Khamis, 1 Mac 2012

CucuQ Badak yang Tak Ada Badak Pun Atasnya

Kisah Sabtu lepas yang panas
tekak memang asyik nak makan segala benda yang sedap aje
tak mahu pulak yang orang jual pasar malam tu
macamlah bila buat sendiri tu sedap bebenor
padahal…tak pernah buat pun
[faktor utama, nak  makan yang panas-panas]
inilah perangai tak boleh blah aku
selalu perasan kalau aku buat sendiri akan jadi lebih sedap
dari yang orang jual

Setelah  merengek manja terguling golek bagai
[sila jangan percaya!]
Cik Bintang belikan keledek, nak buat CucoQ Badak
yang dah pasti tak akan jumpa badak di atasnya
dah rebus keledek bagai baru teringat nak google cara buat inti
sila ingat ya, ni pertama kali aku membika itu cucuQ Badak
akhirnya kena berlari-lari tenuk ke Giant cari bahan-bahan
malamnya baru operasi dimulakan
akhirnya terciptalah Sebadak kuih yang tak ada badakpun di atasnya
pertama kali buat dalam hidup, ginilah rupanya;



Resipi Cucur Badak Cara Anyss yang pakai bantai aje adalah seperti berikut;

Bahan-bahan:
3 ketul keledek direbus dan dilenyek
5 sudu tepung gandum
Secubit garam

Bahan-bahan inti:
3 batang serai
Setengah biji kelapa parut
Sepeket kecil udang kering sederhana besar
[ramai guna udang jeragau. Nak sedap guna udang kering]
10 ekor udang basah [ini anak tekak punya idaman, orang lain tak letak]
10 biji cili kering [pedas baru khaw khaw kan?]
5 ulas bawang putih [sebab ulas dia kecil]
1 ulas bawang besar atau 5 ulas bawang merah
Garam, gula dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Cara buat:
Uli gandum dengan ubi keledek yang dah lenyek bersama secubit garam
untuk kulitnya tanpa guna air.

cara buat inti:
Blander serai, cili kering, bawang, udang kering hingga lumat
Masukkan udang besar yang dah bersih dan potong kecil
Blander semula tetapi jangan terlalu lumat udang basah itu
Masukkan kelapa parut
Terus blander tetapi sekejab sahaja, jangan sampai lumat
Masukkan dalam kuali atau periuk, jerang atas api kecil
Masukkan gula, garam dan air asam jawa secukup rasa
Didihkan hingga masak dan kering airnya
Sentiasa kacau hingga masak dan sebati.

Bentukkan doh yang telah diuli dan masukkan inti di dalamnya
Gunakan sedikit minyak masak jika adunan melekat di tangan
nak nampak cantik bentuknya,
guna plastic rokrak atau plastic gelenyar untuk membentuknya
goreng dalam  minyak dengan api yang sederhana
angkat bila warna kekuningan dan keemasan
sangat sedap dimakan dengan neskepe panas ;)

itulah dia resipi campak-campak yang aku buat
walaupun pertama kali buat tapi anak tekak ni macam nak telan lagi
kebetulan inti masih ada lagi, disejukbekukan
minggu depan kita lanyak lagi badak itu hu hu hu
jommmm…reramai kita memBadak selepas MenCek Mek Molek la la la




2 ulasan:

eelobor berkata...

badak berendam pun x de gak yang dok tengah berendam.... huhuuhhu

anyss berkata...

Eelobor: Hu hu hu kalaulah badak tu berendam dalam mangkok...besau nak kena beli mangkok tu