Selasa, 24 Disember 2019

Minggu Depan dah 2020

Semasa diperkenalkan Dasar Wawasan 2020 oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 28 Februari 1991, ambo baru lepas SPM. Jadi, masa STPM tu memang sepanjang masalah tajuk karangannya libatkan Wawasan 2020 ni.

Wawasan 2020 ni telah dibentangkan di dalam satu kertas kerja yang bertajuk ‘Malaysia- The Way Forward‘ yang bermatlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju menjelang tahun 2020. Ia mengandungi sembilan cabaran yang merangkumi semua aspek kehidupan daripada segi moral, ekonomi, politik dan sosial. Teras utama dasar ini ialah pembangunan menyeluruh dengan memberi keutamaan kepada perpaduan kaum di kalangan rakyat Malaysia.

Tahun depan dah 2020. Seminggu je lagi nak cecah tahun 2020. Katanya dasar ini gagal, walaupun tak sepenuhnyalah gagal. Banyak juga pencapaian boleh kita tengok sekarang ni.

Lagu Wawasan 2020


Zaman ambo sekolah dulu, paling biasa kereta yang ada di jalan kereta gini je. Itu pun hidung dah tinggi boleh bawak kereta sebab orang lain naik motor hondacup je huhuhuhu;


Ambo kagum giler bila Malaysia keluarkan kereta pertama. Macam tak percaya je.Sekarang ni, kemain lagi kereta buatan Malaysia kat atas jalan raya. Haaaaaa hebat-hebat semua. Tak percaya, tengok Myvi tu, macam-macam aksi depa boleh buat.

Kereta 2020


Adehhhhh tetiba terjebak dengan budak-budak ni. Sekarang baru ambo faham kenapa anak-anak buah tu lelaki pompuan memerap je dalam bilik.


Tiada ulasan: