Rabu, 27 Oktober 2010

Final Piala Malaysia: Ohhhhh Paul Tak Sempat Khabarkan Kelantan @ N9 Akan Menang

Usah percaya pada ramalan ya, tak pepasal boleh undang syirik. Lagi pelik kalau binatang yang tolong ramal. Mmmmm termasuk tukang ramal nasib juga ya, nasib dia pun belum tentu jangan nak gatai dok ramal nasib orang lain.

Hari ni, aku jumpa berita yang Paul si tukang ramal Piala Dunia nan terkenal itu dah mati. Aku tampalkan ajelah petikan dari berita tu kat sini ya...malas nak ulas panjangg-panjang.


FRANKFURT - Seekor sotong kurita, Paul di Jerman yang menyebabkan para peminat bola sepak di seluruh dunia terpegun kerana ketepatannya meramalkan beberapa keputusan bola sepak Piala Dunia 2010 mati semasa berumur dua setengah tahun semalam.

Menurut seorang jurucakap akuarium Sea Life yang menempatkan haiwan tersebut, Ariane Vieregge, sotong yang pernah meramalkan Sepanyol sebagai juara Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan itu mati di dalam akuariumnya di bandar Oberhausen, barat Jerman pada waktu pagi.

Sotong itu kelihatan baik apabila diperiksa lewat kelmarin.

Namun, kata jurucakap itu, Paul gagal untuk meneruskan hidup dan ia mati akibat semula jadi.

"Kami semua mula menyayanginya dan akan merasai kehilangannya," kata pengurus akuarium itu, Stefan Porwoll dalam satu kenyataan.

Setakat ini, pihak pengurusan Sea Life masih belum memutuskan cara untuk memperingati penghuni yang paling terkenal dalam akuarium berkenaan.

Sotong itu pernah mendapat ancaman bunuh kerana ia meramalkan Argentina kalah kepada Jerman pada pusingan kedua kejohanan Piala Dunia 2010.

"Kami mungkin memutuskan untuk menyediakan kubur kecil buat Paul dalam pekarangan akuarium kami dan mendirikan satu 'makam' sederhana yang kekal," kata pengurus tersebut.

Sotong itu menjadi selebriti semasa kejohanan bola sepak Piala Dunia 2010 berlangsung pada Jun dan Julai lalu di Afrika Selatan.

Paul bersara daripada membuat ramalan selepas perlawanan menentukan juara Piala Dunia antara skuad bola sepak Sepanyol dengan Belanda.

Selepas perlawanan itu berakhir, sotong itu kembali dengan peranan asal dengan membuatkan kanak-kanak gembira apabila melihat gelagatnya di dalam akuarium.

Paul mendapat perhatian ramai apabila ia berjaya meramalkan dengan tepat tujuh perlawanan melibatkan skuad bola sepak Jerman dalam kejohanan Piala Dunia itu.

Sotong itu memulakan ramalannya dengan membuka penutup salah satu daripada dua kotak plastik yang mengandungi kupang dan bendera skuad yang berentap dalam pertandingan.

Antara ramalan yang dibuat oleh Paul ialah kemenangan Jerman ke atas pasukan Argentina dan kekalahan Jerman ke atas Serbia.

Sotong itu turut meramalkan kemenangan Jerman ke atas England dan kekalahan Jerman ke atas Sepanyol pada peringkat separuh akhir.

Selepas kemahiran meramalnya itu didedahkan, Paul telah dilantik menjadi duta mewakili England yang cuba menjadi tuan rumah kejohanan bola sepak Piala Dunia pada 2018.

Sotong itu dilahirkan di akuarium Weymouth Sea Life Centre, England pada 2008.

Kebolehan meramalkan itu kemudian menjadi ilham pemilik beberapa haiwan lain yang cuba membuktikan ia setanding dengan Paul.

Antara haiwan lain yang mengikut jejak langkah Paul ialah burung bayan di Singapura dan burung kakak tua Lorenzo di Hannover, Jerman. - Agensi


 

Gomo Kelate Gomo! Tak payah tunggu Paul ramal apa-apa ya...ramal nasib tu tak dibolehkan. Jadinya, sila main dengan penuh bersemangat ;)

PsssT: Kalau Paul ada, gamaknya dia akan bagi tau sape akan menang di Galas tak? ;)
6 ulasan:

Amni berkata...

Rami juak urang polah entri pasal tok aritok mek baca.. hehe

Tanpa Nama berkata...

entri ke3 dibaca tentang paul sotong he3..apapun semua cerita berbeza,paul tetap dah mati he3...

ztie berkata...

paul lemas kali nak?

anyss berkata...

Amni: Selamat datang. semua orang nak abadikan benda pelik dalam blog ;)

anyss berkata...

ManKuchai: Mmmm belum habis jelajah lagi tu...ramai yg tulis

anyss berkata...

ztie: Mmmmm tak sempat bawak tong oksigen gamaknya ;)