Isnin, 4 Mac 2013

Takut Nak Baca Akhbar


Semenjak dua menjak ni, nak baca akhbar, sama ada online atau bercetak pun dah rasa semacam. Kalau tengok akhbar online tu, penuh satu muka utama berkaitan pencerobohan suluk di Lahad datu dan serangan hendap terhadap anggota polis di Semporna.

DariNya kita datang, kepadaNya jua kita akan kembali. 5 pegawai dan anggota PDRM yang terkorban dalam satu serang hendap sekumpulan lelaki bersenjata di Semporna adalah:

1. Supt Ibrahim bin Lebar, Caw Khas, Bukit Aman.
2. ASP Micheal Padel, Caw Khas, IPD Semporna
3. Sjn/D Baharin bin Hamit, Caw Khas, IPK Sabah
4. Sjn Aziz bin Sarikun, BN 14 PGA Tawau
5. Kpl/S Salam bin Togiran, IPD Tawau
6. L/Kpl Mohd Azrul bin Tukiran, BN 14 PGA TawauPegawai polis yang masih menjalani rawatan di Hospital Tawau adalah Insp Mohamad Hasnal bin Jamil yang mengalami kecederaan di kedua-dua belah tangan dan di beberapa bahagian badan. Walau bagaimanapun, keadaan beliau dilaporkan stabil.

Kita doakan semoga beliau cepat sembuh.


Sidang video mengumumkan senarai korban serangan hendap di Semporna;Video sidang akhbar serang hendap anggota polis di Semporna [Kampung Sri Jaya, Siminul, Semporna, Sabah] boleh dilihat dalam entri sebelum ini.

Al-fatihah. Semoga roh wira-wira negara ini ditempatkan di kalangan orang beriman dan dicucuri rahmat.

Takziah kepada keluarga mendiang ASP Micheal Padel, pengorbanan beliau sentiasa dikenang.

Kalau baca akhbarpun boleh sebabkan hati tak tenteram, apalagi bila baca sms khabar dari keluarga dari sana.

Silalah jangan politikkan isu kemanusiaan dan nyawa sebegini. Kasihankanlah sebegitu ramai penduduk yang hidup dalam ketakutan dan tidak tenteram di sana. Kasihankanlah keluarga mereka di seluruh Negara yang sentiasa sahaja dalam kebimbangan dan keresahan. Kasihankanlah pasukan keselamatan yang sanggup menyabung nyawa untuk pulihkan keamanan. Kasihankanlah ahli keluarga mereka yang sentiasa mengharapkan mereka kembali ke pangkuan keluarga dengan selamat.

Cukuplah dengan kesilapan lalu yang mencetuskan suasana ini. Cukuplah dengan orang-orang tertentu yang tidak ada rasa cinta kepada Negara sendiri dan sanggup jadi pengkhianat itu, semoga mereka ini dilaknat.

Marilah kita sama-sama berdoa agar suasana tegang dan tidak aman yang berlaku di Timur Sabah ini berakhir dengan segera dan tidak mengorbankan lebih banyak nyawa. Sama-sama kita doakan keselamatan penduduk dan saudara mara kita di sana dibawah lindunganNya. Doakan juga semua pasukan keselamatan sentiasa selamat dan berhasil bawa balik kejayaan misi ini.

PsssT: SMS abang pagi tadi buatkan susah nak telan liur. Tiba-tiba je terbayangkan mereka semua: Terkenangkan kakak, Teringat Ira, Aisyah… 
2 ulasan:

Tie HT berkata...

moga semuanya kembali aman...tiap2 hari ada je berita menhgejutkan..

al Fatihah utk roh para perwira negara

anyss berkata...

Tihara: mudah-mudahan semuanya yg terbaik sahaja