Jumaat, 8 Mac 2013

Orang Yang Tidak Diterima Amalannya

Rancangan Kalau Dah Jodoh di Astro Aosis, dikendalikan Ustaz Kazim Elias yang sentiasa jadi pojaan hatiku itu. Cer tengok Promonya ni, kalah retis;
Rakaman ini tentang Cara Isteri Menegur Dan Menasihati Suami; Tegur ikhlas dari hati, bukan dari rasa benci atau dendam.

Siri ini juga membincangkan tentang hukum seorang suami yang lemah atau gagal memberikan hak kepada isteri.

Bolehlah tengok sepenuhnya kat sini;Walau macam manapun, aku nak senaraikan juga tentang Orang yang tidak diterima amalannya (ditolak) yang diselitkan dalam program ini iaitu;
1. Pembunuh
2. Menipu dalam jualan
3. mencuri
4. Mengumpat
5. Menfitnah
6. Suami yang tidak memberi nafkah yang halal kepada isteri
7. Isteri-isteri yang derhaka kepada suami

Di hari kiamat, bayaran hutangnya bukan dengan wang, tetapi menggunakan pahala daripada amalan kebajikan di dunia. Semua pahala itu akan diberikan kepada orang yang kita berhutang itu, dan sekiranya pahala itu tidak mencukupi untuk diberikan kepada orang yang kita berhutang itu, maka akan diambilnya dosa-dosa orang itu untuk kita ditanggung. Azab kan?

Jadi, kepada anda yang belum melunaskan hutang sama ada dalam bentuk kebendaan atau tanggungjawab, silalah kembali ke pangkal jalan. Janganlah nanti kita jadi orang yang muflis di akhirat. Muflis di dunia pun dah banyak deritanya…apalagi kalau muflis di akhirat.5 ulasan:

Kakzakie Purvit berkata...

Masya-Allah moga kita bukan dari golongan yg muflis di akhirat kelak.

Tie HT berkata...

perkongsian yang berguna...elok jadikan reminder

eelobor berkata...

terima kasih....

Unknown berkata...

NICE SHARING~~

azieazah berkata...

Allahuakbar.

Terus teringatkan sesuatu....