Ahad, 3 Mac 2013

Seorang Lagi Polis Terkorban, Pencerobohan Di Lahad Datu Merebak Ke Semporna?


Kalau dilihat jaraknya 150km, jauh juga untuk mereka berpecah dan bergerak dalam kumpulan kecil begitu. Namun, apa-apapun boleh jadi bila ada keinginan dan kesungguhan. Namun, pihak berkuasa mengatakan kedua-dua situasi ini tidak ada kaitan. Kononnya di Semporna libatkan kumpulan Abu Sayaf. Aduhhhhh! Pening esey!

Dianggarkan jam 8 malam semalam (hari ni dah berubah tarikh kan?), telah berlaku pertempuran antara pihak berkuasa dan para penceroboh di Semporna Sabah. Berikut pengesahan PDRM melalui FB;

YDH Tan Sri Datuk Seri Ismail bin Tan Sri Omar mengesahkan bahawa telah berlaku satu kejadian tembak menembak susulan daripada pemeriksaan oleh pihak polis ke atas sebuah premis di Kampung Sri Jaya Siminul, Semporna, Sabah, kira-kira jam 7.30 mlm tadi.

Pemeriksaan tersebut bertujuan mengesahkan penglibatan kejadian pencerobohan di Lahad Datu. Setakat ini, pihak polis masih belum dapat mengesahkan jumlah mereka yang terlibat dalam kejadian terbabit. Bagaimanapun jumlah yang terlibat dipercayai tidak melebihi 10 orang.

Dalam kejadian tembak menembak ini, beberapa anggota polis dilaporkan tercedera. Butiran terperinci akan dimaklumkan dari masa ke semasa - FB PDRM.

Keliru juga sebenarnya bila baca akhbar dan FB PDRM. Yang sama hanyalah Semporna, kampungnya berbeza pula. PDRM kata kejadian berlaku di Kampung Sri Jaya Siminul, Semporna, manakala akhbar melaporkan kejadian berlaku di kampung Selamat, Semporna. Entahlah labu! Gamaknya kampung tu berada di sempadan antara kedua-dua kampung ini.

Difahamkan juga penceroboh merancang menyerang Balai Polis Lahad Datu.

Lahad Datu dan Semporna itu dua tempat yang berbeza, jaraknya lebih kurang 150km. Jadi, bila berita ditulis secara bersama, menggambarkan bahawa kedua-dua tempat ni macam kampong bersebelahan sahaja. Ke aku je yang salah faham? Entahlah!

Komen aku: Bila Semporna yang jaraknya agak jauh juga itu turut bergolak, hati jadi tak tenang. Moga-moga abang & kakak serta anak-anak selamat. Moga-moga mereka tidak terlibat dalam kancah pergolakan ini. Tengah-tengah malam buta begini, tak selesa pula nak sms atau telefon. Tunggu ajelah esok pagi ya…2 ulasan:

Kakcik Seroja berkata...

Sama2 kita doakan semoga keadaan akan kembali pulih dan tiada lagi nyawa yang terkorban...

Tie HT berkata...

diorang ni nekad nak rampas sabah...filipina suka kot..diorang biar je kan