Rabu, 6 Mac 2013

Gambar Mayat Pengganas Penceroboh Sulu Mula Diedar


Hari ini pihak polis dan tentera mula mendedahkan maklumat mengenai Ops Daulat dan Ops Sulu yang telah dijalankan. Walaupun keluasan kawasan penggeledahan semakin luas, barisan perwira Negara kita sedang melakukannya dengan teliti.

Menurut sidang akhbar yang dibuat KPN di Lahad datu, 13 anggota pengganas Sulu mati dalam Ops Daulat yang dilancarkan awal pagi semalam sehingga kira-kira jam 4.15 petang tadi.

Video SIDANG MEDIA KPN LAHAD DATU 6 MAC 2013Pihak polis juga mula mengedarkan foto @ gambar sembilan daripada mayat pengganas kepada wartawan bagi menghentikan bermacam khabar angin yang berlaku terutama di dunia maya.Komen-komen yang aku baca tu sesedap mulut tok nenek kalian je nak komen apapun, padahal Semporna dan Lahad Datu pun belum ramai yang dah sampai hu hu hu

Pasukan polis menemui satu kubur besar di kampong Tanduo mengandungi 9 mayat dan senjata yang digunakan.

Seorang pegawai forensik polis diserang pengganas Sulu ketika menjalankan tugas dalam operasi mencari dan menggeledah tetapi terselamat pada kira-kira jam 1.45 petang tadi.

Semporna hari ini: 4 Penceroboh Ditangkap Dan 1 Pemberi Maklumat Pada Tentera Sulu Dicekup. Pengkhianat betul. Rasa nak humban ke ke laut!Adik Sultan Jamalul Kiram III, Raja Muda Azzumuddie, 60-an, yang mengetuai operasi pencerobohan ke Sabah pada 12 Februari lalu masih belum ditangkap. Terdapat 3 teori bagaimana Raja Muda Azzumuddie melarikan diri;

Pertama, pengganas telah membuat laluan bawah tanah dan laluan tikus ekoran mereka telah berkubu di kawasan kampung tersebut sejak lebih tiga minggu lalu.

Kedua, keluasan kawasan tersebut menyebabkan pihak berkuasa menghadapi sedikit kekangan untuk mengawal keseluruhan tempat. Jadi mereka boleh melarikan diri ke kawasan yang tidak dikawal untuk bersembunyi.

Teori terakhir pula ialah pengganas mengambil kesempatan keluar dari kampung ketika pihak berkuasa mengeluarkan arahan kepada penduduk supaya mengosongkan rumah. Mungkin mereka ikut jalan berlainan dengan penduduk untuk mengelakkan daripada dicekup.

Selamat berjuang perwira Negara.3 ulasan:

Kakcik Seroja berkata...

Kerisauan ini masih belum berakhir...

anyss berkata...

kakcik: betul tu. Selagi belum tamat sepenuhnya, selagi itu kita akan risau.

Petang tadi telefon abang, katanya lega sedikit sbb dah ramai anggota tentera dan polis serata Semporna.

Kita perlu sentiasa berdoa semoga semua ni tamat dengan cepat.

Tie HT berkata...

semuga keadaan kembali tenang..