Jumaat, 1 Mac 2013

Kenyataan Media PDRM Bertempur Tentera Adik Sultan Sulu


Jam lima petang tadi, pihak berkuasa PDRM telah membuat sidang media berkaitan pertempuran yang berlaku antara pihak berkuasa dengan penceroboh yang mendakwa diri mereka tentera kesultanan sulu di kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah.

Boleh baca entri sebelum ini tentang serangan penceroboh dan video serangan penceroboh kampung Tanduo berkaitan.

Bagi mengelakkan salah tafsir, maka aku salin dan tampal sahaja kenyataan sidang media berkenaan yang aku kutip dari FB PDRM, seperti berikut;

LAHAD DATU: Sidang Media oleh Pesuruhjaya Polis Sabah

LAHAD DATU, 1 Mac 2013 jam 6 petang - YDH Dato' Pahlawan Hj. Hamza Bin Taib PJP Sabah, telah mengadakan sidang media berkaitan kejadian tembak menembak yang berlaku di kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah.

Menurut YDH PJP Sabah, kejadian tembak menembak tersebut bermula pada jam 9.59 pagi (1/3/2013-Jumaat) dan telah berakhir setengah jam kemudian selepas 5 orang anggota Pasukan Gerakan Khas bergerak untuk mengetatkan kawalan kepungan di sekeliling Kg.Tanduo di mana kumpulan penceroboh Sulu seramai lebih kurang 180 orang termasuk 30 orang yang bersenjata api yang di ketuai oleh Raja Muda Agbimuddin Kiram yang telah di kepung sejak 9 Feb lalu.

Menurut YDH PJP Sabah lagi, semasa 5 orang anggota Pasukan Gerakan Khas sedang mengetatkan kawalan kepungan telah terserempak dengan sekumpulan penceroboh tersebut di mana kumpulan penceroboh tersebut telah melepaskan tembakan kearah pasukan Gerakan khas yang telah memaksa mereka membalas tembakan.

Tambah YDH PJP Sabah lagi bagi mempertingkatkan kawalan keselamatan, Pasukan Keselamatan kita telah mengawal dan bertahan di sepanjang keluasan 10 km persegi dan pihak polis juga telah berjaya merampas sejumlah senjat api dari kumpulan tersebut.

Ekoran dari kejadian tembak menembak ini, YDH PJP Sabah telah mengesahkan 2 orang daripada Pasukan Gerakan Khas kita telah meninggal dunia sementara 3 orang lagi mengalami kecederaan yang kini dirawat di Hospital Lahad Datu dan Sandakan.

Kita harap, semuanya telah berakhir.Tiada ulasan: