Khamis, 13 Januari 2011

Pemain Bola Sepak Negara dapat Durian Runtuh

Berikutan kemenangan skuad bola sepak negara menjadai juara dan membawa pulang PIALA SUZUKI AFF 2010, semua wira negara ini mendapat durian runtuh. Perdana Menteri Malaysia mengumumkan yang mereka akan menikmati 4 perkara sempena kemenangan tersebut, iaitu;
  • setiap pemain dan jurulatih dapat RM50 ribu dalam bentuk Amanah Saham Wawasan 2020. boleh keluarkan paling cepat dalam masa 10 tahun. Fuyooooooo penuhlah ASW depa ni selepas 10 tahun tu kan
  • setiap pemain mendapat RM15 tunai, iaitu; RM10 ribu dari Kerajaan Malaysia sementara RM5 ribu lagi daripada persatuan bola sepak Malaysia.
  • boleh buat attachment dan latihan ke luar negara yang ditaja sepenuhnya kerajaan Malayisa

Tiga orang pemain yang berasal dari Kedah pula mendapat tambahan RM5 dari kerajaan negeri Kedah.
 Penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat dapat rumah dari kerajaan negeri Kelantan.

Mmmmmm kayalah depa tahun 2011 ni ya ;) mintak sikit! hu hu hu

Berikutan kejayaan Malaysia merangkul kejuaraan piala Suzuki AFF 2010 ini, maka Ranking pasukan bola sepak Malaysia telah naik dua tangga seperti ditulis dalam Utusan Malaysia.
Kejayaan Malaysia merangkul Piala Suzuki AFF bulan lepas membolehkan pasukan negara meningkat dua anak tangga dalam ranking dunia terbaru yang dikeluarkan oleh Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA). Malaysia berjaya memperbaiki kedudukannya dengan menduduki tangga ke-142 berbanding tangga ke-144 sebelum kejohanan tersebut.
Menurut ranking terbaru FIFA yang dikeluarkan hari ini, Malaysia memungut tambahan 17 mata selepas menjuarai kejohanan serantau itu. Bagaimanapun, kedudukan tersebut masih jauh berbanding kedudukan terbaik Malaysia di tangga ke-75 pada tahun 1993. Kedudukan pasukan negara kini setanding dengan negara seperti Burundi (141), Tajikistan (143), India (144) dan Hong Kong (146) dan lain-lain negara yang diketahui mempunyai kekurangan infrastruktur asas seperti padang, stadium dan peralatan sukan.
Di kalangan negara Asia Tenggara pula, Malaysia berada di tempat kelima di belakang Thailand (119), Indonesia (126), Vietnam (136) dan Singapura (139). Di peringkat peringkat Asia pula, kedudukan Malaysia juga naik ke tangga ke-23 berbanding tempat ke-25 sebelum ini di kalangan 46 negara di rantau itu. Sementara itu, Sepanyol mengekalkan kedudukanya selaku pasukan nombor satu dunia selepas dibantu oleh kejayaan mereka merangkul Piala Dunia 2010. Belanda berada di tangga kedua diikuti Jerman di tangga ketiga daripada kseluruhan 203 negara yang menjadi ahli FIFA. - Bernama
PsssT: Rasa-rasanya, dapat tak kegemilangan bola sepak negara macam zaman allahyarham Mokhtar Dahari dulu kita ulangi semula?

4 ulasan:

eelobor berkata...

Alhamdulillah, rezeki mereka. Bagus juga dapat imbuhan semacam gitu

ieda berkata...

dah rezeki mereka kan .. kita lah kena berbangga .. tapi kerana ini sahajakah kita harus berbangga ??

anyss berkata...

Eelobor: Alhamdulillah, kita tompang seronok. Lagi bersemangat depa tu berlatih...harapnya kegemilangan pasukan bola sepak negara dapat dikembalikan ;)

anyss berkata...

Ieda: Itulah. Aminnnn moga2 menang lagi. Mereka perlukan sokongan seisi negara. janganlah nanti bila kalah, kutuk kaw2...namapun "bola itu bulat"