Khamis, 26 Disember 2013

Penguatkuasaan Visa Dengan Rujukan (VDR) Pelajar Antarabangsa Yang Menuntut Di Malaysia.


Bulan lepas, aku ada terima email rasmi tentang Pekeliling imigresen Malaysia terhad 2013 berkaitan penguatkuasaan visa dengan rujukan (VDR) pelajar antarabangsa yang menuntut di Malaysia.

Amalan biasa di Negara kita bila menerima pelajar antarabangsa selama ini adalah: pelajar antarabangsa yang telah diluluskan permohonan pas Pelajar boleh masuk ke Negara kita tanpa Visa Dengan Rujukan (VDR). Kemudahan Pas Pelajar dan JP Visa akan dikeluarkan setelah mereka tiba di Malaysia, sementara bayaran proses JP Visa adalah dikecualikan. Mmmmmmm FREE je…patutpun berlambak depa ni masuk huh u huh u

Kini Jabatan Imigresen telah melakukan langkah berikut;

1. Memberhentikan penerimaan Pas Pelajar daripada pemegang Pas Lawatan Sosial
2. Memberhentikan pengeluaran Journey-Performed Visa (JP Visa) bagi pelajar antarabangsa yang ingin menukar Pas Lawatan Sosial kepada Pas Pelajar.
3. Pemohon berada dan dilakukan di negara asal semasa permohonan tersebut dibuat dan hanya dibenarkan masuk ke negara ini setelah mendapat kelulusan.

Berdasarkan pekeliling penguatkuasaan VDR pelajar antarabangsa di Malaysia yang baru berkenaan, maka pelajar antarabangsa yang mahu menyambung belajar di Malaysia perlu mematuhi perkara seperti berikut;

syarat VDR pelajar asing


Walaupun begitu, masih terdapat pengecualian;


Semua syarat ini akan digunapakai mulai tahun 2014. Dah tak lama lagi dah tu...

Peringkat awal, memang akan kelam kabut sedikit sebab maklumat sebegini tak sampai ke khalayak, tetapi setelah beberapa bulan, aku yakin semuanya akan dapat diatasi. Orang Imigresen di semua pintu masuk negara kita hebat-hebat belaka untuk tangani isu ini.

Patutnya dah lama dulu lagi kita lakukan begini. Ramai sangat dah mengaku jadi pelajar tetapi sebenarnya datang menjadi penyamun penyangak, ataupun pelacur. Fuhhhhh! harapnya, dengan langkah ini, kita boleh kurangkan secara berperingkat masalah yang sedang merebak ni. Nak cekup dia orang pun mudah sikit sebab kalau tak ikut syarat tu, memang sepatutnya tak boleh berada di Malaysia.

Walaupun akan tetap juga ada pihak yang cuba untuk bolos masuk, namun, kita harapkan itu hanya sekelumit sahaja dan kita boleh tangani lebih banyak kes yang lain seperti jenayah.


Tiada ulasan: