Ni makanan kegemaran aku tiap kali raya. Kalau tak ada, memang tak sah. Macam tak raya je...
Cara Buat Ketupat Pisang
1. Beras pulut dikukus.
2. santan pekat dicampur garam.
3. ambil siap-siap daun pisang awak (kelat lega) dan layur atas api biar layu sikit
4. Pisang kelat lega (awak) di belah dua
5.
Pulut akan digaul dengan santan hingga sebati, kemudian dikukus semula. setelah itu, Pulut akan digaul dengan santan dan gula.
Lekapkan dua balutan pulut dengan temukan kedua-dua bahagian daun yang berlipat supaya berada di tengah-tengah dan seterusnya ikat dengan tali.
Rebus atau kukus lebih kurang 2 jam.
Sedia untuk dimakan. Selamat mencuba.
6 ulasan:
letak la gambar nak tengok
Gambor tak leh upload buat masa ni, Dna. Aku masih lagi di kampung, slow sangat line. Balik office nanti aku upload semua gambor-gambor yang berkaitan.
Aku tau ko mesti nak tau dan tengok, tapi yang ni aku penah try buat tapi tak sedap langsungggg hu hu hu
pehh.. masa kat sekolah dlu ada dalam menu breakfast makanan ni. tp tak tau nama.. bukan makanan org bugis ke yg ni?
anyss:ketupat pisang nila sy panggil belebat pisang.klu breakfast kat ofis, pasti sambar satu, my favy!nanti nak rasa air tgn anyss pulak yerk..
AsaDa: Bugis? Mak kita tak penah sampai Bugis pun...sejak kecik lagi kita orang dah biasa makan benda alah ni ;)
HumbleYat: hu hu hu bolehhhh nanti saya basuh tangan dulu ya ;) -----> penah buat tapi tak sedap langsung hu huhu hu
Catat Ulasan