Selasa, 30 Disember 2008

Jom Sama-sama Fikir!

SATU
Bila ke pusat beli belah, di aras basment kita akan jumpa dengan penjaga parking pekerja asing. Entahkan dari Bangla, entahkan dari Nepal. Hensem-hensem pula. Lebih hensem daripada Datok Shah Rukh Khan (Datok????? Ohhh tidakkkkkkkkk!!!!).

Bila perlukan bantuan di pusat beli belah mega itu, tak kiralah di Time Squere ke, Sogo ke, Midvaley ke, Sungai Wang, Bukit Bintang Plaza ke, ataupun mana-mana pusat beli belah besar, gah dan kecil juga yang lain, tetap guna pekerja asing. Hensem juga. Lebih hensem daripada Hans Isac.

Guard kedai emas, jaga pasar raya, cleaner, pelayan kafe mewah, pekerja hotel semuanya warga asing yang hensem-hensem. Kalah Salman Khan. Saingan Nasir Bilal Khan dan entah berapa ramai keturunan khan lagi. Takat macam Mawi, dah tentu lagi kalah (marah peminat fanatik Mawi kat aku ni...hu hu hu...). Kalau dahulu, pekerja asing di Kota Bharu barangkali hanya bersaing dengan pekerja dari Thailand dan Vietnam sahaja, tetapi kini mamat Pakistan, Bangla, Nepal begitu mudah dilihat. Di pasar borong Wakaf Che Yeh yang kukunjungi semasa balik kampung Aidiladha lepas buatkan aku tertanya-tanya. Pelbagai persoalan yang timbul.

Di pasar malam, di restoren, gerai-gerai tepi jalan juga, dikuasai warga asing. Ada yang tahu Bahasa Inggeris sedikit, ada yang tahu Bahasa Melayu sedikit-sedikit. Ada juga yang tidak tahu langsung keduanya, namun, mereka mampu juga hidup di bumi Malaysia yang bertuah ini.

Persoalannya: mana pergi anak tempatan kita?

Seorang teman pernah menjawab “di Serenti, penjara dan pusat pemulihan akhlak” bila kuajukan pertanyaan yang serupa. Seorang lagi menambah “di bawah jambatan, sedang mabuk dadah dan pil kuda”.

Aku sendiri tak tahu jawapan untuk pertanyaan itu. Anda? Mahu berkongsi pendapat? Silalah komen. Pendapat pribadi anda tidak melambangkan ideologi saya sebagai pemilik blog asalkan jaga kesopanan dan kesusilaan warga Malaysia yang memang dah terkenal sebagai rakyat yang berbudaya tinggi.

DUA

Pada suatu hari Ahad dalam bulan Disember 2008, aku ke Kuala lumpur temankan bekas rakan serumah beli hadiah. Kami guna komuter di stesen UKM ke Bandar Tasik Selatan sebelum tukar train ke Plaza Rakyat. Leen nak ambil tiket untuk balik Ipoh sehari selepas Krismas.

Di Plaza Rakyat mataku tersilau dengan dua orang pondan (?) [lelaki yang nak jadi perempuan]. Melayu keduanya. Seorangnya nampak cantik. Bergetah. Rambut lurus panjang hingga melepasi bahu. Hampir mencecah pinggang sebenarnya. Make upnya cantik (aku yang asli gen perempuan ni pun tak pernah make up secantik dia sehayat umur ini). Potongan badannya memang menawan. Aku yang perempuan asli ini pun kagum dan cemburu dengan bentuk badannya itu. Punggung yang berisi, dada yang montok dan pinggang yang ramping. Tak ada lebihan lemak kat mana-mana. Lebih menawan dengan lirik mata galaknya.

Dalam hati aku memang akui, dia lebih cantik daripada aku. Lebih anggun. Lebih menawan. Lebih bergaya. Malah, lebih semuanya, kecuali tak asli sahaja kejadiannya sebagai perempuan. Itu sahaja kurangnya dia. Kalau aku berjalan bergandingan dengannya, aku memang amat pasti, lelaki akan bersiul menggodanya, bukan aku! Namun, perhatian orang ramai saat itu bukan kepada si jelita itu. Semua mata pasti memandang pada teman di sebelahnya. Teman seangkatan dengannya.

Temannya itu berumur dalam lingkungan 50-an. Aku agaklah. Tak akan lebih muda dari angka itu. Lebih tak tahulah pula. Rambut panjangnya yang dah nipis itu diikatnya. Mengenakan jeans biru dengan tshirt merah ketat menampakkan lagi kekurusan (kering)nya berbanding ketinggiannya yang pasti menjadi idaman setiap wanita. Ikutkan bicara hati, akupun masih nak tinggi sedikit berbanding ukuran sekarang, apalagi bila tidak dapat kenakan kasut tumit tinggi untuk tempoh yang lama akibat kecederaan jatuh tangga dahulu. Pasti akan nampak lebih lampai dan menawan. Kini, ketinggianku dah kekurangan 2 inci bila berkasut tanpa tumit. Mmmm macam tak bersyukur pula kan, padahal, tinggi ni dah terlebih baikpun daripada jadi kenet. Namapun manusia, tak pernah rasa cukup dengan apa yang ada!

Tidak seperti si manis yang anggun berpotongan badan menggiurkan itu, dia tidak mengenakan sebarang make up. Tanpa lipstik juga. Bila usianya yang sebegitu, garis-garis ketuaannya itu begitu jelas. Ketara. Sangat terserlah. Dan kerana itulah, dia menjadi tumpuan setiap mata, tanpa mengira bangsa. Setiap orang yang memandang, pasti akan memerhatinya berkali-kali. Setiap orang.

Malah, kehadirannya di situ buatkan seorang pekerja train berlegar-legar di kawasan landasan beberapa ketika. Pura-pura bertugas dan membantu penumpang-penumpang. Sejak diperkenalkan train, tidak pernah pekerja mereka sededikasi itu. Di mana-mana stesen pun. Yang pernah aku jumpa, pekerja yang cuba mengawal penumpang yang akan bertolak-tolak masuk ke dalam train pada waktu puncak. Itupun di stesen tertentu sahaja.

Sepanjang hari, diri tertanya-tanya. Tak teringinkah dia menjadi lelaki sejati semula? Tidakkah dia tahu yang Malaysia sudah kekurangan lelaki sejati kini?

TIGA
Anda barangkali sering melihat tentang perkara-perkara ini;
1. Lelaki yang lembut dan lemah lembut yang kelembutan mereka melebihi tahap lembutnya perempuan. Ada yang sengaja nak lembut, ada yang diasuh jadi lembut. Ada pula yang memilih untuk jadi lembut. Mereka ini masih lelaki, berpakaian macam lelaki tetapi nampak kurang lelaki. Mereka suka melakukan aktiviti yang tidak dibuat oleh lelaki lain.
2. Lelaki yang tukarkan diri dan penampilan menjadi wanita. Mereka ini lebih wanita daripada wanita. Ada kala sukar dikesan yang dia sebenarnya lelaki. Ada masa wanita pun kagum dengan penampilan mereka yang lebih menawan, ayu dan lembut daripada wanita sendiri.
3. Perempuan yang kasar macam lelaki tetapi dia masih lagi perempuan. Hanya buat kerja-kerja lasak macam lelaki. Kasarpun ada kala mengalahkan lelaki. Tong gas pun boleh angkat.
Perempuan begini bukan nak jadi lelaki, hanya kasarnya tu mengalahkan lelaki. Mereka terpaksa buat kerja tanpa bantuan lelaki. Kira macam perempuan besilah kononnya. Suka aktiviti lasak dan mencabar. Kalau tanya, dia masih lagi mengaku yang dia seorang perempuan.
4. Perempuan yang nak jadi lelaki. Ubah penampilan, cara bertingkahlaku, cara bercakap dan sebagainya. Mereka golongkan diri mereka sebagai pengkid.

Ada yang kata, semua tu sebab naluri mereka yang bercelaru. Mereka hanya tonjolkan apa yang mereka nak sahaja. Kononnya tersalah gen, sebabkan mereka terperangkap dalam jasad yang tidak sepatutnya jadi milik mereka. Kalau kita persoalkan tentang “naluri” ini dan kewajaran mereka untuk ikut dengan kehendak naluri itu, mereka akan tuduh kita “tak faham”.

Aku akui wujudanya khunsa, namun jumlahnya terlalu kecil. Menurut Islam, golongan khunsa boleh tentukan atau pilih salah satu jantina yang kuat dalam diri mereka. Persoalannya, bagaimana dengan golongan yang tidak ditakdirkan sebagai khunsa itu?

Siang tadi, seorang temanku dari Kota Bharu datang ke Kuala Lumpur dan lepak di KLCC. Katanya, negara kita memang dah betul-betul maju. Lelaki sama lelaki, dan perempuan sama perempuan pun boleh berpelukan, berpegangan tangan di khalayak umum tanpa silu. Mungkin mereka kawan karib, kataku balas SMSnya. Anda fikir begitu?

Tiada ulasan: