Rabu, 10 Disember 2008

Belalang GorengPernah makan belalang goreng?
Sedap belalang goreng ni. Berbanding sambal ikan bilis, belalang goreng lagi sedap. Tak ramai orang pernah rasa belalang goreng, tambah lagi pada zaman serba maju dengan pelbagai makanan lazat yang boleh dibeli di mana-mana sahaja.

Dulu-dulu, selalu juga kami masak belalang goreng. Teringat zaman dulu-dulu ni, ungkit balik nostalgia yang orang zaman sekarang banyak tak lalui. Macam dah tua sangatlah pulak rasa diri...hu hu hu...tak apa, di hati aku tetap 18 tahun.


Bukan semua jenis belalang boleh dimakan. Bagi yang tinggal di kawasan bendang padi, mungkin pernah rasa atau tahu tentang belalang goreng ni. Hanya belalang minyak atau belalang beras yang ada di kawasan sawah padi singat aku boleh digoreng dan dimakan. Belalang jenis lain tak tahu pulak boleh dimakan atau tidak.

Biasanya belalang jenis ini banyak didapati pada musim menuai ataupun pada musim menanam padi. Kalau musim menuai lebih mudah diperolehi kerana belalang terperangkap bersama padi yang dimesin jentera penuai. Jadi senang saja mengutipnya. Kalau musim menanam, terpaksalah tangkap seekor demi seekor di kawasan sawah padi. Belalang ni jinak bila musim hujan. Senang saja tangkap. Mungkin dia juga kesejukan.

Sayap dan kaki belakang belalang akan dibuang. Bagi yang besar saiznya, kepala juga akan dicabut. Isi perutnya akan terkeluar sekali dengan kepala. Bahan-bahan yang digunakan untuk masaknya juga simple sahaja. Hanya bawang merah dan putih, cili, sedikit santan pekat dan garam sahaja. Goreng belalang yang telah dibersihkan itu tanpa minyak hingga kekuningan. Setelah itu masukkan semua bahan dan kacau hingga garing dan rangup.

Apa kata mencuba makanan eksotik ni? Kenalah belajar tangkap belalang dulu dan...mana nak cari belalang minyak ya?2 ulasan:

Sarah berkata...

Pernah dengar tentang belalang goreng but tk pernah makan..

anyss berkata...

Nampak gayanya leh buat perusahaan belalang goreng ni...ramai yang tak pernah rasa