Selasa, 9 Disember 2008

Aidiladha di Rumah Kami

Bila musim raya sebegini, peluang untuk bertemu muka dengan sanak saudara. Masa inilah berkumpul ramai-ramai dan saling kunjung mengunjung. Biasanya rumah kami jadi “port” untuk anak-anak buah ayah dan mek. Sebab itu aku jarang ada peluang untuk jalan-jalan pergi mana-mana untuk beraya. Terperuk di dapur untuk siapkan hidangan tetamu dan kemas semuanya bila tetamu dah balik. Nasib ler jadi orang bujang!

Sebab itulah tiap kali raya, mesti ada sesuatu yang boleh mengenyangjan perlu dihidangkan. Biasanya adik akan buat nasi minyak pada Aidilfitri. Namun pada Aidiladha, macam biasalah, daging qurban akan dimasak sebahagiannya untuk dijamu kepada tetamu. Menu tetap kami tiap tahun: singgang tulang, kari daging, perut, daging goreng, acar mentah, ada kalanya masak kicap. Jadilah aku bibik yang akan hidangkan kepada mereka, kemaskan, basuh semua pinggan mangkuk dan segalanya. Satu badan berbau lembu!

Tiap kali Aidiladha juga, rumah kami akan jadi tempat untuk acara korban. Sebabnya, ayah memang akan cari lembu sekor dua dan jualkan bahagian-bahagian kurban itu kepada anak-anak buah atau kenalannya. Tahun lepas dua ekor lembu, namun tahun ni hanya sekor saja. Jadinya, setiap tahun rumah kami akan jadi “port” untuk acara tersebut.

Masa inilah peluang bertemu sanak saudara, sepupu sepapat, pak sedara tok sedara dan netah berapa tahap pupu lagi. Sambil borak, umpat itu ini, sambil sama-sama buat kerja. Kaum wanita sibuk di dapur memasak. Bila lembu dah tumbang, beberapa kilo daging diambil untuk dimasak. Biasanya yang ringkas sahaka. Goreng, singgang. Adakala buat kari. Bila kaum lelaki yang siang (lapah) daging lembu dah selesai kerja mereka, masakan dah siap. Dah sedia untuk dimakan.

Hidangan pertama daging kurban akan dinikmati beramai-ramai. Walaupun masakannya simple sahaja, tapi...bila perut dah lapar, penat melapah daging pula, tambah lagi makan beramai-ramai begitu, bertambah sakan semuanya. Hinggakan, nasi ditanah tak cukup. Perlu ditambah jerang seperiuk lagi. Memang meriah. Begitulah tiap tahun bila Aidiladha di rumah kami saban tahun.


Banyak ni lah jumlah sebahagian daging kurban. Freshhhh tu....


Tiada ulasan: