Sabtu, 8 Mac 2014

MH370 Sensitiflah Dengan Perasaan Orang Lain

Bila berlaku bencana dan kejadian yang sepatutnya menimbulkan keinsafan, dukacita dan kesedihan kepada ramai orang seperti rebut, taufan, tsunami, gempa dan runtuhan, biar dimana-mana sudut dunia ni pun, akan adalah jua sesetengah masyarakat kita yang kepala otaknya terbakar fius.


Ya, masing-masing ada wall sendiri, ada FB sendiri, ada tweter sendiri…logiknya ikut suka sendirilah nak letak status apapun. Namun, bila situasinya sepatutnya kita turut bersimpati dan bersedih dengan sesuatu perkara seperti kehilangan pesawat MAS MH370 yang hilang tak dapat dikesan dalam penerbangan Kuala Lumpur ke Beijing, usahlah pula kita buat benda-benda bodoh berjenaka lawak kering tanpa hiraukan perasaan orang lain. Perasaannya tidak sahaja kaum keluarga yang ada di Malaysia, tetapi melibatkan 13 buah Negara yang lain. Hilang sudahkah nilai kemanusiaan kita?


Bergurau yang tidak kena tempat perlihatkan kita umpama menari salah rentak. Kelakar sangatkah? Bagaimana kalau kejadian bencana sebegitu berlaku kepada kaum kerabat kita sendiri? Masih ada hati untuk buat lawak bodoh sebegitu? Apa perasaan bila orang buat begitu? Suka hati? Belajarlah meletakkan diri kita di tempat orang lain. Entah kenapa ramai manusia tidak pernah belajar dari sejarah lepas. Sejarah ketika Acheh dibadai tsunami, ketika Jepun dibenam tsunami, ketika Filipina dilanda Hayyan. Orang Malaysia suka bergurau gamaknya, hingga terlupa, saat dukapun nak bergurau. Gurau tak kena tempat! Orang Kelantan panggil "Gurau biawak".

Lagi menyakitkan hati bila orang-orang glamer macam artis yang sepatutnya beri contoh yang baik dan prihatin, tetiba buat status meroyan sebegitu di FB dan twitter. Rasa macam dapat glamer free ke? Tak rasakah orang menilai kita sebagai “artis tanpa perasaan”. Dah buat status cenggini, kemudian minta maaf. Buat lagi...minta maaf lagi. Mudah benar rakyat Malaysia ni terima maaf mereka. Sanggupkah diri dilabelkan sebagai “artis tak ada otak”. Bila digelarkan begitu, tahu pulak sentap.

rasa lucu sangatkah?

Belajarlah untuk sensitif dengan persekitaran. Dengan perasaan orang. Doakan yang baik-baik, komen yang baik-baik. Komen yang baik-baik ni memang tak glamer…komen biasa-biasa sahaja, paling tidak kita ada nilai manusia dan insan kat situ. Tak ada orang nak marah, tak perlu terima sumpah seranah. Tak adalah orang gelarkan kita “tak ada otak”.

Bagaimana dengan bangsa anda Shariman Omar?

Dalam kejadian pesawat MAS MH370 yang hilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing itu, terdapat 38 rakyat Malaysia dalam pesawat itu. Anak-anak kapal yang berada dalam pesawat malang itu dikenal pasti sebagai Zaharie Ahmad Shah, Farid Ab Hamid, Patrick Francis Gomes, Andrew Nari, Goh Sock Lay, Tan Ser Kuin, Wan Swaid Wan Ismail, Junaidi Mohd Kassim, Mohd Hazrin Mohamed Hasnan, Ng Yar Chien, Foong Wai Yueng dan Tan Size Hiang.
mungkin dia terlupa SIAPA pencipta alam ini...

Penumpang lain ialah dari China (152 + 1 bayi), Indonesia (12), Australia (7), Perancis (3), Amerika (3+1 bayi), New Zealand (2), Ukraine (2), Kanada (2), Rusia (1), Itali (1), Taiwan (1), Belanda (1), Austria (1).

Pesawat MH370 dipandu oleh Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, seorang juruterbang veteran dengan mencatatkan 18,365 jam penerbangan. Beliau menyertai MAS pada 1981. Beliau dibantu oleh Pegawai Pertama Fariq Abdul Hamid, menyertai MAS pada tahun 2007 dengan pengalaman sebanyak 2,763 jam penerbangan.

Pembantu Juruterbang Fariq Abdul Hamid

Walaupun tak ada ahli keluarga kita terlibat dalam kejadian ini, tak ada salahnya kita titipkan doa agar mereka semua selamat. Semoga Allah mudahkan urusan dalam semua perkaran. Mudahkan pesawat ini ditemui, mudahkan usaha menyelamat dan mudahkan segala-galanya.


5 ulasan:

Unknown berkata...

pelik `keperhatinan` org2 kitaa

plzz lah... mohon doa...

azieazah berkata...

Sangat sedih bila baca komen dan ulasan "takdak otak dan hati" ni. Geram sangat. Dari mana pun asal negeri seseorang tiada kaitan dgn kejadian. Apa, kalu dari negeri lain, pilot tu tak mati ker? Alahai...

anyss berkata...

Ayu Citarasa rinduan: semoga mereka masih ada kesempatan untuk bertemu dengan jiwa sendiri

anyss berkata...

Azieazah: kami sudah biasa dengan komen sebegitu...mungkin mereka yang anti negeri kami ada pengalaman pahit, daku bersimpati

anyss berkata...

Diana: semoga perasaan mereka itu kembali semula sebelum hati menjadi kian hitam