Sabtu, 15 Mac 2014

Azizul & Shalwati Tetap Akan Pulang


Sama ada perkahwinan Shamsul Yusuf dan Puteri Sarah yang amat sederhana kerana Shamsul masih lagi tak sihat angkara denggi ataupun perkahwinan Aidil Zafuan Dan Zarema Zainal yang indah gambar pra perkahwinan mereka, meriah majlis nikahnya, ternyata kedua-dua pasangan ini tenggelam dengan populariti Pakcik @ Bomoh Bubu, Bomoh VIP Malaysia dah mengamuk Bomoh Bubu mahu menampar KJ. Boleh pulak KJ permainkan Pakcik Bomoh Bubu balik hu huh uhu kelakar tahap apa tah! Adoi la! Orang kita memang suka maharaja lawak rupanya!

Sekalipun Bomoh Bubu ni buat lawak dan jadi trending merata alam, hinggakan Samsung telah lancarkan permainan BOMOH dalam aplikasi adroidnya. Mmmmm ada rasa macam tersangat malu dengan satu dunia tak? Bab ni aku memang tak akan bersetuju langsung. Usahlah budayakan sangat perkara-perkara yang menjerumuskan diri ke arah syirik ni, orang yang tahu apa itu syirik akan rasa sangat kesal dengan apa yang berlaku. Yang hairannya, dia masih bebas. Malah, ada hati pulak nak tampar KJ kesayangan ramai wanita Malaysia tu.

Kehilangan MH370 telah tenggelamkan banyak perkara termasuk pilihanraya kecil Kajang, jerebu yang kian kritikal dan juga kes Azizul & Shalwati yang sebelum ini hangat diperkatakan.

Terkini, Pengerusi Sukarelawan Peguam (SukaGuam), Datuk Khairul Anwar Rahmat berkata, pasangan suami isteri Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Norshal itu akan dihantar pulang jika didapati tidak bersalah atau perlu menjalani hukuman jika didapati bersalah sebelum dihantar pulang tetapi semuanya akan menyekat kemasukan semula pasangan berkenaan ke Sweden selama 10 tahun. Kalau aku, tobat dah tak jejak semula. Banyak lagi negara lain di dunia ni boleh pergi.

"Namun Pendakwa Raya, Anna Arnell nampaknya 'ada melahirkan rasa simpati' dan menggambarkan pasangan itu mungkin hanya dikenakan kerja-kerja kemasyarakatan jika disabit kesalahan selepas dimaklumkan hukuman penjara akan menyebabkan pasangan itu dibuang kerja daripada perkhidmatan awam Malaysia," katanya di Mahkamah Daerah Solna, Sweden.

Kita doakan kes ini dapat diselesaikan dengan cara paling mudah. Semoga dukacita mereka menghadapi dugaan ini mendapat redha Allah dan dimudahkan segala kesulitan. Banyak pengajaran dan hikmah yang boleh kita salami bersama.

Kemaskini:

Mahkamah memerintahkan pasangan ini kekal dalam tahanan sementara menunggu keputusan perbicaraan diumumkan pada 28 Mac dengan alasan bahawa Azizul Raheem Awalluddin dan isterinya Shalwati Norshal berisiko melarikan diri. Walau bagaimanapun larangan berkomunikasi telah ditarik balik dan ini bermakna keluarga dan rakan-rakan mereka dibenarkan untuk bertemu dan bercakap dengan mereka di pusat tahanan reman.

Sweden telah mengharamkan hukuman memukul kanak-kanak sejak 1979. Azizul dan Shalwati berdepan dengan hukuman penjara sehingga enam tahun dan denda jika didapati bersalah memukul anak-anak mereka.


3 ulasan:

eelobor berkata...

Pembetulan mengenai "samsung melancarkan permainan bomoh dalam aplikasi androidnya" adalah tidak tepat.... Hehehehe

anyss berkata...

Eelobor: terima kasih dengan pencerahan...daku check kat tepon BUKAN samsung tak jumpa, ingatkan khas utk pemilik samsung je...

azieazah berkata...

Dalam masa sebulan dua ni banyak betul perkara besar terjadi tetapi kes MH370 menjadi juara carta. Kita harap apa pun yang sedang kita hadapi dan lalui semuanya akan berakhir dengan baik dan menggembirakan semua pihak..