Anda Juga Mungkin Berkenan

Jumaat, 29 April 2011

Siaran Langsung Perkahwinan Diraja William-Kate Middleton



Biarpun siaran langsung perkahwinan diraja ini
dikatakan bermula 3.30 petang hingga 8.30 malam di NTV7
namun sebelum waktu itu
pelbagai  siaran dokumentari ditayang
sejak perkahwinan moyang, nenek, ibu
hingga musim indah percintaan mereka

meriah sambutan di mana-mana
memang wajar rakyat jelata ikut bahagia
menyambut bakal permaisuri hati William
dan aku pula menjamu mata
ketika rehat perlu kugamit
Namun, bila acaranya terlalu panjang
cerita yang sama jua diulang tayang
lalunya
TV7 telah MENONTON aku dengan jayanya

Usah tanya apa yang jadi dengan mereka
pastinya JADI berkahwin
Errrrr…ketahuilah bukan Kate sahaja simpan impian
kahwin William
aku juga
Ohhhhhh aku tengah menderita ni
aku tengah kecewa ni
Jommmm makan roti John di restoren Syarifah!

Video Pra Perkahwinan Putera William & Kate Middleton

orang kata mudah menjadi Kate Middleton
sejak dilahir 9 Januari 1982 dia ditakdirkan milik William
bakal menjadi nyata bila tiba 29 April 2011

diputrikan di Hospital Royal Berkshire di Reading, Berkshire, England
dibesarkan di Bucklebury, Berkshire, Selatan England
bapanya pegawai penerbangan
bondanya pramugari manis


Catherine Elizabeth itu kita kenal Kate Middleton
mengenal William di University of St Andrews di Fife, Scotland
ada Master dalam bidang Sejarah Seni
ada senyum manis yang makin berseri
untung benar boleh main ski di Klosters

di Astro gempita dengan siri perkahwinan abad ini
lebih panas dari perkahwinan kayangan
di youtube aku jumpa video ini
katanya acara latihan
sebelum upacara sebenar
jommmm kita kongsikan;



Jangan marahhhhh ya...nanti kena jual!


PsssssT: Cantikkkkkkkknye jari dia ;)

Selasa, 26 April 2011

Blog Yang Aku Tak Baca

Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
sebabnya
blog itu berlatar belakangkan warna gelap seperti hitam
dengan tulisan yang cerah seperti putih atau kuning
ada masanya merah atau pink
aku ni rabun
warna sebegitu penatkan mata
mudah pula migrine datang


Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
sebabnya
ada iklan nuffnang statik kat tengah halaman
hadang bacaan aku
iklan itu boleh aje tengok kat blog lain
di blog akupun ada
tak perlulah tayang sampai menghadang tulisan


Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
sebabnya
ada kotak laung kat tengah halaman
hadang bacaan aku
dah klik banyak kali
sekejab sahaja kotak itu mengecil
kemudian hadang bacaan aku semula
dah tuan punya blog suka aku baca masej dalam kotak tu
bukannya dalam entri dia
bukan salah aku lari ke blog lain kan?

Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
sebabnya
tulisan di blog itu terlampau kecil
dengan warna warni juta-juta
memenatkan mata
menambah pula stress
aku ni kan rabun!

Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
sebabnya
blog kalian terlalu sarat
segala mak nenek ada
gambar, lagu, macam-macam gatget
macam-macam warna merelip merelap
macam-macam cara pedayakan pengunjung
untuk klik iklan
komputer aku cap ayam aje
line internetpun ehsan Secret Recipe
sangat susah nak loading
sangat lama baru boleh baca
sangat bising memekakkan telinga
tambah lagi waktu dinihari semua orang dah tidur.

Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
sebabnya
aku tak reti baca bahasa singkat-singkat
atau juga campur mampur manglish segala
dulu sekolah atap
cikgu tak ajar bahasa kontot
cikgu tak royak bahasa campuran
penat dok fikir nak terjemah balik
maaflah, aku sayangkan sel-sel otak ni
mudah lupus kalau banyak berfikir
hal-hal berkaitan ayat yang kementot
ataupun hal carut marut
salah sikit asyik komplen orang lain
salah sendiri tak pernah nampak
tiap saat tahu nak bako! nak bako!

Minta maaflah
kalau aku singgah di blog kalian
14 saat lebih sahaja,
kemudian terus tekan pangkah
lari ke blog orang lain pula
aku bukanlah sesetia mana
tidak juga sesabar mana
kalau payah sangat
aku lari je ke blog lain
dah memang kalian tulis blog bukan untuk aku baca
terpaksalah aku redha.


~~Anyss~~
Bandar baru Bangi

Ahad, 24 April 2011

Namapun Pesta Buku, Maka Berpestalah Aku

Sabtu. Hari kedua Pesta Buku Antarabangsa KL
setiap tahun aku jarang lupa
untuk pergi
asalkan jual buku
kali ini juga
tahun ini senarai mesti buku tak panjang
hanya sebuah
sebuah buku sahaja


dari rumah dah tanamkan azam
tak akan beli buku lain
selain yang sebuah itu
sentiasa kuatkan hati
hanya beli buku yang sebuah itu sahaja
walaupun ada tiga jilid kembarnya

bila dah bergelumang peluh dan lelah
menyelit menyusup terlanggar dilanggar
daya ingatan semakin kurang
buku nan sebuah kubeli bersama-sama kembarnya
jadi bertiga

beli lagi
lagi
dan lagi
akhirnya
buku nan sebuah menjadi lapan


Fuhhhhhh kesesakan maha hebat di PTS...satu kakipun tak boleh nak masuk...kaki aku kan kaki gajah, besar sikit, susah nak masuk  hu huhu


daku ini masih pelajar
yang perlu sentiasa berpada setiap kali ke kedai buku
sebab ada penyakit berjangkit
suka beli buku
suka baca buku
sesiapa yang terkena virus yang sama
sila hurung pesta buku antarabangsa Kuala Lumpur 2011
melaburlah banyak-banyak beli ilmu
tak rugipun
nanti boleh sedekah ke perpustakaan
bila melimpah dalam simpanan
saham untuk akhirat juga
dengan syarat
bukan buku lucah

orang lain ralit belek buku
aku juga ralit kaligrafi indah
mempersona di mata
memukau di di hati.



Akhirnya...poket kempis
Hanya ini diangkut balik
senarainya tidak lagi SATU
bukan satu ya kawan-kawan
tapi...lebih daripada satu plastik

Tiba-tiba
aku rasa macam nak demam
lambatnya hari gaji!




~~Anyss~~
23 April 2011
Bandar Baru Bangi

Sabtu, 23 April 2011

Berpadalah Bila Berhibur

Aku pernah berjanji untuk menulis sependek mungkin dalam setiap entri. Namun, beberapa kerat entri sahaja aku kontot-kontotkan tulisan itu, kali ini akan jadi panjang semula hu hu hu azam tengah tahun memang macam tu kan? Tak kekal. Azam akhir tahun, lagilah tak kekal hu hu hu

Hati meronta-ronta untuk tulis isu ini. Kalau aku tak tulis, aku rasa aku akan berdosa. Sangat berdosa. Berdosa sebab tak tegur, tak beritahu ataupun juga tak nyatakan pendapat aku, walaupun aku tahu, apa yang bakal aku tulis ni agak panas sedikit isunya. Akan sebabkan ramai orang akan marah aku. Terpulanglah. Paling tidak, aku ada usaha untuk menyatakannya. Tanggungjawab aku dah lepas.

Bila aku baca Kosmo bahagian hiduran dengan tajuk kecil Darah Haid Jamu Makhluk Halus, hati jadi tak sedap. Aku memang jarang baca tentang hal-hal hiburan, namun tak bererti aku tak tahu. Lebih-lebih lagi tentang filem.

Sekarang ni, macam dah jadi trend untuk filem atau drama bersiri di TV bela hantu yang memang terang-terang menyalahi Islam. Tujuan asalnya memang baik, nak beri kesedaran kepada penonton agar jauhi dari perkara mungkar. Persoalannya, sejauhmana berjaya? Ataukah, semakin membiak aktiviti itu dalam masyarakat kita?

Memang aku akui, diakhir drama seram itu akan dicatatkan “sesiapa yang melakukan kesilapan bla bla bla...” namun, berapa orang yang baca tulisan tersebut? Bermula semalam, filem Penunggu Istana telah ditayangkan di pawagam. kononnya, “filem realiti seram genre paranormal pertama di Malaysia” adalah keseraman realiti hasil cantuman video yang dirakamkan oleh lima pelajar universiti (terdiri daripada Sara Ali, Nadzirah Ahmad Nadzri, Nor Zafirah Abd. Rahim, Mustaqim Mohamed Zaki dan Amar Asyraf) sewaktu berada di sebuah lokasi misteri di daerah Papan, Perak, dikenali sebagai Istana Billah.

Tak salah untuk mengkaji hal-hal berkaitan jin, makhluk halus, syaitan dan seangkatan dengannya. namun, yang jadi salahnya bila ketaksuban itu menyebabkan kita tergelincir dari Islam. Kalau sampai tahap “memuja” dan “menjamu”, adakah itu masih lagi boleh diterima? Cuba fahami petikan yang aku ambil dari Kosmo ini;

Difahamkan pada awalnya mereka bercadang untuk membuat kajian paranormal itu sebagai satu projek universiti mereka. Setelah mereka berjaya mengesan sesuatu yang aneh semasa berada di Istana Billah, perasaan ingin tahu mereka semakin membuak-buak untuk meneroka lebih jauh. Mereka akhirnya bertindak melampaui batas dan mula melanggar pantang larang yang telah dipesan oleh Uncle Seekers. Mereka mula membakar kemenyan untuk upacara memuja 'penunggu' di situ agar memunculkan diri. Tidak cukup dengan itu, mereka juga telah menggunakan darah haid salah seorang pelajar perempuan di kalangan mereka, dipercayai untuk menjamu makhluk halus tersebut.

Kalian rasa ada beza tak dengan cara “menengok” yang sering dilakukan masyarakat kita bila hilang barang? Tahu macam mana “menengok itu dibuat? bila seseorang itu kehilangan barang atau apa sahaja, maka mereka akan pergi jumpa bomoh dan minta bomoh itu tenggokkan kat mana letaknya barang itu, atau siapa yang ambil barang itu.

Nampak macam tak ada apa-apa, macam biasa-biasa sahaja. Orang kata ikhtiar. Apa salahnya pergi jumpa bomoh kan? Yup! Hal itu menjadi biasa-biasa sahaja sebab sudah terlalu biasa berlaku dalam masyarakat kita. Apalagi kalau orang yang dihormati dalam masyarakat yang buat. Kemudiannya, menjadi ikutan. Menjadi amalan. Menjadi tidak apa.

Aku bukan anti filem Melayu. Kalau benda baik, memang aku puji melambung-lambung, malah berlebih-lebih pula. Aku pernah ulas tentang filem Magika, juga filem Hikayat Merong Mahawangsa. Kedua-dua filem tu memang bagus, memang membanggakan, jadi aku puji. Aku tabik. Malah aku juga pernah ulas filem hindi, Dostana. Siap dua entri lagi aku tulis pasal filem Dostana ni

Duhai rakyat Malaysia, duhai adik-adik...duhai seluruh orang Islam di Malaysia, duhai diriku sendiri, aku memohon sangat-sangat. Hentikanlah semua perkara yang boleh menjerumuskan kita (termasuk diri aku sendiri) dari berlaku syirik. Dengan hanya satu perbuatan yang biasa-biasa sahaja, yang kita sendiri tak sedarpun sebenarnya...kita telah menduakan Dia. Kita telah tergelincir iman. Nauzubillahi min zaaliq!

Jumaat, 22 April 2011

Selindung Sebalik Agama untuk Menipu

Tahu tak kenapa sang penipu sekarang ni sudah mengubah modus operandi mereka ke kawasan kampung, luar bandar, felda dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya? Jawapannya mudah sahaja. Orang yang bandar tinggal di bandar ni nampak je macam banyak duit tapi sebenarnya banyak hutang. Apa taknya, masuk jambanpun nak kena bayar...mana ada yang percuma lagi oiiii. Jadi, kalau nak tipu pun, liat sikit nak dapat walaupun agak ramai jugalah orang yang tinggal bandar seperti Bandar Baru Bangi (aku ler tu!) yang kena tipu hidup-hidup.

Aku kagum betul dengan pak cik ni...walaupun nampak macam selekeh je, alih-alih boleh rugi sampai hampir RM68 ribu tu. Tabik spring kat pak cik ni. Banyakkkkkkkkkk tu!

Ni dia keratan Kosmo ya...


TEMERLOH – Seorang peneroka mendakwa mengalami kerugian RM67,800 selepas meminjamkan wang kepada seorang anggota Geng Pak Haji yang kononnya ingin membeli sebutir batu permata di sini kelmarin.

Mangsa, Mohamed Awang Da, 78, dari Felda Jengka 18 di sini, berkata, dia pada mulanya ditegur seorang lelaki berdekatan bangunan Tabung Haji Temerloh di sini pada pukul 10.30 pagi.

Menurutnya, lelaki yang mendakwa berasal dari Melaka itu dipercayai berpura-pura bertanyakan seorang lelaki bernama Haji Husin yang didakwanya tinggal di Temerloh kerana mempunyai urusan perniagaan batu permata.

Dah bukan rezeki, pak cik. Sabar ajelah ya. Kita tunggu ajelah kat Padang mahsyar nanti. Sebelum dia nak meniti pergi seberang sana, dah sah sah dia akan cari pak cik juga nak mintak halal. Jom sama-sama kita bukak kaunter khidmat pelanggan kat sana ya

Aku memang pantang sangat-sangat kalau orang gunakan agama untuk menipu! Orang yang amalkan agama secara betul pula yang akan dipandang serong. Entahlah, dunia! Dah makin tua kot bumi ni...

Khamis, 21 April 2011

Aku Gila SEO?

Ini bukan entri latah. Apalagi melatah.

Bila aku menulis sebuah pusi Aku Kagum Anwar Ibrahim, tentang kekaguman aku kepada Datok Seri tersebut, ada juga suara pedas mengomen. Katanya aku gilakan SEO. Maklumlah, nama Anwar Ibrahim sekarang ni tengah panas, sama panasnya dengan isu telur palsu. Semua blog nak tulis pasal dia, pasal jam tangan omega dia, pasal video seks yang konon-kononnya hak milik dia, kira segala macamlah pasal dia sampaikan dia sendiripun tak tahu hal ditulis itu berkaitan diri dia.

Apa maknanya gila SEO? Maksudnya, aku akan gunakan perkataan tertentu yang sering menjadi pilihan orang apabila membuat carian seperti di google. Buat masa ini aku masih lagi belum dalami ilmu SEO yang sering menjadi buruan ramai blogger, selalu diamalkan blogger otai yang menjana ribu riban hasil trafik ke blog mereka. Kata oranglah.

Aku tak tahu sangat pasal SEO ni…belum khatam lagi pengajian. Tak sempat pun nak berguru walaupun hati memang sangat-sangat tak sabar untuk gali semua benda ni. Walau macam manapun aku pernah tulis pasal cara nak tarik trafik ke blog. Bolehlah selongkar kat entri ini;


Aku tulis puisi Bila Aku Kagumi Seorang Manusia Bergelar Anwar Ibrahim, aku memang maksudkan begitu. Memang kagumpun. Tak ada niatpun nak tarik trafik. Tak terfikirpun nak praktik SEO sebab aku belum tahu apa-apapun pasal SEO ni. Tahun depan baru nak belajar pasal SEO. Tahun depannnn? Bukan lama sangatpun takat tahun depan tu…hek eleh, itupun nak komen hu hu hu

Kalian tak kagum dia? Kenapa aku kagum dia? Sebab dia ada keluarga, anak-anak dan isteri yang sentiasa menyokong biar apapun kontroversi atau musibah yang menimpanya. Bukan calang-calang ujian Allah bagi dia. Hilang kuasa. Hilang harta. Dipenjarakan. Hilang air muka. Dimalukan dengan seberat-berat perkara. Dahulu mana orang tahu apa itu liwat, sekarang budak sekolah rendahpun dah tahu. Itu belum campur lagi isu video seks yang semua orang boleh tengok dengan aman dikhalayak. Di Parlimen je tak dibenarkan masuk. Di masjid ada tak? Opppps! salah taib lagi, sila bersedia untuk kena BOMMM esok lusa!

Aku bukan suka dia. Aku juga bukan sokong dia. Aku hanya kagum dia. Kagum sebab dia dikelilingi oleh kaum keluarga yang sentiasa menyokongnya biar apapun keadaan dia.

Kalau jadi pada aku, atau, kalaulah kalian yang berada di tempatnya, adakah kalian masih lagi mampu dan yakin mengatakan kalian punyai apa yang dia ada itu?

Mmmmm entah kenapalah aku tetiba je kena ulas semula pasal puisi tu. Ish! bukan payahpun nak faham. Susah ek? Aku bukannya sasterawan negarapun yang guna perkataan berbelit hingga ramai tak faham. Atau….sebenarnya, ada yang tak baca sampai ayat akhir? Mengaku ajelah…kan senang hu hu hu Chow, Bedah!


PSSSST: Bila aku tulis puisi, maknanya…aku tak sempat nak membebel panjang-panjang. Jadi, sila hayati tiap patah katanya yang lebih mampat macam Murtabak Diraja hu hu hu

PSSSST: Errr kan ke Semua itu dugaan Yang Esa? hu hu hu

PSSST: Tetiba tekak ni teringat-ingat kebab paling sedap pernah makan seumur hidup aku, di lorong-lorong berhampiran Notre Dame. Cik Bintang, sila jangan muntah!


Rabu, 20 April 2011

Benci Tapi Rindu?

apa nak buat bila kita bencikan seseorang...
tak nak tengokpun muka dia
tak mahu dengarpun suara dia
tak mahu sembangpun dengan dia
tapi...
entah kenapa kita rindukan dia.

Rindu nak tahu cerita tentang dia
sihat tak dia
montel tak dia
apa dia buat
apa dia pakai
gembira tak dia
bagaimana kehidupannya setelah kita tiada
macam-macamlah asalkan perkembangan tentang dia.

errr...
boleh kan curi-curi baca blog dia?

~Anyss~
Bandar baru Bangi
April 2011


PsssssTT: Nyorok-nyorok baca ek?? Dak tau skodeng, janganlah tinggalkan jejak. kan dah kantoi!

Selasa, 19 April 2011

Bila Dia Menduga, Menarik Balik PinjamanNya

Ya...kata orang, bila Allah mengambil semula
semua yang dipinjamkannya
itu namanya dugaan
Dia mahu menduga sejauhmana kasih kita
sekuat mana iman kita
seteguh mana keyakinan kita
sekental mana hati kita
dan redha hati kita dengan semua uji itu
masihkah bersyukur dengan setiap nikmat diterima
dan sabar dengan dugaan itu?

Bila Allah memebri duka dalam hidup kita
membiarkan hati berderai kehampaan
atau bersenandung lagu duka
Dia mahu menguji ketahanan hambaNya
tentang falsafah qada dan qadar
tentang keikhlasan penerimaan
tentang tawaduk diri yang ada masanya
terabai
ada waktunya terpinggir tanpa sengaja.

dia memberikan uji dan duga itu
agar kita kuatkan iman
tambahkan sabar dan redha
rendahkan ego dan megah diri
agar kita kembali semula mencariNya
andai pernah tersasar dan alpa
agar kita lebih mengingatiNya
andai pernah lupa
agar menjadi pedoman buat orang lain
yang saksikannya

Lalunya,
bila kita diuji biar sebesar hamapun
sedarilah, Dia sedang mengaturkan
sesuatu yang lebih besar buatmu
daripada apa yang pernah kau miliki
dari apa yang diharapkan.

Bila doamu belum diperkenankan
maka ketahuilah,
Dia sedang menyediakan sesuatu yang lebih besar
daripada pintamu itu
atau sebenarnya
waktu belum sampai untuk kau akhiri
dengan berita gembira.

Bila Dia menduga,
mengambil semua pinjamanNya
maka ketahuilah
Dia sedang menyayangi kita
dengan caraNya
Lalu...tambahkan redhamu,
banyakkan sabarmu
apa yang dianugerahkan itu
sesungguhnya terbaik buat kita.

~Anyss~
Bandar Baru Bangi
April 2011

Sabtu, 16 April 2011

Berkenalan dengan Cik Kimmy Bakal Doktor Gigi

Mungkin kalian perasan, aku ada sertai 100 Penulis. Sengaja sertai grup penulis blog semaya alam begitu, nak tambah kenalan, pengalaman dan pada masa sama bertukar fikiran di ruang yang lebih lebar. Tak lah hanya di blog ni sahaja.

Sesiapa yang rasa berminat nak jadi editor kat 100 penulis, peluang masih lagi dibuka, cubalah memohon. Setiap editor hanya perlu siarkan satu entri sahaja seminggu. Itupun kerap juga aku terbabas. semasa kena pergi kerja luar yang agak lama sikit, biasanya aku akan scedulekan (ada ke bahasa ni?) siap-siap untuk diterbitkan. Masalahnya, bila balik dan dah lama tak siarkan entri…masa aku dah balik tu, TERLUPA lah pulak. Hu hu hu mesti admin bengang dengan aku!

Kali ni aku nak kenalkan rakan-rakan semua dengan salah seorang editor di 100 Penulis yang meriah tu. Si manis berasal dari Trengganu itu gelarkan dirinya Kimmy Ai (Editor bagi gugusan G15-4). Dia mula berblog pada 28 April 2009 dengan entri pertamanya hanya menulis “hi”. Ampunlah Kimmy ya, akak memang gelak sampai senak perut dengan entri tu…nasib baik tak jatuh kerusi. Pertama kali jumpa orang mulakan entri dia dengan tiga huruf macam tu.


Kalau nak jengah blog dia silalah ke Rottkappchen’s dan selongkar semua entri, kita akan jumpa pengenalan kepada si manis Kimmy Ai ni, Me Myself & I yang bernama Nur 'Athifah bt Jusoh @ Mohd Zaki yang dilahirkan pada 2hb December 1990. Hujung tahun, dik...lambat nak sampai tarikh pencen. kalau macam akak ni...awal tahun dah pencen hu hu hu. Kalau nak tengok gambar keluarganyapun boleh kat entri tu, termasuk ayahanda bonda (bagus ni untuk tengok calon mak dan pak mertua ya hu hu hu). Kat sini juga kita boleh hubungi Kimmy di Friendster dan Myspace melalui email kimmy90@rocketmail.com .

Si manis bercita-cita jadi doktor gigi ni memulakan arah tuju hidupnya ke Mesir bermula Jun 2009, apabila dia memutuskan untuk sambung belajar di sana. Masa sampai di Mesir, catatan Kimmy boleh dibaca di New World. Dia sangat bertuah bila mak temani sampai Mesir. Sempat lagi bawa mak jenjalan ya… Fi Mansoura dan tengok piramid.

Nak tahu apa istimewanya si manis Kimmy Ai (aku sendiripun tak tahu mana dia dapat nama glamer Kimmy Ai tu...cuba cerita sikit!, dijemput Kimmy Ai cer criter kat sini hu hu hu). Pada hari ulangtahun kelahirannya yang ke 20, dia pakai kimono jenis Yukata. Semua cerita pasal mengapa dia memilih untuk pakai kimono Yukata pada hari lahirnya yang ke 20 di Mesir itu ada diceritakan di blognya. nak tahu, bacalah sendiri ya...

comel tak dia pakai kimono?


Nak tahu lagi apa istimewanya dia? Ketika huru hara kat Mesir tempohari, ada ka patut dia sempat lagi pergi makan angin ke Turki? Memanglah dia spesies nakal dan suka cabaran, tapi...aku SUKA! Sebabnya, akupun tak mampu nak buat macam dia. Tapi, kalau aku berada di tempat dia nun kat negara Piramid tu, dah semestinya aku akan jelajah seluruh Eropah. Bukan senang nak pergi sana lagi bila dah habis belajar dan balik tanahair nanti kan?

Banyak pengalaman dia ke beberapa tempat menarik ditulis dalam blog. Rajin-rajinlah selongkar ya, itupun bagi yang suka jejalan macam aku. Jengahlah entri dia di


Hu hu hu dia memang jenis kaki jalan, sukakan pengalaman yang luar biasa. Paling aku suka, dia pandai ambil gambar. banyak gambar yang ditampal kat blog sangat cantik dan ada nilai estetik. bagi orang gila jalan dan gila ambil gambar, blog dia memang akan sentiasa jengah walaupun bukan selalu dia kemas kini.

Akhir sekali, pesan aku kepada si manis Kimmy Ai; jangan asyik berjalan je, jangan lupa jugak jengah gigi-gigi orang ya...hu hu hu pesanan jeles tak boleh blah dari aku. Kalaulah aku boleh jenjalan keTurki hu hu hu hu ada sesiapa nak sponser tak?

PssT: Semua gambar disalin dan tampal dari blog Kimmy Ai sendiri.

Jumaat, 15 April 2011

Nak Bangga Tak?

Bangga tak bila orang asing mampu berbahasa Melayu dengan baik?
Tahu budaya melayu, malah tahunya itu melebihi daripada kita yang berbangsa Melayu.
Kala bertutur, terpenuh sopan, terisi bidalan dan simbolis terpenuh makna.
Fahami adab resam Melayu dan pantang larang yang ada. Bangga tak?
Sedangkan orang bermata biru itu tak pernah jejakpun bumi Melayu ini,
tak pernah rasapun budu, sambal belacan, tempoyak atau cencaluk,
Bangga tak?

Bangga tak?
Bangga tak bila ada anak melayu mengatakan “I’m sorry...i tak fasih cakap melayu...”
Padahal, hanya beberapa tahun sahaja dia merantau ke negeri mat saleh untuk menimba ilmu tentang “dunia Melayu”.
Sedangkan, seabad hidupnya telan masak lomak cili api entah berapa tempayan,
hirup sambal belacan entah berapa belanga.
Bangga tak?
Bangga tak?

Kalian bangga tak?

Khamis, 14 April 2011

Kalau Itu Bukan Kamu...Mengapa Nak Latah, Sayang?

Alamak! Tajuknya macam merayu ke macam cover line nak maki?

Mengapa kita mudah sangat nak emosi tak tentu hala tentang sesuatu perkara, padahal katanya, kita bukan sebegitu.

Bila orang komen “perempuan sekarang materialistik”, maka melentinglah kita selangit tinggi. Mengapa nak marah kalau itu bukan kita?

Bila orang kata “lelaki memang buaya”, maka mengamuklah kita buat entri berjela panjang terpenuh maki dan keji tentang orang yang tuturkan ayat itu. Mengapa nak marah kalau itu bukan kita?

Kalau itu bukan kita, bukan kamu...bukanlah diri, mengapa perlu melatah? Mengapa nak marah kalau itu bukan kita?

Pssst: Mmmmm aku dah berjaya lahirkan entri yang pendek dan kontot, tahniah diri!

Selasa, 12 April 2011

Malaysia Bebas Telur Tiruan


Berita Perdana di TV3 sekejab tadi mengatakan bahawa “tiada telur palsu dijual di Malaysia”. Dua tiga hari lepas heboh tentang kewujudan telur palsu, diikuti dengan serbuah pihak berwajib di Pulau Pinang. Paling tepat di pasar Pulau Tikus (tetiba teringat kat AOP yang mengatakan Pulau Tikus tu bukannya berada di tengah laut-maklumlah namanya pulau-tetapi pulau itu letaknya di daratan).

Aku tak tahu siapa yang memulakankan isu telur palsu ni. Tak pasti juga apa agendanya, tetapi yang aku tahu…agak ramai juga yang menulis tentangnya di Fb dan blog. di akhbar-akhbar juga hebok pasal ni.

Macam tak logik je ada telur palsu, tetapi aku pernah terjumpa satu tulisan tentang cara-cara buat telur palsu. Lupa dah kat mana. Kalau betullah wujudnya telur palsu ni…katalah ianya tidak jejaskan kesihatan, bermakna kita boleh atasi masalah kekurangan makanan dan kebuluran di banyak negara.

Baguslah tak ada telur palsu, kalau benar telur palsu memudaratkan kesihatan. Maklumlah, telur ni makanan wajib ada dalam rumah kami.


PsssT: Banyak sangat benda palsu muncul kebelakangan ni…kalau masih lagi ragui ketulinan telur tu, bolehlah kita pakai ramai-ramai adakan ujian Ujian polygraph untuk mengesan pembohongan. Mana taulah kan, telur tiruan tu tetiba mengaku asli. Orang tiruanpun boleh mengaku orang asli, apalagi kalau telur, ye tak? …errrr apa aku melalut ni?

Isnin, 11 April 2011

Aku Capek Diligan Amir

Dah tiga minggu tak jumpa Amir. Semalam dia bertandang ke teratak mak ciknya ni...fuhhhhhh! dalam masa tiga minggu, banyak sangat dah lainnya dia.

Boleh dia buat tak kenal aku? Huh!

Sekarang ni dia dah tahu macam mana cara nak PAKSA mama dan papanya bawa keluar. Dah tahu merajuk dan buat-buat manja dengan aku. Huh!

Waaaa sangat letih. Dah tidur nyenyak pun masih lagi berfikir hal dunia hu hu hu



Bulu matanya yang panjang dan lentik sentiasa menggoda

Matanya sentiasa galak dan bersinar-sinar kala gembira. Pandai juga buat muka kesian dengan redup matanya itu. Mmmmm besar nanti jangan jadi playboy ya...

Paling dia tahu buat kalau bab makan. Nak makan macam orang tua, tak mau makan makanan bayi...apapun, dia tetap comel bila tidur.

Dan dia...sudah pandai kejar aku walaupun masih dalam walker. Huh! Capek que!

Jumaat, 8 April 2011

Bila Aku Kagumi Anwar Ibrahim

1ni bukan entri politik
juga bukan tentang tayangan video seks
yang semakin bebas ditonton
termasuk siaran berita di TV
biarpun tak lulus tayangan perdana di parlimen
atau juga bukan
kisah sensasi menara SPRM

Aku kagumi seorang manusia bergelar Anwar Ibrahim
ketika dia dihumban dari takhta politiknya
dikeji kutuk serata alam
sebagai manusia serakah lapar kuasa
Dia ada mereka (anak-anak dan isteri tercinta)
yang sentiasa kuat mendokongnya
bersedia membela dan berjuang
setia tanpa ragu apa-apa.

ketika dia ditelanjangkan penuh aib
diumpat cemuh seisi umat watannya
sebagai manusia songsang nafsu
Dia ada mereka (anak-anak dan isteri tercinta)
yang sentiasa kuat mendokongnya
bersedia membela dan berjuang
setia tanpa ragu apa-apa.

ketika dia diruntuhkan moral
dimaki hina setiap ganerasi
sebagai manusia berpaksikan nafsu
Dia ada mereka (anak-anak dan isteri tercinta)
yang sentiasa kuat mendokongnya
bersedia membela dan berjuang
setia tanpa ragu apa-apa.

aku kagumi seorang manusia bergelar Anwar Ibrahim
ketika dia punya kuasa dan nama
Dia ada mereka (anak-anak dan isteri tercinta)
yang sentiasa kuat mendokongnya
bersedia membela dan berjuang
setia tanpa ragu apa-apa.
ketika dia tanpa apa-apa
Dia ada mereka (anak-anak dan isteri tercinta)
yang sentiasa kuat mendokongnya
bersedia membela dan berjuang
setia tanpa ragu apa-apa.
ketika dia berdepan dengan segala cela
terlucut smua aib dan jatuh air muka
dia masih lagi ada mereka (anak-anak dan isteri tercinta)

kalaulah itu berlaku kepada kita
masihkah seberuntung dia
punya anak-anak dan keluarga tercinta
yang sentiasa kuat mendokong
bersedia membela dan berjuang
setia tanpa ragu apa-apa.

pernah tak fikirkan?
sebab itulah
aku kagumi seorang manusia bergelar Anwar Ibrahim


~~Anyss~~
Nilai












Khamis, 7 April 2011

Sentiasalah Mekar Untuk Dia


Kalaupun tidak beribu tahun
kembangmu mampu bertahan
sentiasalah mekar di hatinya
mewangi halaman teratak indah ini
dan ceriakan hari-harinya
kerna aku
tak sentiasa mampu lakukan begitu


~Anyss~
Nilai

Selasa, 5 April 2011

Memberi dan minta maaf semudah lafaz kata?


Susah sangat ke nak minta maaf? Sebenarnya: ya...sangat susah.

Maaf yang senang dituturkan hanyalah permohonan maaf yang libatkan hal-hal kecil. Hal-hal terlanggar di jalanan dengan orang yang tidak kenal. Hal-hal yang libatkan makan megi tom yam masa terdesak yang kemudiannya akan diganti balik. Hal-hal yang sebenarnya terlalu kecil untuk di simpan dalam hati, apalagi dipegang kukuh yang akhirnya menjadi calar di hati.

Sama seperti ´”maaf, salah lupus!” Dalam entri lepas, perkara-perkara yang melibatkan emosi sangat sukar dilupuskan dalam hati dengan mudah. Tergamakkah kita tuturkan “maaf, aku dah ada orang lain yang lagi seksi dan kaya dari kau...kau cari je orang lain,” setelah dia tidak lagi mampu sponser hidup kita. Tak malukah muka kita dengan bangsatnya menjawab “duit yang kau bagi tu tak cukup, aku nak hidup senang!”

Lalunya, nilai maaf itu letaknya di mana? Maaf itu sebenarnya pengakuan bersalah ataupun sekadar memberitahu bahawa kita dah jumpa orang yang lagi kaya dari dia untuk menanggung biawak hidup seperti kita ini? Mudah tak memaafkan kes begini?

Bagaimana pula nak meminta maaf kepada orang yang telah kita aniayai hingga hidupnya lingkup? Hingga dia hidup tidak seperti dia lagi? Orang-orang yang kita musnahkan hidupnya dengan tangan kita sendiri? Orang yang kita bunuh dengan lidah kita? Dan dia, perlu tanggung seluruh susah dan sukar itu sepanjang hidup. Cukupkah sekadar kata maaf sahaja?

“maaf, aku bagi kau E masa upsr dulu sebab tak tahan dengan feel perasan mak kau tu...baru padan muka dia!” Kalau marahkan maknya, kenapa anak yang kita mangsakan? Apa salah anak itu dengan kita?

“maaf, kau tak dapat cemerlang lagi tahun ni...kuarta tak cukup. Aku kena bagi mak cik sihir tu cemerlang, kalau tak kena libas dengan penyapu!”
Errr boleh terima tak kata maaf macam tu?

Psssst: semua contoh di atas sengaja tidak dilogikkan. Fikir-fikirkanlah!

Jumaat, 1 April 2011

Arena Of Stars, Genting Highland Bergegar Dengan Kerlipan Bintang

Hari ni aku hanya nak senaraikan antara calon-calon yang bertanding untuk pelbagai kategori bagi Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) yang diadakan di Arena of Stars, Genting Highland. Acara ini kononnya macam acara kemuncak dan berprestej bagi semua calon dan peminat masing-masing. Siaran langsung juga di TV. Apapun, aku tak dapat tengok kali ini. Daku tiada di sini. Dah di seberang. Nanti, kalian tolong kemaskini blog masing-masing dengan keputusannya ya, aku nak baca.



SENARAI FINALIS ABPBH 2010

1) Penyanyi Lelaki Popular

 Anuar Zain
 Black
 Aizat
 Faizal Tahir
 Shahir


2) Penyanyi Wanita Popular

 Adira
 Stacy
 Alyah
 Ana Raffali
 Yuna


3) Penyanyi Duo/Kumpulan Popular

 Ana Raffali/Sohaomi Mior Hassan/Altimet
 Bunkface
Azlan & The Typewriter
 Meet Uncle Hussain
 6ixth Sense


4) Penyanyi Nasyid Popular

 Hijjaz
 In-Team
 Mirwana
 Raihan
 Rabbani


5) Pelakon Filem Lelaki Popular

 Aaron Aziz
 Bront Palarae
 Syamsul Yusof
 Shaheizy Sam
 Remy Ishak


6) Pelakon Filem Wanita Popular

Diana Danielle
 Lisa Surihani
 Liyana Jasmay
Maya Karin
Scha Al-Yahya


7) Pelakon TV Lelaki Popular

Aaron Aziz
 Fizz Fairus
Shaheizy Sam
Remy Ishak


8) Pelakon TV Wanita Popular

Fasha Sandha
 Lisa Surihani
Noorkhiriah
Scha Al yahya
Tiz Zaqyah


9) Pengacara TV Lelaki Popular

Awal Ashaari
Ally Iskandar
Aznil Nawawi
 Jimmy Shanley
Zizan


10) Pengacara TV Wanita Popular

 Cheryl Samad
Fara Fauzana
Nurul Shuhada
 Raja Azura
Sharifah Shahirah


11) Penyampai Radio Lelaki Popular

Salih Yaakob
Aznil Nawawi
Halim Othman
Faizal Ismail
Kieran


12) Penyampai Radio Wanita Popular

 Abby Fana
Fara Fauzana
Raja Azura
Linda Onn
Sharifah Aleya


13) Artis Komedi Lelaki Popular

Along
Angah
 Nabil
Johan
Zizan


14) Artis Komedi Wanita Popular

Raja Azura
Didie Alias
Kenchana Dewi
Noorkhiriah
Sharifah Shahirah


15) Artis Baru Lelaki Popular

Daus
Maulana
Shahir
Sharnaaz Ahmad
Shahz Jaszle


16) Artis Baru Wanita Popular

Adira
Ana Raffali
Mizz Nina
 Nur Elfira Loy
Nur Syuhaida@Dottie