Isnin, 23 Ogos 2010

Gadis Melayu: Realiti dan Fantasi


Ceritera 1

Di satu ruang. Beberapa insan.
Mereka bukan bisu namun tanpa suara dan kata-kata.
Mereka bukan musuh, tidak juga sahabat.
Kala komunikasi telah mati, kosongkah ruang atau
Dirikah terapung tanpa rasa?

Ceritera ii

Ramai bercita-cita nak menyertai Gadis Melayu. Anggun. Bergaya. Dikenali. Berkualiti.
Sebelum isi borang menyertai program realiti tersebut, adakah anak-anak gadis ini telahpun bersedia dengan benda-benda remeh dalam hidup mereka?
tak perlu risau dengan hal-hal yang besar seperti perlu masak dengan rasa yang sedap dan hebat, petah berbicara macam juara debat dunia, atau membaca al-Qur’an bak seorang qariah tersohor negara. Boleh tak lakukan hal-hal sepele sebegini dahulu?
1. Beri salam bila masuk rumah. Walaupun tak ada sesiapa di rumah, malaikat masih sudi menyambut salam itu. Percayalah.
2. Senyum bila bersua dengan orang lain, walaupun tidak kenal. Tak luak pun senyum itu biar diberikan kepada entah berapa juta orang. Wajah kita yang ayu itu akan lebih ayu dengan senyum manis itu. Cubalah.
3. Walaupun anda hanya goreng telur dan rentung dikuali, laplah dapur yang anda gunakan itu. Kesan minyak akan tinggalkan kesan lekit. Tak kan tak rasa segan dengan chef Wan yang masak keliling dunia, tak tinggalkan kesan lekitpun. Takat telur mata kerbau goreng yang rentung, kesan lekit itu sampai satu rumah?
4. Sentallah kuali yang telah berjaya anda rentungkan masa goreng telur mata kerbau itu. Dah lah kuali itu bukan anda punya, gunakan dengan percuma pula...nak sental dengan sabun yang percuma itupun anda tak boleh lakukan? Pergi rumah mak mertua nanti bagaimana? Kalau dah kamera ada depan kuali untuk siaran langsung hari langsung pertandingan akhir Gadis Melayu nanti, anda tak akan kekok nanti.
5. Jari jemari anda masih lagi akan halus dan lembut walaupun anda berjaya basuh semua peralatan yang diguna hingga tanggal kesan minyaknya. Hingga hilang kesan arang pada pantat kuali dan periuk. Tengok tak rancangan Shahirah pergi kenduri dengan sunlight? Dia tetap ayu dan bergaya walaupun kena sental pinggan mangkuk dan periuk belanga yang banyak begitu. Kalau masa kenduripun dia masih boleh kelihatan anggun bergaya, takkan anda tak boleh. Dua tiga biji pinggan sahajapun, bukan banyak mana!
6. Kalaupun anda tak pernah kerja cleaner atau bahagian kebersihan di Kementerian Kesihatan, anda masih tak perlukan sijil pengesahan mana-mana jabatan kerajaan macam nak dapatkan sijil halal perlu disahkan jakim. Takat nak buang habuk dalam rumah, sekejab je pun hayun penyapu, semua dah bersih. Tak perlu ada QC pun untuk sahkan status bersih tu. Baik untuk kesihatan kaki juga.
7. Tak perlu juga belajar hingga ke universiti empat menara yang bergading-gading untuk anda pegang batang mop. Anggap sahaja anda hayun kayu golf di kelab golf terkemuka dunia disamping Harimau Kayu je...opssssss marah pulak Tiger Wood. Hayun mop tu baik untuk kesihatan. Berat badanpun boleh kawal, tak perlu guna macam-macam produk kesihatan yang mengandungi racun berjadual. Anda juga yang anggun bergaya dengan berat badan dalam piawai. Tak perlu membazir ke slim world. Mahal tu! Jangan membazir.

Dah masa untuk solat subuh. Kalau dibiarkan, harus lagi melalut panjangnya ni. Anggap sahaja entri ini adalah entri orang kempunan tak sempat nak habiskan neskefe panas masa sahur tadi. Siapa suruh liat nak bangun awal?

4 ulasan:

eelobor berkata...

wah sungguh mendalam maksudmu itu. penuh makna......

anyss berkata...

Eelobor: Tak perlu jadi juara dunia untuk jadi hebat ;) Hal-hal nan kecil itu usah l upa nak selesaikan sebelum nak selesai masalah DUNIA la la la

terokai seni berkata...

tu sifat gadis melayu terakhir tu... sekarang ni reti masak air je kot tu pon cerek elektrik

anyss berkata...

Cemomoi: Semua nak glamer jadi Gadis Melayu, masuk tv segala...manalah nak pegang batang mop. Jatuh la standard hu hu hu