Selasa, 9 Disember 2008

Sepanjang Perjalanan...


Dalam perjalanan pulang ke kampung untuk Aidiladha, aku ditemani dua orang anak buah, Along dan Angah. Awal-awal lagi Angah dah tanya, jam berapa kami akan sampai. Jangkaannya jam satu petang, namun, beberapa hal sebabkan jadual asal terganggu.

Awal perjalanan, mereka tidur. Dikejutkan jam 5.05 pagi, dah tentu mengundang kantuk untuk anak-anak seperti mereka (11 dan 10 tahun). Bila dah bangun, dah sarapan pula dengan bekal roti bersalut tuna (nudget yang kubeli semalam untuk bekal mereka tidak dapat digoreng kerana kehabisan gas. Jam 5 am, tiada kedai gas buka. Jadinya, nudget itu kubawa balik mentah sahaja. Karang dia orang mintak nak goreng kat kampung nanti, tak perlu aku kalut ke pasar raya mencari), sepanjang jalan ditemani pula celoteh mereka.

Along tak banyak cakap berbanding Angah yang banyak komen itu ini. Asal sahaja meter mencecah 100 km/jam, mulutnya bising beri amaran. Bayangkanlah perjalanan lebih 500 km dengan kelajuan 80 km/jam, entah berapa lama baru boleh sampai. Aduhhhhhh!

Berikut antara dialog yang berlaku antara kami;
Aku: Baru 100 lah, Angah. Meter ni ada 180...masih banyak lagi belum guna. 180 baru kira laju.
Angah: Kena ikut had laju di papan tanda...
Aku: Mana ada papan tanda!
Along: (ketawa) Jalan ni tak ada papan tanda had lajulah, Angah.
Angah: Nanti excident...
Aku: Tak boleh ke excident?
Angah: Kalau excident, Angah tak bertanggungjawab!
Aku: Apa pulak angah tak bertanggungjawab. Kalau polis tanya, nanti Cik Na cakap angah yang bawak kereta laju...

Kami ketawa serentak.
Angah: Janganlah bawa laju...excident nanti susahlah.
Aku: Kenapa pula angah susah?
Angah: Angah ni belum besar lagi...belum pun UPSR. Belum kahwin lagi ni...

Tak terkata aku dibuatnya!

Aidiladha di Rumah Kami

Bila musim raya sebegini, peluang untuk bertemu muka dengan sanak saudara. Masa inilah berkumpul ramai-ramai dan saling kunjung mengunjung. Biasanya rumah kami jadi “port” untuk anak-anak buah ayah dan mek. Sebab itu aku jarang ada peluang untuk jalan-jalan pergi mana-mana untuk beraya. Terperuk di dapur untuk siapkan hidangan tetamu dan kemas semuanya bila tetamu dah balik. Nasib ler jadi orang bujang!

Sebab itulah tiap kali raya, mesti ada sesuatu yang boleh mengenyangjan perlu dihidangkan. Biasanya adik akan buat nasi minyak pada Aidilfitri. Namun pada Aidiladha, macam biasalah, daging qurban akan dimasak sebahagiannya untuk dijamu kepada tetamu. Menu tetap kami tiap tahun: singgang tulang, kari daging, perut, daging goreng, acar mentah, ada kalanya masak kicap. Jadilah aku bibik yang akan hidangkan kepada mereka, kemaskan, basuh semua pinggan mangkuk dan segalanya. Satu badan berbau lembu!

Tiap kali Aidiladha juga, rumah kami akan jadi tempat untuk acara korban. Sebabnya, ayah memang akan cari lembu sekor dua dan jualkan bahagian-bahagian kurban itu kepada anak-anak buah atau kenalannya. Tahun lepas dua ekor lembu, namun tahun ni hanya sekor saja. Jadinya, setiap tahun rumah kami akan jadi “port” untuk acara tersebut.

Masa inilah peluang bertemu sanak saudara, sepupu sepapat, pak sedara tok sedara dan netah berapa tahap pupu lagi. Sambil borak, umpat itu ini, sambil sama-sama buat kerja. Kaum wanita sibuk di dapur memasak. Bila lembu dah tumbang, beberapa kilo daging diambil untuk dimasak. Biasanya yang ringkas sahaka. Goreng, singgang. Adakala buat kari. Bila kaum lelaki yang siang (lapah) daging lembu dah selesai kerja mereka, masakan dah siap. Dah sedia untuk dimakan.

Hidangan pertama daging kurban akan dinikmati beramai-ramai. Walaupun masakannya simple sahaja, tapi...bila perut dah lapar, penat melapah daging pula, tambah lagi makan beramai-ramai begitu, bertambah sakan semuanya. Hinggakan, nasi ditanah tak cukup. Perlu ditambah jerang seperiuk lagi. Memang meriah. Begitulah tiap tahun bila Aidiladha di rumah kami saban tahun.


Banyak ni lah jumlah sebahagian daging kurban. Freshhhh tu....


Isnin, 8 Disember 2008

Ketupat Pisang Untuk Raya

Ni makanan kegemaran aku tiap kali raya. Kalau tak ada, memang tak sah. Macam tak raya je... 


Cara Buat Ketupat Pisang
1. Beras pulut dikukus.
kukus pulut
kukus pulut



2. santan pekat dicampur garam.

masukkan garam dalam santan
masuk garam dalam santan
pokok pisang
Daun pisang kelat lega
3. ambil siap-siap daun pisang awak (kelat lega) dan layur atas api biar layu sikit


4. Pisang kelat lega (awak) di belah dua
5. Pulut akan digaul dengan santan hingga sebati, kemudian dikukus semula. setelah itu, Pulut akan digaul dengan santan dan gula. 

buah pisang
pisang kelat lega masak
masukan santan ke dalam pulut kukus
Gaul santan dalam pulut6. Pulut dibungkus dengan daun pisang. Letakkan pisang yang telah dibelah dua di tengah-tengahnya.


Bungkus dalam daun pisang
Membungkus
mengikat pulut
Ikat berdua
ikatan
Siap ikat
ketupat pisang
Sedia Terhidang
rupa ketupat pisang
Rupanya dah masak...yumy!



Lekapkan dua balutan pulut dengan temukan kedua-dua bahagian daun yang berlipat supaya berada di tengah-tengah dan seterusnya ikat dengan tali.


Rebus atau kukus lebih kurang 2 jam.



Sedia untuk dimakan. Selamat mencuba.

Ahad, 7 Disember 2008

Keropok



Bila balik kampung, macam-macam aktiviti dibuat. Banyak perkara dilakukan. Balik raya kali ini aku pergi ke Pasar Tani di pekan. Sepanjang hari hujan renyai yang sesekali lebat. Ingatkan bila cuaca sebegitu, tak ramai orang akan sesakkan pasar tani yang diadakan setiap Sabtu itu. Rupanya andaian itu tidak benar belaka. Sesak teruk kawasan pekan yang terlalu sempit dan tidak banyak kawasan parking kenderaan itu. Hampir sejam aku pusing keliling cari parking. Nasib baik Mek dah turun awal-awal lagi.

Suasana dan kesesakan di pasar tani tidak dapat aku upload sebab cuaca memang hujan. Cahaya tak cukup dan suasana memang tak sesuai untuk aku petik picu kamera.

Petangnya aku ke gerai jual keropok untuk beli berkilo-kilo keropok keping (ikan dan udang). Bila musim raya macam ni, orangmemang ramai beli. Kalau tidak beli awal-awal, risau aku tak punya banyak masa lagi untuk datang beli. Persiapan raya belum buat lagi. Esok pula nak kena tolong Mek buat ketupat pulak. Jadinya, hanya hari ni aku ada masa untuk beli keropok tu.


Adik yang jual keropok tu bukan saja manis, tapi pandai pula layan pelanggan. Mesra. Buat lawak bodoh pun dia buat selamba je layan. Kalau orang lain dah sah lah aku kena marah. Orang kelantan ni memang terkenal dengan peramah tapi...tahap baran tu tinggi juga. Tambah lagi kalau kita tawar harga barang dia banyak sangat tapi tak ambil. Boleh naik angin. Menakutkan!

Bagi sesiapa yang nak beli keropok losong atau keropok keping, bolehlah ke gerai adik manis tu. Gerainya terletak di tepi jalan antara Batu 10 dan simpang Chengal, jalan Kota Bharu – Kuala Krai. Di gerai ni juga ada dijual sos pencicah, keropok segera dan keropok lekor. Harganya lebih murah sedikit dari di pasar Ketereh. Hari ini adik itu jual keropok ikan dengan harga RM7.50 setiap kilo (di pasar Ketereh RM8 sekilo), manakala keropok udang RM7.00 sekilo.


Selamat menikmati keropok. Sedap juga bila dimakan musim hujan begini!






Rabu, 3 Disember 2008

Selamat Hari Raya Aidiladha







Hari ni dan esok aku dapat MC. Lusa aku dah cuti untuk balik kampung bagi meraikan Aidiladha.
Jadinya...dikesempatan ini, kuhulurkan sepuluh jari memohon kemaafan andai terguris hati dengan patah kataku, tercalar rasa dengan lawak senda. aku tak sengaja ya...






moga kita semua akan sentiasa memberi dan memaafkan. Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha, maaf zahir batin.




P/s: kalau nak dengar lagu-lagu raya, dengarlah Klasik Nasional. Depa dah start pasang lagu raya....