Khamis, 19 Disember 2019

LARAS BAHASA YANG SALAH RUPANYA

UKM ni ada macam-macam sistem yang nak kena isi dan sistem itu jenis berangkai. Tak isi di A maka tak muncul di B dan C.

Dah bertahun ambo dok beritahu pihak pentadbiran bahawa pihak pentadbiran yang kena isi A tu, kami tak boleh isi. Tapi, depa tetap dok kata bukan tugas depa, kena buat sendiri. Masalahnya kami tak boleh nak isi sebab tak ada tempat pun boleh nak isi. Jadinya, bertahun jugalah hal A tu selambak je dalam fail tak masuk dalam sistem.

Hari ni ambo print screen arahan kerja dalam sistem A dan senarai siapa yang bertanggungjawab kena masukkan. Kemudian wasap kepada orang yang dok bertahun kata bukan tugas dia tu. Tetiba hari ni dia boleh pulak kata itu tugas pentadbiran berbanding sebelum ni kata tugas kami sendiri.

Ambo pun tanyalah siapa yang bertugas untuk uruskan tu. Dan dia jawab dia lah. Ambo tanya lagi, kemasukan automatik ke kena maklumkan. Jawabnya, kena maklumkan.

Makanya, bermula hari ni tugas mengisi sistem A itu akan selesai sendirilah lepas ni. Asal terima je surat lantikan, ambo akan buat salinan dan serahkan kepada dia.

Adehhhhhhhhh! Kalau ambo tau semudah print screen je, dah lama ambo buat wehhhhhh. Dah 4 tahun tak boleh isi, lompong je dalam sistem penilaian ambo ni. Nak selesai masalah rupanya tak payah mana bila Allah berkehendak.

Entri ni sebenarnya ambio tulis pagi tadi lagi, tapi baru sekarang sempat tekan butang publish. Hujung tahun kan, selain ramai orang dok kejar nak habiskan cuti tahunan, ramai jugak dok kejar kena siapkan untuk penilaian. Mmmmm bilalah nak merasa PAC pun tak tau lah. asyik kaluttttt je sampai ke laut!

Tiada ulasan: