Khamis, 15 Mei 2014

Kisah Si Kambing Yang Telah diHitamkan


Ada masa kita boleh bau kedatangan musibah. Ada masa deria ke 6 kita boleh tahu kita bakal jadi kambing hitam. Walaupun kita bukanlah putih sangat, namun menjadi kambing hitam adalah sesuatu yang tidak pernah menyeronokkan sesiapa.

Itulah namanya konspirasi. Memasing cuba elakkan leher sendiri demi sesuap nasi. Asal tak kena batang leher sendiri, tak apalah. Kita selamat. Apa kita kira tentang batang leher orang lain yang kena kalaupun dia bukanlah sepatutnya yang kena. Bukan salah dia. Tapi, sebab dia nampak “lemah” dan boleh kita pijak, maka dialah bakal menerima takdir.


Bila aku menjadi dia, tengah fikir sama ada melakukan mogok lapar atau buat laporan ada bom bakal meledak di satu pejabat yang tidak lagi kukuh strukturnya. Yang aku tahu, walaupun bakal runtuh, masih ramai lagi sedang impikan bulan dan bintang.

Salah akukah andai batu jemala ini mengatakan “keruntuhan” itu lebih baik dari tegak berdiri. Dah cemuih tengok manusia banyak ilmu tetapi gunakan ilmu itu untuk lepaskan diri sendiri dan belit manusia lain.Nak lepaskan diri sendiri, silalah...perlu ke belit orang lain untuk kita lepaskan diri?

Semoga dia cepat insaf sebelum terlambat. Kalau dah nyawa hujung rengkung, mampu lagikah nak ucapkan maaf dari hati nan putih, apalagi cium kaki orang tu? Ataukah ego jua yang jadi raja.

Mmmmmm syaitan memang tak pernah lupa dengan janjinya untuk menyesatkan umat. Makanya, kambing itu akan jadi hitamlah pada pandangan kita walaupun sang kambing telah meningkatkan penggunggunaan supplemen kesihatan dan kolagen. 

Komen aku: jangan jadi kambing kalau tak mahu dihitamkan...


1 ulasan:

Kakcik Seroja berkata...

Tak nak jadi kambing, nanti kena panggang. :)