Sabtu, 3 Mei 2014

Kereta Api Berlanggar Di Seoul


Tengok tajuknya buatkan aku terdian seketika. Pelanggaran kereta api bawah tanah berlaku di stesen Sangwangsimni apabila sebuah kereta api bawah tanah yang berhenti dilanggar dari belakang oleh sebuah kereta api yang lain.

Akhbar menulis kereta api ini “bertembung”, tetapi bagi aku istilah bertembung tu tak tepat sebab kereta api dilanggar dari belakang. Bila langgar berdepan baru kira bertembung hu hu hu hu wartawan tu kena masuk kelas istilah sekejab hu hu huhu mai masuk kelas aku, yuran dia rendah je!

200 orang penumpang cedera (melecet, pendarahan otak dan seorang lagi kerana patah tulang) dalam nahas kereta api di Seoul. Dua gerabak akhir tren yang berhenti itu tergelincir dari landasan akibat impak pelanggaran, manakala cermin kedua-dua kereta api pecah. Tingkap retak pada kedua-dua tren, dan satu pintu menyambung dua gerabak rosak teruk.

Di Seoul, kereta api bawah tanah adalah pengakutan perhubungan yang utama. Perkhidmatan awam ini cekap, murah, selesa dan mudah. Bawah tanah sana penuh umat, kat atas muka bumi jalan tak adalah sesak sangat, manusia pun tak ramai. Entah bila perkhidmatan sebegini boleh berada di Malaysia.

1 ulasan:

Unknown berkata...

Macam mana canggih pun teknologi sesekali pasti berlaku juga perkara yg tidak kita ingini kan..