Jumaat, 11 Mac 2011

Siapa Paling Kaya?

Bilionair Mexico mendahului senarai manusia terkaya du dunia. Menurut majalah Forbes, Carlos Slim HelΓΊ adalah orang paling kaya di dunia, dengan peningkatan kekayaan AS$20.5 bilion (RM62.52 bilion). Ini bermakna dia sudah mengalahkan 1,209 lagi bilionair termasuk Bill Gates, Warren Buffett dan hartawan besi Britain, Lakshmi Mittal, untuk menduduki senarai teratas bilionair dunia.

Carlos Slim HelΓΊ adalah pemilik empayar media Mexico, memiliki kekayaan AS$74 bilion (RM224.5 bilion) untuk terus berada di puncak senarai itu buat kali kedua. Pengasas Microsoft, Gates, yang menyumbangkan satu pertiga daripada kekayaan kepada Yayasan Bill dan Melinda, berada di tangga kedua dengan kekayaan AS$56 bilion (RM170 bilion). Pakar pelaburan, Berkshire Hathaway pula, berada di tempat ketiga dengan kekayaan AS$50 bilion (RM151 bilion).

Bilionair termuda dunia Dustin Moskovitz, yang baru berusia 26 tahun dan usahawan Napster, Sean Parker. Penulis novel Harry Potter, JK Rowling mencatat kekayaan AS$1 bilion (RM3 bilion) hanya sebab menulis buku Harry Potter tersebut. Fuyooooooo penulis di luar negara boleh dapat bilion-bilion gitu, bukan lagi milion. Kalau baca kisah penulis ini sebelum tulis novel berkenaan yang hanya ada empat ke lima buah sahaja itu, memang sadis. Sekarang ni, novel berkenaan telah diterjemahkan ke lebih 30 bahasa di dunia. Itu yang buatkan dia kaya...hanya kerana royalti.

Pengasas Ikea, Ingvar Kamprad rugi teruk tahun lalu, turun daripada tangga 151 ke 162 dengan kekayaannya merosot daripada AS$23 bilion (RM69.8) kepada AS$6 bilion (RM18.2 bilion). Hanya AS6 bilion je tinggal? Nasib baik tak gulung tikar!

China yang juga negara kedua ekonomi terbesar dunia selepas Amerika mempunyai 115 bilionair sementara Russia mempunyai 101 bilionair. Moscow menjadi kediaman bilionair paling ramai daripada bandar lain di dunia ini dengan 79 orang.

Errrr bila aku nak tersenarai dalam tu ek? Mmmmm tersenarai sebagai orang yang paling kaya hutang, bolehlah kot hu hu hu


Tiada ulasan: