Isinya juga comel molek. Tengok pun dah tahu pulut tu asalnya dikukus. Digaul santan. Kalau orang Kelantan, dah pasti akan tabur gula juga hu hu hu
Di dalamnya ada inti…macam serunding. Sedikit pedas. Tak manis. Sangat sempurna. Sedap.
Aku penggemar pulut. Kalau aku kata sedap, dah paasti akan tersangat sedap. Sebab utama sedapnya itu sebab pulut tu dikukus dan diletakkan santan. Kalau letak serunding daging…fuyooooooo tak boleh bayangkan macam mana enaknya benda ni.
Namanya Pulut Jawa. Tak tahulah asalnya dari mana, tanah jawa kot.
Ada sesiapa tahu macam mana cara nak buat? Nak kena tanya Kak Kujie ni, mak mertua Kak Jie kan jawa. Mana tahu ilmu masakan jawa telah diperturunkan…er, agak-agaknya, Kak Jie ada baca tak blog ni?
6 ulasan:
suke pulut. jadi sudah semestinya saya akan suka makanan ni. :)
Bila dah siap, sound sini.
pulut kering ike masin jugok hok sedak....tok pom alik golok sana. pulut ayam
bila balik kampung mertua, ikut dia pergi kejubus, dapatlah merasa pulut macam ni
Kak Jie: Kejubus tu apa benda?
Kalau kak Jie ada resipe ni dan dikongsi, bukan sahaja boleh promosikan pulut yang sedap ini dan riwayat makanan tradisi ini akan lagi panjang ---> cadangan je, belum tentu saya buat. Kalau jemput makan, memang tak tolak ;)
seronoknya...mcm2 budaya,mcm2 makanan boleh kita rasa...saya pun nak dalami masakan jawa, byk yg sodap2
Catat Ulasan