Rabu, 2 Februari 2011

Pelajar Malaysia Di Mesir Akan Dibawa Pulang (UPDATE)

UPDATE

Berita penuh dalam Utusan dan akhbar lebih melegakan dengan maklumat lengkap. Selain kapal di Teluk Eden, jalan darat, MAS, TUDM dan AirAsia akan digunakan. Memang urusan akan ambil masa, namun kuasa politik akan mudahkan semua urusan (macamlah sebelum ni tak reti nak guna kuasa tu). Namun, 5 Februari tu rasa terlalu lambat. Dalam masa dua tiga hari, macam-macam hal boleh berlaku.

Nak berita lanjut, baca ajelah akhbar hari  ni ya...dalam Utusan tulis macam ni;

Antara langkah berkenaan ialah meminta kapal Bunga Mas 5 iaitu sebuah kapal serbaguna yang dikawal oleh Tentera Laut Diraja Malaysia yang sedang bertugas di Teluk Aden, untuk belayar ke Pelabuhan Adabiyah yang terletak kira-kira dua jam setengah perjalanan dari selatan Kaherah, bagi membawa keluar pelajar-pelajar berkenaan.


“Kapal itu dijangka tiba di Pelabuhan Adabiah pada 5 Februari. Ia dapat memuatkan kira-kira 500 pelajar kita,” katanya.

Najib juga berkata bahawa beliau sudah berunding dengan Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman untuk meminta syarikat penerbangan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia untuk melakukan penerbangan khas ke Kaherah untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia.

“Mereka (MAS dan AirAsia) akan memaklumkan kepada saya esok mengenai kemungkinan menggunakan pesawat mereka untuk tugas ini,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga akan berusaha membawa pelajar-pelajar Malaysia ke Jeddah untuk ditempatkan sementara di pusat Tabung Haji di sana sehingga ada penerbangan pulang ke Malaysia. Bagaimanapun, menurutnya ada beberapa perkara yang perlu diselesaikan terlebih dahulu termasuk urusan visa pelajar berkenaan.

“Kerajaan sedang berurusan dengan kerajaan Arab Saudi untuk mendapatkan kebenaran khas membawa para pelajar kita ke Jeddah,” kata Najib. Perdana Menteri berkata, kerajaan akan memberi maklumat lanjut mengenai perkara itu kepada pelajar dan ibu bapa esok.

Sementara itu, Kohilan yang berada di Kaherah ketika dihubungi Bernama hari ini berkata pesawat C-130 Charlie Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) juga akan digunakan bagi membawa keluar pelajar Malaysia di Mesir secara berperingkat ke negara jiran terdekat.

Katanya Dewan Malaysia Abbasiyah, Rumah-Rumah Negeri di Kaherah, dan Rumah Mara di Iskandariah menjadi kawasan perlindungan selamat kepada pelajar-pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir.

“Bagi memastikan keselamatan di sana (rumah perlindungan) serta keperluan harian mencukupi, kerajaan akan meningkatkan kawalan keselamatan serta menyalurkan dengan segera bekalan makanan serta keperluan yang lain,” katanya. Terdahulu, beliau dan Sahlan Ismail yang mengadakan perjumpaan dengan pegawai-pegawai Rumah Negeri dan wakil-wakil pelajar di Mesir, mendapati rata-rata pelajar Malaysia berada dalam keadaan terkawal dengan moral mereka tinggi. Sementara itu, Sahlan berkata, pegawai kedutaan ditempatkan dengan segera di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah untuk membantu pelajar dan warganegara Malaysia yang terkandas.

“Kami hadapi masalah untuk berikan bantuan makanan dan minuman ekoran laluan di bandar dan lorong dikawal oleh penduduk Mesir yang berdemonstrasi, jadi tugas pegawai kedutaan adalah untuk menyediakan makanan, dan minuman di samping membantu dalam urusan tempahan tiket,” katanya.

Beliau berkata, sehingga hari ini 150 pelajar dan rakyat Malaysia yang terkandas sejak Sabtu lepas berjaya pulang ke tanah air dengan pembiayaan sendiri menerusi Oman, Abu Dhabi dan Amsterdam.

“Kami jumpa mereka di lapangan terbang dan beri kata-kata semangat sebelum mereka pulang, kami juga akan usahakan untuk (bawa pulang) yang lain,” katanya.

Sahlan berkata, dalam masa yang sama rakyat Malaysia atau ibu bapa khususnya dinasihatkan agar menangguhkan perjalanan yang tidak perlu ke Mesir memandangkan amat sukar untuk mendapatkan penerbangan pulang, di samping kesesakan lapangan terbang dan perintah berkurung yang dikuatkuasakan.

Beliau berkata, kerajaan dan pejabat kedutaan akan terus menyalurkan maklumat mengenai perkembangan semasa kepada semua pelajar dan pegawai-pegawai Malaysia di Mesir serta kepada rakyat Malaysia. – BERNAMA
Entri lama

Berita tengah malam tadi mengatakan bahawa pelajar malaysia di mesir akan dibawa keluar ikut udara dan laut. Tentera malaysia yang berada di Teluk Eden akan digunakan untuk bawa mereka ke lokasi lain di negara berhampiran Mesir sebelum mereka ini dibawa balik ke Malaysia. Berita Harian Online menulis:

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak malam ini berkata kerajaan memutuskan untuk membawa keluar pelajar-pelajar Malaysia dari Mesir menerusi laut dan udara berikutan pergolakan di negara itu bertambah meruncing. -- BERNAMA

Aminnnn. Sama-samalah kita doakan moga mereka semua selamat kembali ke tanahair. Macam-macam berita dan cerita serta suasana tegang boleh kita baca. Secara peribadi, aku kagum dengan mereka yang saling berkerjasama dan mengutus berita sesama sendiri. Blog dijadikan medan untuk komunikasi dengan masing-masing melaporkan keadaan di tempat masing-masing. Kita (aku sebenarnya) yang berada di tanahair naik gerun untuk membaca dengan lebih terperinci. Kalau benarpun ada orang salahgunakan medium dalam situasi sebegini, namun aku percaya, cara berkomunikasi melalui blog sangat banyak membantu mereka di sana dan kita di tanahair (sebelum internet diputuskan).

Jadinya, aku sangat-sangat mengharapkan berita positif diumumkan. Bila PM umumkan yang warga Malaysia di Mesir akan dibawa balik, aku cukup lega. Hakikatnya tiada saudara mara atau kenalan aku berada di sana, namun sebagai warga Malaysia, aku sangat berharap agar rakyat kita di sana akan sentiasa selamat. Lebih-lebih lagi, seramai lebih 1200 orang pelajar yang berada di sana terdir daripada warga Kelantan di bawah tajaan kerajaan negeri. Keseluruhan pelajar kita di sana dianggarkan lebih 11 ribu orang. Bagaimana pula dengan pelajar tanpa tajaan? Harapnya mereka juga akan turut mendapat manfaat.

Bagi sesiapa yang rajin nak baca situasi yang perlu ditempuh sebilangan pelajar kita di sana, bolehlah baca beberapa blog di bawah seperti;


Sausana di Lapangan Terbang Cairo, mesir yang padat dan sesak dengan manusia boleh dilihat dalam tampalan blog Pink Turtle. Blog yang sama menulis tentang perkembangan terkini rakyat Malaysia yang berada di mesir terutamanya golongan pelajar. Beberapa entrinya menulis tentang situasi semasa yang berlaku. Walaupun internet telah diputuskan, perkhidmatan sms juga tak dapat, namun hubungan melalui talian tetap masih berlaku. Tak pasti pula bagaimana blog ini boleh dikemaskinikan, agaknya sebelum kena potong talian kot depa update.

PsssT: kepada  keluarga dan saudara mara pelajar Malaysia di Mesir, moga2 mereka lebih tabah. Sama-sama kita doakan agar mereka di bawah lindungan Ilahi. InsyaAllah, mereka yang sedang menuntut ilmu sama seperti pejuang di medan perang, Allah akan rahmati dah kasihi.

PsssssT: US hantar pesawat sewa khas, Indonesia dah hantar Garuda untuk bawa balik rakyat depa, errrr....kita bila?

Tiada ulasan: