Khamis, 4 November 2010

Tiga Empangan di Utara Masih Selamat: Kata MADA

Hanya 85 peratus air sahaja di dalam empangan, jadi MADA mengatakan bahawa desas desus MADA akan melepaskan air dari 3 buah empangan di utara (Kedah dan Perlis) tidak benar sama sekali. Empangan Timah dilaporkan masih lagi selamat.

Keadaan air di sesetengah tempat sudah surut, tetapi air sedang melimpah di kawasan hilir dan bandar seperti Alor Star dan Kubang Pasu. Kubang Pasu menjuarai semua tempat dengan lebih 14 ribu dipindahkan setakat ini.

Di perlis, lebih 14 ribu penduduk masih berada di tempat pemindahan banjir, manakala jumlah keseluruhan mangsa banjir di Kedah dan Perlis dianggarkan mencecah 41 ribu.

Lapangan terbang Sultan Abdul Halim masih lagi ditutup. Semalam aku dengar radio, jemaah haji yang sepatutnya berlepas ke Tanah Suci telah dibawa menggunakan bas ke Pulau Pinang. Dari sana mereka akan naik penerbangan ke Kuala Lumpur.

Rantau Panjang, Kelantan: 121 keluarga sahaja masih berada di tempat pemindahan. Namun dijangka akan berkurangan menjelang petang kerana paras air semakin menurun.


PsssT: 5 mangsa banjir dilaporkan di Kedah. Dah lama tak main banjir. Ingatnya dulu, walaupun main banjir...taklah sampai lemas. Adakah sebab nasib ataupun kita orang masa dulu main air banjir dengan ciri-ciri keselamatan yang tinggi?

3 ulasan:

eelobor berkata...

wah, lengkap. boleh jadi ramalan kajicuaca nih

anyss berkata...

Eelobor: tak la lengkap...tapi boleh pakai hingga jam 2 petang tadi aje...sekarang ni dah berubah lagi angka2 tu ;)

Unknown berkata...

wah..dah macam pemberita...hehehe...