Khamis, 23 Oktober 2008

Tangisan Alam"Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau. Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan dari mayang korma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnya di waktu pohonnya berbuah dan (perhatikan pulalah) kematangannya. Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman."
(Al Quran Al Karim Surah Al An'aam ayat 99)


Belakangan ini, hari sentiasa basah. Setiap hari. Dingin. Sejuk. Panas usah diharap hingga ke petang kerna belumpun tengahari, mendung datang berjujut-jujut. Terpenuh lenggang, terjemput lenggoknya. Kelam. Langit pun berjelaga.


Hari memang indah andai dapat main hujan. Merasa dinginya. Menikmati tiap butirnya yang menerpa ke muka. Mengusap tempias di muka jendelapun sudah mengasyikkan, apalagi andai berlarian di bawah hujan lebat. Sejuk namun menyegarkan. Dingin tetapi indah.


Kalaupun tidak tergamak untuk berlarian di tengah hujan bagai anak itik terlepas gok, sekadar memandang titisnya di hujung atap sudah memadai. Mengamati titiknya yang terpercik di cermin sudah pun mencukupi.


Namun hujan sebegini, tiap pagi yang kalau boleh mahu dilambatkan datangnya agar masa bergelumang dalam selimut boleh dipanjangkan sedikit, agak menganjak jadual harian. Pagi yang datang dengan kemalasan untuk bangkit, atau malam yang bertanding terlalu awal hingga ramai yang terbenam dengan resah dalam kesesakan jalan raya. Kalau boleh, hujan sebegitu mahu cepat sampai di rumah. Mahu segera bersiram. Segera dapatkan secawan the wangi dengan sepiring pisang goring panas. Mahu segera juga santapan malam. Apalagi, mahu lebih segera ke peraduan setelah lelah seharian mengejar dunia di tempat kerja. Kalau boleh.

Seperti juga hujan yang boleh saja turunnya bila-bila masa, kita seakan terlupa untuk memikirkan tentang hujan itu. Terlupa untuk menjaga alam agar tangisan langit tidak berladung terlalu lama di bumi. Lalunya, mahu disalahkan pada siapa andai banjir berlaku? Memang sudah berlaku pun.

Setiap tahun, kawasan banjir itu lebih banyak sebabnya kerana tersumbat saliran air. Sejak dahulu, jumlah tangisan awan itu tetap sama kalaupun tidak berkurang. Kalau dahulu, kawasan Pantai Timur yang dibelasah banjir saban tahun (ketika kecil dahulu, banjir berlarutan lebih sebulan. Dan kami adik beradik berpesta dengan pelbagai aktiviti: gali ubi, tangkap belalang, suluh ikan, cerut rumput untuk makanan kambing dan biri-biri dll), namun kini, negeri lain pula yang jadi mangsa. Negeri yang tidak pernah pun diserbu banjir sebelum ini. Sebabnya sama sahaja. Saluran tersumbat.


Penyebab tersumbat itu terlalu kecil bersumberkan alam seperti tanah mendak atau tumbuhan. Penyumbang utama penyumbatan sistem larian air adalah sampah sarap. Malu sebenarnya untuk mengaku yang orang Malaysia ni pengotor. Namun hakikatnya tetap ada.

Pernah anda lalu di kawasan pasar malam seusai waktu langsung pasar malam itu? Meloyakan. Pernah anda lalui kawasan Bazar Ramadhan selepas waktu berbuka puasa? Memualkan. Mana perginya disiplin diri? Kalaupun sampah sarap di Pasar malam dan bazaar Ramadhan itu akan diuruskan Majlis Perbandaran di kawasan berkenaan, mengapa sampah itu tidak dilonggok-longgokkan? Mengapa berterabur. Belum lagi diselongkar kucing. Digelidah anjing.


Di sekolah, anak-anak disemai untuk hargai kebersihan. Bersih itu amalan orang Islam. Keluar sahaja dari pintu pagar sekolah, anak-anak ini telah belajar bagaimana realitinya hidup dalam dunia Islam sebenar? Nampak macam terlalu menuduh dan merendahkan masyarakat Islam bukan? Bagi anda yang sudah naik angin dengan kenyataan itu, sila tarik nafas dulu. Sabar. Sabar itu sebahagian daripada iman.

Cuba tanyakan diri anda sendiri, setiap masjid yang anda singgah untuk ke bilik air dan tandasnya, berapa buah masjidkah yang anda puas hati dengan kebersihan bilik belakang itu? Surau atau masjid ini hanya menjadi tempat singgahan orang Islam. Hanya digunakan oleh orang islam. Orang bukan Islam tidak akan singgah untuk menggunakan kemudahan masjid atau surau andai mereka tidak terlalu terdesak.


Kiranya anda berhenti di sepuluh buah masjid atau surau, berapa buah masjid atau suraukah yang benar-benar menjaga bilik belakang itu sebagai patutnya? Bagaimana pula jika anda singgah di Shell atau Petronas dan gunakan bilik air di situ. Berapa buahkah stesyen minyak itu yang akan membuatkan anda memuntahkan semula makanan yang telah hadam dalam perut anda sejak semalam itu? Antara masjid atau surau yang dimuliakan itu dan stesyen minyak yang digunakan oleh semua bangsa dan agama, lokasi mana yang lebih bersih?
Anda tidak perlu emailkan jawapannya kepada saya. Jawablah kepada diri sendiri. Jawablah dengan jujur. Dengan seikhlasnya. Ataupun, kiranya anda bukanlah insan yang selalu menggunakan bilik belakang masjid atau surau, apa salahnya belajar untuk singgah bermula saat ini. Bukan semua masjid sebersih masjid Shah Alam. Tidak semua masjid indah di luar dan dalamnya seperti masjid Putrajaya. Masjid Negara. atau masjid-masjid gak lain yang punya pekerja untuk membersihkan kawasannya. Belajarnya menjejaki masjid lain dalam perjalanan ke pelbagai destinasi di Malaysia. Saksikanlah realitinya. Lalu, fikir-fikirkanlah.


4 ulasan:

Cetusan berkata...

-dengan anggapan kerja bersih bersih tu bukan kerja pengguna, ada juga yang bayar 30 sen dah kira cukup mahal.
-HABITAT tanggungjawab sejak lahir. Malas.
-apapa pun sikap LOW profile, dlm kehidupan menjadikan kita rajin sedekah tenaga.

anyss berkata...

Contoh paling mudah, cara kita buang sampah pun dah tahu macam mana jenisnya orang tu. Kalau pakai campak macam tu je tanpa ikat dengan harapan sampah tu akan duduk diam2 dalam plastik sampah tu tanpa tumpah...tau je la macam mana rupanya cara orang tu berfikir kan. Macam ler payah bebenor nak ikat plastik sampai tu...ntah berapa kalori tenaga nak kena pakai tu hu hu hu

fadxiora berkata...

anyss, aku cilok gambar kucing dok dalam baldi tu... comel la pulak hehehe tapi siannnnnnnnnnnnnnn --> teringat musang aku

anyss berkata...

Apa jadi dengan musang ko, Fad?
Aku copy gamboo tu sbb jatuh cinta dengan Atok tu...sanggup gadai nyawa untuk selamatkan binatang kesayangannya tu. Kalau ikutkan kucing tu bukannya boleh dibuat sate pun bila dah diselamatkan...kasihnya terserlah pada wajahnya tu...comel sangat!

Disebabkan aku pun cilox orang punya...makanya, ko leh la copy sama dan sama2lah kita glamerkan muka Atok hensem tu ye hu hu hu ...