Isnin, 30 Mei 2016

Cuti SekolahBila datangnya musim cuti sekolah, fuhhhh kemeriahannya lain macam terutama bab banyak kenduri dan banyak jem. Salah satu yang turut memeriahkan usim cuti sekolah adalah agenda balik kampong dan sanak sedara datang ziarah.

Jadinya, riuh rendahlah seisi rumah dengan lompat, lari, gurau gaduh dia orang. Jiran-jiran pun dok hairan gamaknya mana lah mai semua orang reramai ni. Suaram emasing tu boleh dengar satu taman huhuhuhu 

Malamnya, bentang toto tidur bergelimpangan di ruang tamu. Kesian jugak tengok, memasing kepanasan. Ni kali kedua sedara mara tidur dalam kepanasan. Tiga kipas dok tala ke depa pun tak cukup. Memang berpeluh-peluh. Nasib baik taka da yang tidur di dapur sebab nak cari dingin kipas, kalua naya huhuhuhu Rezeki belum cukup nak pasang ekon di ruang tamu.  Kalau ada rezeki lebih tahun depan ya kita pasang ekon, biar selesa semua orang.

Esok lusa mereka akan balik kampong pula. Harapnya keriuhan tu gembirakan Mek dan ayah. Musim begini ajelah rumah tu akan riuh rendah seketika.

Mmmmm kat mana ek musim durian sekarang? Teringin nak serbulah!

 

Tiada ulasan: