Selasa, 24 Mei 2016

Kita Lebih Tahu Kerja Orang Lain Berbanding Tuan Punya BadanIni yang jadi masalahnya bila kita ni pulak yang lebih tahu pasal kerja orang lain.

Mudah je contohnya, walaupun kita bukan cikgu, kita macam tau sangat kerja cikgu yang hanya reti lepak sembang pasal drama jam tujuh petang di TV tu je, sambil gossip artis, sambil pula nengok katalog. Maklumlah raya dah nak dekat. Jam dua petang maka berbondong-bondonglah cikgu balik rumah. 

Kononnya gitu je lah kerja cikgu. Kononnya kita ada pengalaman jadi cikgu sementara tahun 1986 dulu, makanya kita pun tau lah bidang tugas cikgu macam tu. Jadinya, bagi kita kerja cikgu ni senang aje. Separuh hari je kena kerja. Kata kitalah. Jangan pulak tanya cikgu, memang bermuram durjalah cikgu mengadu itu ini begitu begini.

Hakikatnya, banyak dah berubah. Banyak dah lain. Banyak yang dah dikemaskinikan bidang tugas dalam kerja masing-masing. Dahulu, kerani hanya perlu tulis surat sahaja. Sekarang ni macam-macam kerja perlu kerani buat termasuk buat-buat tak ada kerja. Tapi, kita masih juga gunakan penanda aras entah kurun ke berapa.

Dahulu, nak jadi misi tak payahpun. SPM gred 3 pun dah dapat jadi misi. Makanya, kita pun coplah adik-adik misi ni adalah golongan yang tak ada pilihan, mintak misi sebab nak kerja dengan kerajaan. Padahal, sesape yang berminat nak jadi misi sekarang ni persaingan sangat sengit walaupun banyak kursus kejururawatan ditawarkan di kolej swasta. Bukan calang-calang orang boleh jadi misi. Tapi di hati kita, misi tu tak ada apapun. Kerja mudah aje, level mengaji pun tak tara mana berbanding kita. Kita sorang aje yang hebat, orang lain mana ada sehebat kita.

Kita masih lagi berada di lokasi lama yang sebenarnya dah lama hilang dari radar. Namun, kita tetap yakin dengan apa yang kita tahu, apa anggapan kita. Pada kita, semua kerja orang itu mudah dan senang sahaja kecuali kerja kita. Padahal, kalau kita tanya orang yang sama tetapi bertugas pada zaman yang berbeza pun dah sangat jauh bezanya itu. Apalagi bagi kita yang tak pernah duduk di tempat itu. 

Jikapun ada cikgu yang suka tengok katalog avon dalam bilik guru, itu tidak bermakna semua guru di Malaysia ni pengguna Avon. Dah tentulah juga tak sama maknanya cikgu di Ulu Tembeling dengan cikgu di Bandar Baru Bangi yang sama-sama belek katalog Avon. Tak gitu?

Ke macam mana?

Kesiannya hati kita. Bersimpati betul aku!

4 ulasan:

Kakcik Seroja berkata...

1986 - pada penghujung tahunnya, rasmilah kakcik sebagai seorang isteri dan selamat tinggal alam gadis yang kadang-kadang ceria, kadang-kadang lara sebab duit tak cukup sentiasa...hahaha...

anyss berkata...

Kakcik: Wahhhhh! Tetiba tersama tahun pulak ek? Semoga bahagia itu hingga jannah

eelobor berkata...

kah kah kah ..... eh tergelak pulak kita

anyss berkata...

Eelobor: Haippp! Tak baik tau gelak kokrang