Selasa, 7 Oktober 2014

Taman Bunga Terindah Di Dunia


Dua taman sahaja dinyatakan kat sini iaitu, Tulip and flower fields in Holland di Keukenhof Gardens, Netherlands dan Versailles Palace, Paris;Keukenhof Gardens, Netherlands selalu kita tengok kat kalendar masak kecik-kecik dulu, tak sangka pula berjaya jejakkan kaki di sini. Keindahan taman tulip ni boleh tengok kat sini:Versailles Palace, tengok kat sini ya…selepas minit ke 8 baru ada kawasan taman. Awal-awal tu dalam istana:Dua-dua tempat tu aku dah sampai. Teringin jugak nak pergi lagi, tapi dunia masih luas. Banyak lagi tempat yang belum sampai. Rasa macam rugi pulak dok ulang tempat yang sama, kecuali dalam suasana berbeza. Musim tak sama.

Tapi aku sebenarnya teringin sangat nak tengok bunga-bungaan berbukit-bukit luasnya di Taman Hitachi Seaside, Jepun. Fuhhhhhh! Impian tak boleh blah tu kan????

Taman Hitachi Seaside atau dalam bahasa Jepang disebut Hitachi Kaihin adalah sebuah taman bunga dan salah satu kawasan pelancongan terkenal di Jepun. Taman seluas 153,2 hektar ini terletak di Hitachinaka, Ibaraki yang berdekatan dengan pantai Ajigura. Taman ini terkenal dengan berbagai jenis bunga yang mekar di musim-musim tertentu.Koleksi bunga yang paling terkenal di taman ini adalah bunga Nemophilas Biru. Nemophilas memiliki ciri khas kelopak biru transparan. Selama musim bunga, lebih dari 4,5 juta Nemophilas Biru tumbuh mekar di seluruh taman. Tempoh dimana bunga ini tumbuh mekar sering disebut dengan istilah "Nemophilia Harmony".

Selain terkenal dengan bunga Nemophilas, taman Hitachi Seaside memiliki koleksi bunga lainnya seperti: Daffodils dan Tulip yang mekar di musim bunga, Nemophila dan Mawar yang mekar di musim panas serta Kochia dan Kosmos yang mekar di musim gugur.

Taman Hitachi Seaside sebelumnya hanya seluas 3,5 hektar, kemudian diperluas menjadi 153,2 hektar, dan bakal diluaskan lagi menjadi 350 hektar. Larat ke nak jelajah semuanya tu? Keukenhof Gardens, yang tak berapa nak luas tu pun dan rasa macam nak patah kaki hu huhuhu


4 ulasan:

Amin A. R berkata...

saya ada pernah terfollow instagram 1 pilot mas dulu. suka benar dia tayang gambar bunga setiap kali dia ke amsterdam... perasan hati? cemburu!
hehehe

anyss berkata...

Amin: hu hu huhuhu nak elakkan amin cemburulah akak tak tampal keindahan musim bunga di eropah huhuhuhu boleh gitu?

anyss berkata...

Amin: hu hu huhuhu nak elakkan amin cemburulah akak tak tampal keindahan musim bunga di eropah huhuhuhu boleh gitu?

eelobor berkata...

ambo tok reti nok feel tengok2 bungo nih.... hihihi