Rabu, 9 April 2014

Mesyuarat Pertama Jawatankuasa Hudud Kelantan


Kerajaan Pas Kelantan hari ini mengadakan mesyuarat pertama Jawantakuasa Teknikal Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 di Kota Darulnaim dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah.

Mesyuarat selama dua jam itu mengambil maklum balas dan beberapa cadangan dikemukakan oleh ahli-ahli jawatankuasa, membincangkan halangan-halangan daripada segi undang-undang, pentadbiran dan birokrasi dalam melaksanakan undang-undang Islam HUDUD itu. Brunei dah buat, tak kan kita nak tengok aje. Dah berbelas tahun dok menolak dan halang, undang-undang Allah tu lagi adil dari undang-undang manusia.

Walaupun baru mesyuarat pertama peringkat jawatankuasa yang perjalanannya masih sangat jauh untuk dilaksanakan, MCA awal-awal lagi dah menolak Rang Undang-Undang HUDUD berkenaan yang dianggap Rang Undang-Undang persendirian PAS bertujuan membuka jalan terhadap pelaksanaan hudud di Kelantan. Mereka sanggup berada di Dewan Rakyat pada Rabu jika PAS membentangkan cadangan pindaan Perlembagaan bagi tujuan berkenaan.

Kalau orang Islam sendiri pun ada yang tak nak terima hukum HUDUD yang dianggap Undang-undang PAS, BUKAN undang-undang Allah, apalah sangat nak terkejut dengan MCA ka MIC. Depa tu memang dah terang-terangpun tak akan ikut. Allah belum bagi hidayah lagi...yang dah Islam tu dok menolak membangkang tak mau Hudud pasal apa pulak?

Kononnya undang-undang Islam tak sesuai dengan zaman. Tak boleh pergi parti liar parti bogel kot, tu pasal tak mau hudud! Mmmmm biasanya orang yang salah sahaja takut dengan undang-undang. Macam kes budak-budak menunggang motor pinjam atau curi yang tiba-tiba terjumpa sekatan jalan raya. Tercirit depa ni lari sanggup melawan arus lagi tu sebab dah tahu mereka ada buat salah.Cer tak salah...selamber je senyum bagi salam kat abam polis!

Kalau tak buat salah, apa nak takut? Baiklah takut di dunia dek non aih, dari takut di akhirat. Maha takut namanya tu!2 ulasan:

Unknown berkata...

betul2..buat apa nak takut kalau tak buat salah..lagipun hukuman hudud buat klita tak berani nak buat salah.kita hidup pun tak de la dalam ketakutan je..

Tanpa Nama berkata...

betul sgt, kalau x buat salah apa nk ditakutkan dgn hukum hudud ni kan !