Rabu, 30 April 2014

Garis Panduan Baharu Baucar Buku 1Malaysia


BB1M diperkenalkan untuk meringankan beban perbelanjaan pembelian buku-buku pengajian dan memupuk minat membaca di kalangan rakyat Malaysia. Hingga kini BB1M dimanfaatkan lebih 3.9 juta mahasiswa pra-universiti dan Institut Pengajian Tinggi (IPT) warganegara Malaysia dengan peruntukan RM890 juta. Tahun 2014 libatkan peruntukan sejumlah RM325 juta diberikan kepada 1.3 juta mahasiswa.

Setakat ni, sempatlah juga aku merasa Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) beberapa kali sejak diperkenalkan pada 2012 walaupun pada semester terakhir ketika nilainya bertambah RM250 aku tak sempat merasa. Bukan tak dapat, tapi tak sempat nak ambil. Aku hanya sedar lupa nak ambil akibat sering bertangguh tu pada hari terakhir penggunaannya. Lecehlah nak berlari ke Lembah Pantai sana dan lari lagi ke kedai buku. Maknanya rezeki terlepaslah tu!

Insha Allah, aku akan dapat lagi Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) bermula Mei nanti sekiranya Baucer Buku tu tidak ditarik balik. Anggaran masanya empat hingga enam tahun lagi aku akan bergelar pelajar semula. Teruja tak? Sangat teruja nak dapat Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) huh u huh u

Mungkin ada yang akan kata aku ni gila ke apa, tak penat ke dok belajar sampai tua Bangka bertongkat pun masih jugak nak bergelar pelajar. Menuntut ilmu tu wajib sayang oiiii… tak tahulah kenapa aku ni dok rasa masih lagi kekurangan ilmu. Jadi, aku kena belajar lagi dan lagi dan lagi…menuntut ilmu tu banyak kelebihannya. Selagi ada peluang, mana boleh lepaskan macam tu aje.Rugilah lepaskan peluang melintas depan mata, sedangkan ramai lagi orang lain yang nak peluang macam tu tapi tak dapat oun. Nampak tak sifat tamak haloba tu kat situ hu hu huhu

Namun begitu, bermula Hari Pekerja @ Buruh 1 Mei 2014 nanti, terdapat peraturan baru bagi pelajar yang dapat Baucar Buku 1Malaysia (BB1M), iaitu pelajar hanya boleh membeli buku akademik, jurnal dan majalah ilmiah sahaja. Kelonggaran mengguna 20 peratus daripada nilai baucar yang tidak dapat dihabiskan untuk membeli barangan lain selain buku turut dimansuhkan.

Peraturan kepada pekedai buku juga telah diperketatkan iaitu mana-mana pekedai buku didapati bersalah menyalahgunakan BB1M akan disenaraihitamkan dan tidak dibenarkan menyertai program BB1M selama tiga tahun berturut-turut. Langkah ini adalah tambahan kepada peraturan sedia ada iaitu tindakan undang-undang mengikut Seksyen 403, Kanun Keseksaan ke atas pihak yang menyalahgunakan BB1M.

Maklumat lanjut mengenai pindaan garis panduan tersebut boleh didapati melalui portal rasmi Kementerian Pendidikan www.moe.gov.my, pertanyaan boleh diajukan kepada urusetia BB1M melalui e-mel bb1m@moe.gov.my.

Mmmmmm tak sabar nak bergelar pelajar semula bermula 5hb Mei 2014. Rasa masih tersangat muda bila bergelar pelajar. Ada kad matrik. Ada baucer buku. Ada kad pelajar 1Malaysia, boleh makan KFC diskaun 5 peratus huh u huh u hu kembunglah perut aku makan KFC huh u huhu hishhhhh! kalau ada diskaun buku boleh guna boucer buku lagi best. Lagi banyak boleh angkut!4 ulasan:

Amin A. R berkata...

mujur saya sempat gunakan 20% untuk stationary... hehehe

anyss berkata...

Amin: Dikau memang pantas, cayalah!

eelobor berkata...

nok ambik mano eh baucer buku nie? ambo nok beli buku retek ah bia buke student pom

anyss berkata...

Eelobor: hu hu huhu kena belanja ambo pulut kuning ayam golek baru ambo buwi sekeping hu hu huhuhu tu pun kena bawak ambo gi beli getek...kalo dok tak laku sebab kena tunjuk ic masa nak bayar dengan baucer buku