Sabtu, 14 September 2013

Bajet 2014 dan Kata Menteri Belanjawan


Bajet 2014 dibentangkan bulan depan. Semua orang dok teruja tunggu apa bakal berlaku. Mana arah tuju dan langkah kerajaan melakukan rasionalisasi subsidi serta ekonomi negara.

Ikut kata menteri memanglah mereka kata bajet 2014 nanti bakal menekankan bantuan bukan berbentuk pemberian wang tunai untuk meringankan beban golongan menengah bawah. Kononnya sekarangnya RM24 bilion subsidi bahan api ditanggung kerajaan hanya dinikmati golongan kaya dan menengah atas. Golongan marhaen macam aku ni dok melongo je tengok keselesaan hidup orang lain. Itu yang kena jual kerepek raya tu…nak kaver mana yang tak cukup terutama KEREPEK musim perayaan. Paling tidak, dapatlah juga kami beraya dengan kerepek.

Dikatakan pemilikan rumah khususnya rumah mampu milik, penyediaan infrastruktur termasuk di Sabah dan Sarawak serta ekonomi inovasi dan kreativiti sebagai pelaburan masa depan, turut diberi perhatian dalam bajet belanjawan 2014.

Bila petrol dan diesel naik 20 sen, mencanak pulak nilai hartanah seperti rumah naik. Nampak macam kecil je 10-15 peratus tu, tapi untuk rakyat marhaen macam aku, meleleh je la air liur nak beli sekangkang dua tanah buat kebun tanam serai halia bagai. Nak beli rumah mewah semi D atau bangle, apalagi istana, memang tak payah mimpi melainkan pergi ngorat lelaki kaya tak ada waris…ada sesiapa tak kat sini? Sila lapor diri ya…daku nak ngorat. Kalau Berjaya, tak perlu fikir lagi apa akan jadi 20 tahun akan datang…. Tak payah dah jual diri!

Aku ni, matematik tambahan pun gagal, apalagi nak analisis ekonomi Negara dan dunia. Tapi, paling tidak aku tahu jugalah beberapa janji yang tak tertunaipun terutama dalam bab penurunan kadar bayaran cukai. Macam mana aku sedar? Sebab aku kira secara manual…aku tak klik klik online yang Nampak macam canggih tu tapi kita tak sedarpun macam mana cara depa kira. Andai kalian kira secara manual, kalian akan tahu betapa tingginya peratus bayaran cukai pendapatan tahunan yang kita kena bayar.

Kalau boleh memang nak Nikmati faedah Bajet 2014 sepenuhnya, namun berikanlah kami yang tak berapa nak ke atas ni tarik nafas sikit. Walaupun ramai kata petrol yang naik 20 sen SAHAJA itu masih mampu didepati dek rakyat marhaen sekalipun, kasihanilah kami dengan bermacam cukai yang kena potong ni. Cukai jalan tu memang sah lah kena bayar. Cukai pendapatan pun bukannya kami nak lari. Namun, kalau makan di KFC pun kena bayar cukai, paling tak boleh blah bila ada cukai perkhidmatan di kedai satey layan diri…layanannya tak seberapa, premisnya taklah bersih mana tapi cukainya tak pernah kurang dari RM3 dengan harga sateynya dah jadi 70 sen secucuk. Aku sebenarnya hidup di German ke Malaysia?

Di German, nak masuk tandas kena bayar RM3.60 (tukaran semasa ketika itu) tak apalah. Tandasnya nak golek baring pun boleh. Alas duduk mangkuk jambannya automatik dibersihkan tiapkali digunakan, siap dengan anti septic segala. Di tempat kita? Harapkan masuk jamban RM2 tapi bau tak payah cakap, siap tersumbat lagi.

Errrr aku tahu, lepas ni akan ada yang kata “pi lah dok German!”

Sejuta tahun dari sekarang pun Malaysia tak akan maju kalau begitulah tahap pemikiran kita. Tapi itulah…nak buat macam mana. Kepimpinan melalui tauladan. Memang suratan takdir Allah taala lah segala apa yang berlaku di langit dan di bumi ini. Petrol dan harga barang melambung naikpun suratan Allah jualah adanya. Maka bersyukurlah kita kerana masih lagi hidup di Negara yang aman walaupun dalam sehari berlaku lima enam kejadian pecah rumah atau ragut di bangi ni.

Cakap banyakpun tak guna, bukan salah takdirpun…salah diri sendiri juga tak mahu jadi ahli politik. Tak nak bertanding pilihanraya dan jadi menteri. Kalau tak, kan mudah!

Kalau aku jadi menteri, entah-entah setiap hari harga petrol dan diesel naik. Sesiapa yang bantah, aku hantar je ke Syiria atau Mesir supaya golongan yang tak setuju ni reti bersyukur. Paling tidak mereka boleh mati syahid menegakkan agama Allah. Ya dak?

Okeh, berangan tak payah bayar! Sebelum lebih panjang lagi aku melalut…baik aku letak tanda TITIK je kat sini. NOKTAH.
1 ulasan:

Dr K berkata...

jom migrate ostolia :)