Khamis, 12 September 2013

Video Forum 20 Sen anjuran Sinar Harian


Isu kenaikan harga minyak petrol dan diesel sebanyak 20 sen masih lagi panas. Sebabnya mudah aje, bila petrol dan diesel naik, maka semua barang lain akan turut naik termasuk tekanan darah tak kesahlah walaupun ada golongan cerdik pandai yang tak berapa nak cerdik tak berapa nak pandai tetap kata kenaikan harga petrol dan diesel tidak memberi impak terhadap situasi semasa. Fuhhhhh! Ayat! Semput nak baca satu nafas!

Aku yang tergolong dalam golongan marhaen ni memang boleh rasa impaknya. Lainlah golongan atasan yang pendapatan tahunan mereka juta-juta kan, apalah sangat takat 20 sen.

AHLI Parlimen Pandan, Rafizi Ramli membidas tindakan kerajaan mengurangkan subsidi bahan api petrol dan diesel sebanyak RM3.3 bilion setahun yang disalurkan kepada kira-kira 28 juta rakyat Malaysia sedangkan subsidi kepada syarikat korporat khususnya penjana tenaga bebas tidak terjejas.

Bagi sesiapa yang rasa nak buka minda dengar kupasan Rafizi Ramli yang orang kata tak adalah hensem berbanding Khairy Jamaluddin, bolehlah dengar video Forum 20 sen anjuran Sinar Harian ni. Aku hanya nak berkongsi je dengan kalian;

Forum 20 Sen: "Subsidi Rakyat Atau Subsidi Korporat" Bhg 1Boleh tengok banyak angka-angka dalam video pertama ni. Di sebabkan aku gagal matematik tambahan, maka otak aku tak reti nak campur tolak kali bahagi terutama bila angka-angkanya lebih dari 7 angka huh u huh u mesti cikgu yang ngajar matematik tambahan aku dulu berdukacita dengan kegagalan aku ini huh u hu


Forum 20 Sen: "Subsidi Rakyat Atau Subsidi Korporat" Bhg 2Errrr…tetiba timbul isu cincin. Ada kaitan dengan harga petrol rupanya cincin itu! Ke aku yang kena kencing?

Forum 20 Sen: "Subsidi Rakyat Atau Subsidi Korporat" Bhg 3
Errrrr…nak kena banding dengan Vietnam dan Indonesia ke? Hu huh u hu pasai apa tak banding dengan German? Opssssss!


Forum 20 Sen: "Subsidi Rakyat Atau Subsidi Korporat" Bhg 4Orang miskin tidak terlibat? Mentang-mentanglah kami tak ada kereta! Rakyat dikuruskan?

Forum 20 Sen: "Subsidi Rakyat Atau Subsidi Korporat" Bhg 5Subsidi? jawapan terhadap pengurusan kekayaan negara...


Forum 20 Sen: "Subsidi Rakyat Atau Subsidi Korporat" Bhg 6Errrr...ada lembu duduk kondo, ada cincin besar. Katanya. Bukan aku yang kata. Duit PETRONAS hilang? 387 billion hilang begitu sahaja? Errrr, banyak tu!!!!!!

Setiap tahun kerajaan memperuntukkan subsidi gas sebanyak RM8 bilion kepada penjana bebas, subsidi gas-RM5-RM6 bilion kepada industri dan RM4-RM5 bilion untuk pampasan konsesi tol yang berjumlah RM17-RM19 bilion. Belanja subsidi yang diberikan kepada syarikat-syarikat besar setiap tahun adalah tersembunyi dalam subsidi rakyat dan ia digunakan sebagai alasan untuk menaikkan harga minyak. Pada 2009, jumlah subsidi petrol dan diesel hanyalah berjumlah RM9.9 bilion daripada RM20 bilion, manakala bakinya adalah untuk kegunaan LPG, gas dan elektrik oleh pihak industri.

Komen aku: malas dah nak ulas apa-apa. Buat lenguh jari je taip… bermula dari semalam aku memang tengah bizi gila khinzir, kena buat kerja. Ikut suka hangpa la nak komen apapun huh u huh uTiada ulasan: