Jumaat, 17 Mei 2013

Nak Merajuk bawa Diri dan Hati


Khamis lepas, maknanya semalamlah kan?...banyak perkara kena buat hingga terlepas untuk buat semuanya.

Kelam kelibut sejak awal pagi hingga jengah waktu makan tengahari. Nasib baik dalam dok kalut pi mai pi mai itu, aku sempat terjah masuk kafe dan bungkuskan beberapa jenis kuih kerana seorang rakan mengunjungiku. Terima kasih, Dina!

Pada hari tersebut juga, tersebar merata dah yang aku dikeloi dek "rakan tak nampak" kat pejabat kami, boleh baca di entri Bila Hantu Mengilai. Jadinya, asal kelibat aku muncul kat mana-mana aje, mesti kena tahan. Kena interview pasal kejadian berkenaan. Tapi, tak adalah pulak yang mintak tandatangan autograf bagai. maknanya, masih belum glamer tahap retis lagilah tu kan?

Penyebaran maklumat tersebut berlaku ekoran aku ada bertanyakan seorang staf tentang kejadian yang sama berlaku kepadanya sebelum ini. Dia sahkan memang sama sahaja unsur bunyi dan jenisnya. Selepas itu, merebaklah berita berkenaan. Punca rebakannya memang dah tau lah kan dari siapa hu hu hu tapi bagi aku, tak kesahpun kalau mamat itu buka mulut cerita kat sesiapapun. hanya risau, selepas ini akan ada orang yang lemah semangat pula.

Berita tentang seorang rakan kami bakal berpindah bulan depan ke sebuah universiti lain kerana naik pangkat buatkan aku terdiam seketika. Terfikirkan sesuatu juga. Dulu, masa pihak atasan "dengan sengaja" mencipta alasan semata-mata untuk melengah-lengahkan pengesahan jawatan aku, aku pernah merajuk seketika walaupun tak siapa tahu. Pada hari aku isi borang untuk lari ke Brunei, tetiba aku dapat surat pengesahan jawatan. Aku urungkan niat untuk ke negara kecil ditimbuni emas hitam itu seketika.

Kali ini, perlukah aku merajuk lagi? Tempatnya masih lagi sama...Brunei Darussalam?
Apa pendapat kalian?
Kalau Doc faizi nak berhijrah ke Ostralia, apa salahnya aku bawa rajuk hati ke Brunei kan? Dekat je pun...Psst: Nak tengok liriknya, sila rujuk entri Temani Tidurmu dalam Lena Beradu.

Mmmmmmm ada sesiapa nak pujuk tak?

4 ulasan:

Yunus Badawi berkata...

Meh abang pujuk ....

azieazah berkata...

Bang YB pujuk dulu. Kalu tak jalan, biar saya pulak pujuk. Kalu tak jalan juga, saya terus ikut jer pegi Brunei! Jadi tukang masak dia!

anyss berkata...

YB: silalah pujuk! silalah pujuk! hu huhuhu

anyss berkata...

Azieazah: Lagilah TAK JALAN kalau ada org sudi ikut nak jd tukang masak...tapi, tak mampu nak bayar gaji ni mcm mana lak?