Jumaat, 15 Ogos 2014

Pagar Dah Roboh, Tapi Hatiku Masih Teguh

Mek pernah kata;

Allah tu satu je. Tak kiralah kita buat jahat kat orang, atau orang buat jahat kat kita…di akhirat nanti tak ada satu pun perkara akan terlepas untuk diadili. Masa tu aku kecik lagi, jadi aku pernah Tanya Mek “kalau Allah tu ramai?”

Jawab Mek mudah je “Kalau Allah tu ramai…dah tentulah Allah akan saling bergaduh sesama sendiri untuk jatuhkan hukuman mengikut kesalahan kita. Sebab Allah satu je lah maka Dia Maha Adil, tak ada siapa boleh pertikai,”

Hebat tak Mek yang hanya sekolah di Sekolah Dewasa macam P.Ramlee je tu?

Kata Mek, Hidup bukan nak tongkat langit. Apa-apa yang kita buat, kenalah ingat mati. Bukannya tak mahu bina hidup bahagia tetapi selalu ingat mati itu boleh menjadi had atau batasan untuk kita bertingkahlaku. Kalau dah ingat mati, dah tentulah kita tak akan berperangai macam setan menyusahkan orang lain. Dah tentu kita nak mati dalam keadaan yang baik-baik, mati mulia…mati dalam iman. Ya dak? Jadi, silalah buang perangai tak senonoh yang ada dalam diri. Jauhkan hasutan setan nirrojim. Insha Allah, hidup kita akan lebih tenteram.

Dua pesan tu aku sentiasa pegang dalam kehidupan ni. Tiap kali ada musibah, ada ujian, ada kesenangan dan kejayaan…itu jua yang aku kena ingat. Kalaupun perempuan terperasan lawa dah robohkan pagar rumah, ia belum jadi kudis. Hanya ruam-ruam gatal sahaja. Letak argan Oil hilanglah. Boleh jelita semula!

Bukan bermakna hati tidak tercalar, namun aku yakin Allah maha Adil. Kalaupun di dunia perempuan perasan lawa itu terlepas dengan sikap bongkak dan takburnya itu, di Sana semuanmya akan dibicarakan secara adil.

Ada orang kata, maafkanlah dia. Bagi aku semua tu pengalaman yang ada kesannya sebulan sahaja. Selepas itu akan lupa. Namun, jauh di sudut hatiku, aku sangat bersimpati dengan dia. Sangat Kasihan! Simpati juga dengan ibu bapanya. Moga-moga dia tidak berterusan begitu.

Dan aku mula menyedari bahawa “Allah itu adil” anugerahkan kelebihan dan kekurangan kepada hambaNya. Bila kita tidak dapat apa yang kita nak, seharusnya kita tahu bahawa ada sebab Allah tak bagi kat kita. Kita belum mampu untuk jaga amanahNya itu. 

Sebenarnya...hatiku roboh kat tempat lain.

3 ulasan:

Unknown berkata...

banyak kan bersabar..sikit hari lagi perempuan sedar la yang dia tak lawa..hehhe

makcikkantin berkata...

Sungguh dalam...sikittttt faham...banyakkkkk yg tersirat...:))
So true...Allah tu satu

Anaasuria berkata...

jom nyanyi lagu pasir roboh.. kita tukar lirik jadik pagar roboh.. huhu..
hatiku jugak sumpik..tengah carik gam nih.. huwaa..