Jumaat, 18 Julai 2014

Pesawat MAS MH17 ditembak Jatuh


Tarik nafas dulu. Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!! Rasa terhenti nafas sekejab.

MH370 masih lagi misteri kehilangannya, kali ini pesawat MAS MH17 dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. Pesawat MAS telah ditembah jatuh oleh tentera Rusia dan dikatakan terhempas di sempadan Ukraine.Berikut video pesawat MAS MH17 yang terhempas di Ukraine;Lokasi terakhir pesawat MH17 dikesan adalah di ruang udara Ukraine. Pesawat ini membawa 280 penumpang dan 15 anak kapal dan dikatakan ditembak pada ketinggian 32,000 kaki.
 

Pesawat MH17  terhempas ditembak dekat bandar Donetsk, kubu kuat pemisah pro Russia, Anton Gerashchenko. Pesawat berkenaan ditembak dengan peluru berpandu dari darat ke udara. Setakat ini, tiada pengesahan lanjut mengenai laporan berkenaan walaupun pegawai Russia berkata, penduduk tempatan menjumpai bangkai pesawat.


Gerashchenko dipetik sebagai berkata: "Sebuah pesawat awam yang terbang dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ditembak jatuh oleh sistem anti-pesawat Buk, semua penumpang dan kru terbunuh.

Komen aku: tak terkata apa-apa. Kelu lidah. Kering darah. DariNya kita datang kepadaNya jua akan kembali. Alfatihah.


Bagi sesiapa yang suka nombor, semua nombor ini sangat cantik:   Boeing 777 MH17 pada tarikh 17/7. Laluan ni biasa digunakan pelajar Malatsia di Eropah untuk balik ke tanahair. Kalaulah ramai pelajar Malaysia berada di dalamnya, negara kehilangan bakal pemimpin dan pemaju anak bangsa pada masa hadapan.

Tak payahlah nak buat spekulasi politik bagai. Cukuplah dengan Ukraine kata Rusia yang tembak, Rusia tuduh Ukraine pulak yang tembak, sedangkan di Gaza mereka semakin sengsara dengan serangan darat pula. 


Tiada ulasan: