Sabtu, 29 Disember 2012

Runtuhan Tebing di Puncak Setiawangsa

Kejadian runtuhan tebing di puncak setiawangsa berlaku pada Jumaat awal pagi. Pada masa ini jalan menuju ke Puncak Setiawangsa terpaksa ditutup bagi mengelak kejadian yang lebih buruk akibat pergerakan keluar masuk kenderaan. Struktur tebing masih tidak stabil, bila-bila masa sahaja runtuhan baru boleh berlaku. Ceeewahhhhh! Ayat macam orang kaji bumi pulak ya!


Hanya 49 penghuni telah berdaftar di bilik gerakan polis sementara yang ditempatkan di kawasan kejadian untuk memaklumkan mengenai pemindahan mereka dari rumah terbabit. 


Dewan Orang Ramai Setiawangsa dijadikan pusat pemindahan sementara

Kini, semua penduduk di kawasan berlaku runtuhan tebing telah diarahkan berpindah ekoran masih berlaku gelinciran tanah. Mereka adalah sebahagian daripada 88 keluarga yang menghuni banglo mewah (30), rumah kedai (18) dan rumah teres dua tingkat (58) di Puncak Setiawangsa. Antara pemilik banglo yang terjejas akibat kejadian tanah runtuh di Puncak Setiawangsa, adalah Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Seri Zulhasnan Rafique dan Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis.Komen aku: Sekarang ni musim hujan, tanah lembab dan kandungan air dalam tanah juga tinggi. Setakat manalah sangat tebatan yang manusia buat ni, berbanding sealam yang Allah ciptakan. Silalah berhati-hati kepada sesiapa yang tinggal di kawasan ditarah.


Simpati jugak dengan mangsa. Semoga mereka sabar berdepan dengan ujian sebegini. Pak menteri lainlah, duit berkepuk-kepuk, sekejab sahaja boleh beli rumah lain. Kita golongan marhaen ni, nak bayar tiang rumah sebatangpun ambik masa entah berapa lama baru langsai ya…

Banjir di pantai Timur baru je pulih sedikit hari ni kan, tetiba runtuhlah pulak!

Sumber gambar: Bharian & Mstar
Tiada ulasan: