Jumaat, 9 Mei 2008

Semangat MEI pun mampirkan diri...


I MEI setiap tahun. Hari yang agak bermakna buat semua pekerja di Malaysia biarpun ramai juga yang tidak menyedarinya. Bagi pekerja pejabat, guru, pekerja industri, government, swasta….sebilangan daripada mereka mengetahui tentang tarikh keramat ini. Sekurang-kurangnya mereka tahu pada tarikh tersebut, mereka diberi cuti rehat.

Namun ada juga yang tidak mengetahui tentang kewujudan hari seumpama ini. Pak Ngah di bendang, Pak Mat di ladang, ataupun Mak Joyah di kebun getah. Pada mereka, berapa banyak Hari Pekerjapun yang dianugerahkan, kerja-kerja mereka tetap perlu diteruskan juga. Mereka tak punya KWSP yang akan menjamin hari tua. Tak punya banyak keistimewaan untuk membuat pinjaman juga.

Ada masanya, kita terlalu rasa gah dengan pencapaian sendiri. Punya segulung ijazah. Ada pekerjaan di pejabat yang sentiasa sahaja sejuk terlebih suhu pendingin hawa. Ada kereta. Ada rumah (kalaupun sebenarnya masih lagi kepunyaan bank). Punya banyak kelebihan dan kemudahan untuk menambahkan lagi hutang padahal, hutang semasa belajar dahulu masih belum lagi langsai sepenuhnya. Lalunya, kita terlupa untuk berfikir sejenak tentang golongan yang tak punya segala apa yang kita ada.

Kita ada segulung ijazah dan pekerjaan yang menjamin hidup. Mereka hanya ada tulang empat kerat. Tulang itulah yang dibanting saban hari sepanjang usia tanpa jaminan KWSP pada hari tua. Kita ada sumber pendapatan tetap yang sentiasa dapat bonus pada hujung tahun sedangkan golongan ini perlu berkerja sepanjang masa. Tak ada kerja, tak ada pendapatan. Kita punya kereta besar yang menjalar walaupun belum langsai hutangnya dengan bank. Mereka ada kereta buruk tetapi dibayar tunai kerana bank tidak sanggup untuk menawarkan pinjaman disebabkan mereka tak punya slip gaji.

Kita tinggal di rumah batu yang kukuh, penuh dengan segala kemudahan elektrik. Dan rumah itu kita sewa pula dengan harga yang mahal kerana nilai hartanah di kediaman elit yang kita duduki tak terjangkau dek gaji kita untuk membelinya, sedangkan mereka punya rumah yang sederhana. Adakalanya amat dhaif. Namun rumah itu kepunyaan mereka sendiri. Kita berbelanja di pasaraya besar yang gah diiklankan di kaca tv, sedangkan mereka dengan rendah diri menyelinap ke belakang dapur memetik pucuk ubi dibuat ulam.

Campur tolak kali bahagi, ternyatanya mereka lebih beruntung daripada kita yang punya simpanan KWSP yang dikatakan mampu menjamin hari tua nanti. Dan KWSP itu pula…sering benar kita keluarkan untuk bermacam hal yang remeh temeh pula. Mereka itu tak punya hutang dengan mana-mana institusi kewangan. Tak perlu membayar bil elektrik yang tinggi dengan penggunaan computer, peralatan elektrik yang canggih dan besar, bil air kerana penggunaan k olam renang dan membasuh rumah besar kita, kereta besar kita…ada masanya untuk mandi semua ahli keluarga kita yang semakin hari semakin bertambah besar saiznya akibat lebihan lemak, membayar bil astro, bil internet, malah bermacam-macam jenis bil lagi. Tidak termasuk lagi membayar harga perkhidmatan apabila menggunakan tandas awam yang tidaklah sebersih mana. Tol. Parking kereta. Sebenarnya, semua benda berbayar.

Difikirkan semuala tentang 1 MEI ini…aku tiba-tiba terasa…alangkah enaknya andai semua perbelanjaan ini boleh digunakan dengan sebaiknya kiranya hidup di kampong halaman sendiri. Persoalannya, kalaulah di sana ada peluang pekerjaan seumpama ini, masihkah aku sanggup tersiksa berdagang di tanah orang ini?

Biar apapun, sekali dalam setahun…kala memperingati datangnya 1 MEI, diri masih lagi merasakan betapa tidak cukupnya usaha selama ini. Masih belum cukup lagi kerja kuat. Demi Islamku, demi negaraku, demi anak bangsaku. Demi kepuasan hati sendiri. Tuhanku, berikan daku lebih kekuatan untuk teruskan perjuangan yang masih juga belum selesai ini.

Jom, sama-sama kita kerja kuat!

Tiada ulasan: