Jumaat, 25 April 2008

Seringnya kita terlupa….

Banyak perkara kita terlupa dalam hidup ini, dari perkara yang besar dan perlu diputuskan secara berhemah ataupun perkara enteng yang ada masanya kita mampu putuskan hanya sesaat sahaja. Keterlupaan itu ada masanya memberi padah kepada diri sendiri semula. Benda yang enteng pun kita boleh lupa…

Isnin lepas, boleh dikatakan aku balik macam biasa dari office. Macam biasa aku tu kira selepas maghrib atau isyaklah….tapi dah tentunya teramat jarang untuk aku balik ke istana igauan aku selepas Subuh. Itupun setelah housemate aku telefon mengatakan dia sedang menunggu giliran untuk bertemu doktor berhampiran rumah kami.

Rakanku itu demam setelah siangnya dia berpura-pura tidak sihat untuk mengelakkan diri ke pejabat. Tujuannya: menghadiri temuduga di Arkib Negara. Setelah tidak begitu tahan dengan tekanan erja yang terlampau, dia mula mengisi boring mencari kerja kosong. Mencuba-cuba untuk masuk ke dalam perkhidmatan awam. Manalah tahu kalau-kalau ada rezeki. Malangnya, petang hari yang sama, dia benar-benar demam. Jadinya terpaksalah ke klinik mencari penawarnya sebelum melarat.

Kami bersetuju untuk berjumpa di kawasan sekitar klinik itu sahaja. Mudah kononnya. Ada kedai makan, dekat pula dengan rumah kami. Dua puluh minit kemudian aku sampai dan kami hanya punya dua punya pilihan sahaja. Kebetulan semua orang malas untuk buang masa ke kedai makan lain, jadi kami bersetuju sahaja untuk pilih satu antara dua kedai makan yang berhampiran.

Kedai makan pertama, betul-betul di sebelah klinik adalah kedai makan yang menyediakan makanan berasaskan sup. Segala mak nenek sup disediakan di sana. Kedai makan kedua adalah kedai makan steamboat. Kebetulannya, kami bertiga memang kaki steamboat pun. Apalagi, teruslah belasah tanpa toleh kanan kiri lagi. RM16 untuk satu kepala, mana nak dapat lagi tu?

Apa yang mengujakan di kedai makan itu adalah pelbagai jenis fish ball, ketam ball dan bla bla ball lagi termasuk kangkung, beberapa jenis cendawan. Paling mengujakan adalah ketam, udang, sotong, lala yang segar bugar semuanya. Dari jam 10 malam kami mula makan, tak sedarpun masa berlalu dengan cepat. Apa yang kami punggah dan balun dengan sesedap rasa adalah udang, ketam dan bebola daging yang sedap tu. Tulang ketam dan kulitnya penuh rimbun dua pinggan. Kalaulah masa itu mak mertua lalu pun, memang kami tidak akan menoleh. Ditakdirkan Brad Pitt datangpun, rasanya kami masih sanggup lagi mengadap kaki ketam itu lagi berbanding pergi berborak atau ambil gambar dengannya. Walaupun aku ni peminat gila Brosnan, pada masa tersebut, aku lebih rela gigit kaki ketam itu dari jumpa Brosnan tu. Bombastik! Kalau Mawi tahu…mesti dia terkasima ni. Apa taknya, kalau Brosnan atau Brad Pitt pun kami buat tak endah sahaja, apalah sangat dengan Mawi.

Diikutkan, dengan RM16 yang kami bayar tu, kedai makan itu boleh lingkup. Semuanya makan macam tak sedar diri. Silap kedai makan itu juga, yang tidak diletakkan barang sejemput dua nasi putih tu apa halnya. Dahlah kami bertiga hanya sarapan sahaja pada hari tersebut tanpa makan tengahari…steamboat itu pula memang tidak mengenyangkanpun. Jadinya kapasiti yang boleh diisi dalam perut tu agak memberangsangkan jugalah. Seingatku, inilah pertama kali aku boleh makan sampai sebegitu sekali. Macam Somalia layaknya. Namun, sepulang sahaja ke rumah, kepalaku mula berdenyut. Ingatkan bila masuk tidur, semuanya akan kembali normal pada esok hari.

Pagi selasa itu aku terpaksa berkejar lebih awal ke pejabat kerana mengikuti kursus rangkaian selama dua hari. Pagi itu kepala berdenyut sedikit sahaja seperti semalam. Tanda-tanda migraine dah muncul. Namun, kerana kursus berkenaan, kugagahkan juga kaki ke pejabat. Malangnya, bila berhadapan dengan skrin computer dan cahaya yang terang, denyut di kepala kian memberat. Seusai makan pagi jam 10.30 pagi, terus sahaja aku mohon kebenaran pihak urusetia pergi jumpa doktor. Hasilnya, aku dapat MC.

Sampai sahaja di rumah, terus aku tidur tanpa sempat makan ubat pun. Denyutnya yang kian memberat buatkan langkah tak terdaya untuk ambil air di dapur buat makan ubat. Setelah bangun dua jam kemudian baru aku ambil ubat dan sambung tidur kembali. Sepanjang hari Selasa, aku hanya berbaring di katil dengan lena yang panjang. Orang kata tidur tu macamlah tidur pada waktu malam. Nyenyak. Lena. Malamnya, denyut kian kurang. Itupun setelah dua kali makan ubat.

Beberapa hari setelah peristiwa itu, hati tiba-tiba jadi ngeri untuk menghidu enaknya bau steamboat. Sudah serikkah aku?

Moralnya, berpada-padalah. Bersederhanalah. Kira macam dah insaflah ni kan. Itupun setelah sehari suntuk kena migraine. Entah-entah bila terbau steamboat lagi bulan depan, terlupa lagi sekali. Adusssssssss itulah namanya manusia. Mudah lupa. Bukan Melayu je mudah lupa!


Tiada ulasan: