Khamis, 26 Julai 2012

Makan Katak di Kopitiam?


Nasib baik aku tak suka makan di kopitiam
Kedai mamak juga, tapi kedai mamak tertentu bolehlah sesekali singgah
dah banyak kes libatkan kopitiam sebelum ni
malah, sebelum ni pun pernah ada pelanggan terjumpa kaki katak
dalam pinggan mi goreng di kopitiam
tetapi isu tu panas sekejab je, kemudian lupa
mmmmm Melayu mudah Lupa kata Che Dat

Bila satu akhbar tulis tentang
pekerja kopitiam masak dan makan katak di dapur kopitiam
iaitu tukang masak di kopitiam disyaki makan dan memasak katak
di dapur yang sama untuk menyediakan hidangan kepada pelanggan.
aku tak terkejut langsung, apalagi kalau pekerja kopitiam itu
terdiri daripada pekerja asing, bukan rendahkan mereka tapi
tahap kebersihan dalam minda mereka berbeza
dengan aras KPI kebersihan kita…opssss! Mungkin KPI aku sahaja
tak percayalah tu…cer baca semua entri aku pasal Dhaka
bukan nak menyoho, sekadar perkongsian pengalaman

aku memang tak kesah pasal makan
nasi panas dengan telur mata kerbau dan botol kicap pun okey aje
asalkan aku masak sendiri, tapi kalau makan kat luar
aku tak mampu nak kesan tahap KPI kebersihan dapur mereka
walaupun dapur rumah aku tu bukannya berkilat merelip relip
paling tidak, tak ada barang terlarang yang tak sepatutnya
itu pentingnya sijil halal, bukan hanya lambang “halal” digantung
namun libatkan operasi keseluruhan premis
Fuhhhhh! Macam orang KPDNKK pulak ya…tak ada kaitan!

Menurut satu akhbar, seorang gadis bernama Alia batalkan hasrat
Berbuka puasa di kopitiam sebuah pasar raya di Jelutong apabila seorang pekerja
Berbisik kepadanya "Kakak, saya cuma hendak beritahu kakak,
tadi baru saja tukang masak kami makan katak di dapur,"
Fuhhhhh! Kalau aku kat situ…sah muntah hijau kat meja tu jugak!
Ohhhhh sila ingat, aku memang kurang ajar, payah nak jaga susila hu hu hu
antara tukang masak makan katak dengan nasi lemak rendang babi
ada beza tak?

“Pelayan itu cuma beritahu tukang masak makan katak di bahagian dapur.
Katanya, ini bukan kali pertama tetapi sudah masuk kedua atau ketiga,”
Kopitiam itu mempunyai francais di seluruh negara
tetapi hanya memiliki sijil halal untuk kopitiam mereka di Kuala Lumpur sahaja.

Mmmm Nampak gayanya, aku kena lebih kuatkan semangat
untuk lebih hati-hati bila makan kat luar



Makan Katak di Kopitiam?


Nasib baik aku tak suka makan di kopitiam
Kedai mamak juga, tapi kedai mamak tertentu bolehlah sesekali singgah
dah banyak kes libatkan kopitiam sebelum ni
malah, sebelum ni pun pernah ada pelanggan terjumpa kaki katak
dalam pinggan mi goreng di kopitiam
tetapi isu tu panas sekejab je, kemudian lupa
mmmmm Melayu mudah Lupa kata Che Dat

Bila satu akhbar tulis tentang
pekerja kopitiam masak dan makan katak di dapur kopitiam
iaitu tukang masak di kopitiam disyaki makan dan memasak katak
di dapur yang sama untuk menyediakan hidangan kepada pelanggan.
aku tak terkejut langsung, apalagi kalau pekerja kopitiam itu
terdiri daripada pekerja asing, bukan rendahkan mereka tapi
tahap kebersihan dalam minda mereka berbeza
dengan aras KPI kebersihan kita…opssss! Mungkin KPI aku sahaja
tak percayalah tu…cer baca semua entri aku pasal Dhaka
bukan nak menyoho, sekadar perkongsian pengalaman

aku memang tak kesah pasal makan
nasi panas dengan telur mata kerbau dan botol kicap pun okey aje
asalkan aku masak sendiri, tapi kalau makan kat luar
aku tak mampu nak kesan tahap KPI kebersihan dapur mereka
walaupun dapur rumah aku tu bukannya berkilat merelip relip
paling tidak, tak ada barang terlarang yang tak sepatutnya
itu pentingnya sijil halal, bukan hanya lambang “halal” digantung
namun libatkan operasi keseluruhan premis
Fuhhhhh! Macam orang KPDNKK pulak ya…tak ada kaitan!

Menurut satu akhbar, seorang gadis bernama Alia batalkan hasrat
Berbuka puasa di kopitiam sebuah pasar raya di Jelutong apabila seorang pekerja
Berbisik kepadanya "Kakak, saya cuma hendak beritahu kakak,
tadi baru saja tukang masak kami makan katak di dapur,"
Fuhhhhh! Kalau aku kat situ…sah muntah hijau kat meja tu jugak!
Ohhhhh sila ingat, aku memang kurang ajar, payah nak jaga susila hu hu hu
antara tukang masak makan katak dengan nasi lemak rendang babi
ada beza tak?

“Pelayan itu cuma beritahu tukang masak makan katak di bahagian dapur.
Katanya, ini bukan kali pertama tetapi sudah masuk kedua atau ketiga,”
Kopitiam itu mempunyai francais di seluruh negara
tetapi hanya memiliki sijil halal untuk kopitiam mereka di Kuala Lumpur sahaja.

Mmmm Nampak gayanya, aku kena lebih kuatkan semangat
untuk lebih hati-hati bila makan kat luar



Kapal Tangki MISC TerBakar dan Meletup di Labuan


Hari buat kerja atas katil, sambil dengar Klasik Nasional
boleh gitu? Sila bersihkan minda anda ya pada bulan Ramadhan mulia ni
Celik mata je pagi-pagi gajah punya pagi tu,
terus buka lap top, buka fail dan sambung siapkan kerja
yang tak sempat dihabiskan sebelum subuh tadi
errrr maknanya…berapa kali tidur daaaaaa!
tak apa, tidur masa perlu, kalau tak otak beku
tak boleh buat kerja buat apa dok berjaga bagai
baik tarik selimut cari mimpi kan?
Gitulah jadinya pagi tadi…
kepala dah tepu mata tak leh buka dah

tengah kusyuk dok sambung kerja tetiba dengar berita
Sebuah kapal tangki bahan kimia dan minyak sawit milik MISC
Bunga Alpinia” telah terbakar di labuan, sabah 2.30 pagi tadi
kapal tangki berkenaan itu mempunyai 29 anak kapal
yang terdiri daripada 23 rakyat Malaysia dan 6 Filipina.
24 (anak kapal) telah selamat dibawa ke pantai
satu mayat telah ditemui dalam tragedi kebakaran dan letupan kapal MISC
tiga orang mengalami kecederaan manakala
5 orang anak kapal masih lagi hilang

Kapal itu berada bersebelahan terminal Petronas Methanol Sdn Bhd
kalau ikut berita di akhbar, kebakaran berlaku
ketika proses mengisi minyak di jeti

macam mana tu? Hal pertama adalah nyawa,
keduanya…apa jadi dengan bahan kimia dan minyak sawit tu?
hanya satu pertanyaan, sebabnya aku memang selalu suka tanya
macam yang selalu cikgu nasihatkan masa sekolah dulu
kalau tak tahu, sila bertanya…kita tak akan sesat
masalahnya, sangat banyak pertanyaan aku susah nak jawab
cer tanya Cik Bintang perangai aku bila nak tahu sesuatu
mesti akan cari jawapannya…habis tu sekarang ni,
aku kena pergi Labuan ke untuk tahu?
Mmmmm tengok je lah Buletin Utama malam ni!
Tu pun nak kena cakap huh u hu
Opssssss! Entri ni hanyalah monolog dalamanku sahaja!


PSSSST: ini laporan terkini tentang kebakaran dan letupan Bunga Alpinia di petik dari mstar;

LABUAN: Kebakaran di atas kapal tangki 'Bunga Alpinia' milik MISC Berhad, di sini pada awal pagi Khamis telah mengorbankan seorang anak kapal manakala empat lagi masih hilang.

Letupan yang berlaku dalam kebakaran pada 2.30 pagi itu, menggegarkan Labuan.

Anak kapal yang terbunuh dikenali sebagai Syahril Azmi Baharudin dan empat yang hilang dikenali sebagai Zahari Hashim, Mohd Hanafi Khairil, Mohd Nazim Kamsani dan seorang warga Filipina yang hanya dikenali dengan nama Colangoy.

Menurut MISC, kejadian itu berlaku ketika kapal berkenaan sedang mengisi metanol di terminal Petronas Chemicals Methanol Sdn Bhd di sini. Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Labuan, Zainal Madasin berkata, operasi mencari dan menyelamat dihentikan sementara pada jam 6 petang untuk membolehkan para petugas berbuka puasa dan disambung selepas itu.

MISC juga berkata, keluarga dan waris mangsa telah dimaklumkan berhubung kejadian itu. Talian hotline telah disediakan bagi keluarga mangsa yang terlibat untuk mendapatkan maklumat lanjut. Menurut MISC, kapal 38,000 DWT IMO II itu mempunyai 29 anak kapal yang terdiri daripada 23 rakyat Malaysia dan enam rakyat Filipina. Seramai 24 anak kapal telah berjaya diselamatkan.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Chemicals Group Berhad, Dr Abd Hapiz Abdullah berkata, letupan itu berlaku selepas beberapa jam proses pengisian bahan kimia ke dalam kapal dilakukan. Proses mengisi bahan kimia itu memakan masa kira-kira 24 jam. Beliau berkata, dalam kejadian itu, hanya seorang sahaja kakitangan syarikat itu yang cedera dan mengalami kecederaan di mata. Katanya lagi, petugas syarikat Petronas Chemicals, yang identitinya tidak dimaklumkan itu bagaimanapun berada dalam keadaan stabil dan akan dirujuk kepada pakar mata esok.

Abd Hapiz juga berkata, pada masa kejadian terdapat 14 kakitangan Petronas Chemicals yang sedang bertugas di bilik kawalan. Mereka bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan. Terdapat kira-kira 200 kakitangan Petronas Chemicals yang bertugas di loji tersebut. Abd Hafidz menambah, ekoran kebakaran itu, operasi 'plant one' dihentikan sementara waktu, manakala 'plant two' tidak terjejas. Beliau juga mengesahkan tidak ada kebocoran berlaku di perairan Labuan berikutan kebakaran kapal MISC itu. Jelas beliau lagi, pihaknya memandang serius kejadian yang tidak diduga itu dan keselamatan merupakan keutamaan dalam operasi syarikat berkenaan.

Sementara itu, penduduk kampung berhampiran terminal Petronas, iaitu Kampung Patau-Patau 1 dan 2, yang terletak kira-kira 100 meter dari terminal berkenaan, awal pagi tadi telah dikejutkan dengan bunyi dentuman yang sangat kuat dan diikuti dengan gegaran. Salah seorang penduduk Maimunah Mahmud dari Kampung Patau-Patau 1 berkata, pada masa kejadian dia sedang memasak untuk sahur, dan keluarganya yang tidur masa itu semua terkejut lalu meluru keluar dari rumah untuk melihat apa yang berlaku.

"Dentuman itu diikuti dengan api yang menerjah ke langit. Kami semua panik bercampur takut ketika itu, bimbang kampung kami akan terbakar kerana rumah kami di hadapan tapak operasi Petronas itu," katanya. Awang Kadir Abdullah yang tinggal di Kampung Patau-Patau 1 ketika ditemui berkata, kejadian yang mengerunkan itu merupakan yang pertama kali berlaku di loji tersebut. Kejadian itu telah menimbulkan kerisauan di kalangan penduduk kampung mengenai keselamatan mereka kerana kedudukan kampung mereka yang terlalu dekat dengan loji itu, katanya.

"Kita tidak nafikan operasi metanol ini telah banyak menjana aktiviti ekonomi penduduk setempat, namun aspek keselamatan perlu juga diambil kira. Kita percaya pihak Petronas sedar akan perkara ini, dan kita tahu mereka sentiasa mengutamakan ciri-ciri keselamatan," katanya.



Salah Waktu Berbuka Puasa?


Pernah alaminya? Berbuka puasa pada waktu yang tak sepatutnya?
Terawal buka puasa, atau terlambat berbuka?
Dua-dua aku pernah alami…

Kes terawal berbuka berlaku tahun lepas

Kesahnya mudah sahaja:
TV kat rumah ni terletak di ruang keluarga kat atas
Kat bawah tak ada apa, luas je macam padang bola
Jadi aku pasang kuat sikit dan sibuk memasak di dapur
Goreng cekodok sikit sebanyak, lauk dan sayur
Biasanya satu lauk dan satu sayur je
Mana ada makan mewah-mewah dan membazir buang segala
tak sempat nak buang...Masak cukup-cukup tembolok aje
Sambil tu sediakan juga neskepe panas

Waktu petang, biasanya ada drama kat TV3
Aku hanya dengar je lah sayup-sayuo kat dapur
Entah macam mana, belum sempat siap masak
Azan dah bunyi kat TV, apa lagi, kelam kabutlah sekejab
Ingatkan aku yang berangan hingga tak sempat siap masak
Apa lagi nak hidang…jadinya, Terus je capai cekodok bawang tu sebijik
Terus ngap-gap kunyah kunyah sambil siapkan menggoreng
Sambil angkut semua makanan kat saperah kertas surat khabar
Tetiba terdengar bunyi azan...Lagi sekali azan?
Habis tu azan tadi apa ke benda?
Ternganga sekejab sambil pandang jam
Mmmmmmm tadi memang bukan azan ek?

Maknanya aku terawal lebih kurang lima minit berbuka puasa
Gara-gara drama kat TV dok laung azan juga

Kes terlambat berbuka juga berlaku tahun lepas

Kesnya sama juga, kelam kabut dok masak
Sampaikan tak TERdengar pulaknya dah azan
akhirnya termanggulah aku sensorang tunggu
hingga lebih masa berbuka 10 minit
bila rasa pelik je, kenapa lambat sangat waktu bukanya
cepat-cepat pergi semak jadual waktu berbuka
huh u hu dahhhhhhhhhhhhh lama orang lain buka
aku baru je nak berbuka ….




Rabu, 25 Julai 2012

Bonus Setengah Bulan Gaji @ RM500 Sempena Aidilfitri


Alhamdulillah, hari ni semua dah tahu yang
Penjawat awam akan dapat imbuhan @ bonus setengah gaji
Sempena Aidilfitri bakal tiba,
manakala bekas penjawat yang dah pencen juga turut
mendapat imbuhan sebanyak RM500

maklumat lanjut boleh kalian baca di sini