Ahad, 3 Julai 2011

Permohonan Lepasan SPM Melanjutkan Pengajian Ke INSPEN Sesi Akademik 2011/2012

Berminat dengan Pendidikan Harta Tanah? Inilah peluangnya. INSTITUT PENILAIAN NEGARA, Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Kementerian Kewangan Malaysia (INSPEN), menawarkan kursus di peringkat sijil, terbuka kepada Lepasan SPM, iaitu;
• Sijil Penilaian Harta Tanah (SPHT)
• Sijil Pengurusan Harta Tanah (SPGT)

SPHT adalah program pertama seumpamanya yang dijalankan di Malaysia. Kandungan program berorientasikan industri bagi memastikan graduan bersedia menghadapi keperluan dan cabaran di tempat kerja.

SPGT merupakan program kedua yang dijalankan oleh INSPEN. Program SPGT bertujuan untuk mengeluarkan graduan bagi mengisi kekurangan tenaga separa profesional yang terlatih dalam bidang pengurusan harta tanah sama ada di sektor awam atau swasta. Seperti SPHT, kandungan program ini juga berorientasikan industri bagi memastikan graduan bersedia menghadapi keperluan dan cabaran di tempat kerja.

Semua kurikulum program sijil ini telah:
  1. Berdaftar dengan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).
  2. Diiktiraf oleh Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM).
  3. Disokong oleh badan profesional harta tanah iaitu Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah Malaysia (LPPEH) dan Pertubuhan Juruukur Malaysia (ISM).
  4. Diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA) sebagai setaraf dengan Sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Dengan itu, lulusan SPHT INSPEN yang menjawat jawatan Pembantu Penilaian Gred W17 dalam Perkhidmatan Awam Malaysia menikmati tangga gaji permulaan pada peringkat P1T9.
  5. Diiktiraf oleh University of Western Sydney (UWS), Australia. Dengan itu, lulusan SPHT INSPEN layak menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Pertama dalam Bachelor of Business and Commerce (Property) di UWS mengikut merit yang ditetapkan.
  6. Diiktiraf oleh Queensland University of Technology (QUT), Australia. Dengan itu, lulusan SPHT INSPEN layak menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Pertama dalam Bachelor of Urban Development di QUT mengikut merit yang ditetapkan.

Permohonan Melanjutkan Pengajian Ke INSPEN Sesi Akademik 2011/2012 Untuk Lepasan SPM Kini telah diBuka. Tunggu apa lagi? Sila terjah laman web rasmi INSTITUT PENILAIAN NEGARA untuk melihat syarat-syarat kursus ini, atau juga terus ke SINI. Permohonan secara dalam talian (online) di laman sesawang Inspen

Harap Maaf! Sila gunakan Internet Explorer (versi 6 dan keatas) untuk menggunakan sistem ini. Beginilah masej akan keluar kalau guna selain Explorer hu hu hu

Cepatttttt! Bagi adik-adik yang minat, boleh mohon sekarang. Tarikh tutup permohonan masih panjang lagi bermula 1 Mei hingga 7 September 2011.

PssssT:  Kalau tanya aku secara pribadi, aku memang sokong sesiapa yang mohon kursus ni sebab diiktiraf, bersifat praktikal (senang dapat kerja dengan syarat CGPA bagus) dan ada kerjasama dengan banyak universiti lain, kalau nanti nak sambung belajar ke peringkat lebih tinggipun mudah.


Sepanjang aku dok promosi peluang belajar kat blog ni, aku tidak diberi apa-apa bayaran, namun aku buat sebab nak luaskan sebaran maklumat. kalaulah maklumat sebegini aku boleh dapat masa belajar dulu, rasanya peluang untuk aku akan lebih banyak, salah hari dah jadi Perdana Menteri Malaysia pun hu hu hu berangan tak payah bayar ya adik-adik!. Jadi, adik-adik, jangan sesiakan peluang yang ada. Akak dulu tak ada peluang sehebat macam sekarang.

Tiada ulasan: