Rabu, 6 Julai 2011

Permohonan Program Matrikulasi 2012 Telah dibuka

Kepada adik-adik yang mengambil Peperiksaan SPM tahun 2011, yang berminat untuk mengikuti Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia bagi tahun 2012 nanti, permohonan untuk mengikuti kursus ini telahpun dibuka.

Pemohon mestilah pelajar bumiputera warganegara Malaysia yang berumur tidak melebihi 20 tahun pada 1 Januari 2012 dan menghantar borang permohonan sebelum atau pada 10 Oktober 2011. Pelajar juga perlu mendaftar dan mengambil mata pelajaran tertentu dalam Peperiksaan SPM tahun 2011. Sila semak syarat-syaratnya di laman sesawang Program Matrikulasi ini.

Mulai sesi 2011/2012, Bahagian Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia hanya menggunakan permohonan melalui internet sahaja. Untuk dapatkan keterangan lanjut, adik-adik bolehlah ke laman sesawang Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia.

TARIKH TUTUP: Tarikh tutup permohonan program Matrikulasi 2012 ialah pada 10 Oktober 2011.

Pelajar boleh membuat semakan permohonan dengan melayari laman web Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu www.moe.gov.my pada awal atau pertengahan bulan Februari 2012 untuk membuat pembetulan maklumat yang dibenarkan sekiranya perlu.

Pelajar boleh membuat semakan keputusan permohonan program matrikulasi ambilan 2012 dengan melayari laman web Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu http://www.moe.gov.my pada awal atau pertengahan bulan April 2012 untuk mengetahui status permohonan.

Bagi pemohon yang tidak berjaya boleh membuat rayuan yang dibuka selama dua (2) minggu bermula dari tarikh pengumuman keputusan permohonan pada pertengahan April 2012. Pemohon yang tidak berjaya berkemungkinan ditawarkan untuk memasuki Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT).

Permohonan secara atas talian boleh dibuat melalui borang permohonan secara online.
Cepat! Cepat! Cepat! Rancanglah masa hadapan bermula dari sekarang!

PsssT: Tahniah kepada pasukan Kelantan yang berjaya menjuarai Liga Super 2011 yang menewaskan Sabah 2-1 di Kota kinabalu; memungut mata 56 mata, 52 jaringan dan juga merupakan pasukan paling sedikit bolos gol iaitu 21 jaringan. Ikuti cerita selanjutnya di Sekadar Berkongsi. Gomo Kelate Gomo!

Tiada ulasan: