Khamis, 4 September 2008

Ramadhan Datang Lagi


Ramadhan menjengukkan diri dengan berjuta kelebihan yang tak terjangkau dek akal. Bersama berjuta kemuliaan yang dianugerahkan kepada hambaNya yang tak terkutip banyak.
Terima kasih, Tuhan. Berikan aku senafas lagi untuk menjalani Ramadhan tahun ini. Moga dikuatkan diri. Ditabahkan hati. Ditambah sabar dan digandakan keimanan.HambaMu ini terlalu lemah mengendali hidup. Mudah lupa dan lalai. Berikan Nur dan HidayahMu agar aku menjadi anatara hambaMu yang tidak pernah lupa. Tidak lupa untuk mengenangMu, tidak lupa untuk syukuri nikmat anugerahMu.Tunjukkan aku jalanMu yang lurus. JalanMu yang benar. JalanMu yang akan membawa kebahagiaan hidup di dunia terpenuh tipu daya, di akhirat yang kekal abadi.
Hidup dan matikanlah aku dalam nur Islam. Tetapkan hatiku untuk terus beriman kepadaMu. Kurniakanku kekuatan untuk mendepani segala cabaran dan ujianMu.

Berikan rahmat dan rahmanMu kepada kedua ibu bapaku. Jauhilah mereka dengan fitnah dunia, jauhilah mereka dari perkara-perkara yang akan jauhkan mereka daripada cintaMu. Kurniakan mereka nur serta hidayahMu dan lapangkanlah hati mereka. Kasihilah mereka sebagaimana tak terhingganya kasih mereka kepadaMu, kepada kami.Ramadhan ini ya, Allah...peliharalah kami daripada segala penyakit hati. Berkatilah seluruh kehidupan kami...


Ya Allah, aku terlalu malu untuk terlalu banyak meminta kerna aku tahu tiada satupun dariku yang Kau tuntut. Ramadan yang mulia ini, aku tawadukkan penyerahan ini.

Tiada ulasan: