Jumaat, 8 Ogos 2008

Tentang Dia


Hari ini hari yang istimewa. Hari yang agak sukar untuk ditemu entah berapa lama lagi. Lapan haribulan lapan tahun dua ribu lapan. Singkatnya ditulis begini 080808. Pada tarikh istimewa ini aku dapat petunjuk yang istimewa juga.

Kukenal dia berbelas tahun dahulu. Dia yang terlalu baik. Bersih hatinya, luhur budinya. Ikhlas orangnya. Bertahun-tahun aku kenali dia sebegitu. Berbelas tahun itulah. Dia yang terlalu baik itu malah kenali juga seluruh keluargaku. Hingga akhirnya, kala dia terhalau dari rumah sewa, maka berkongsilah kami satu penginapan.

Orang kata, kalau ingin persahabatan bertahan lebih lama, jangan cuba-cuba untuk tinggal sebumbung. Itu kata orang. Dan kami telah ingkari pesan itu. Dua tahun tinggal bersama. Satu rumah. Saling membantu. Saling muafakat. Saling gembira. Dan selama dua tahun itu, kekagumanku padanya kian bertambah. Kian menebal. Kian semarak. Hanya baiknya yang kutemu sepanjang tempoh itu hinggalah kemudiannya semua itu telah bertukar. Lakonan hidup tak akan mampu diteruskan untuk berkurun lama. Akan tiba suatu masa, sang pelakun akan rasa letih. Akan berehat dari lakonan hidup ini.

Kala Tuhan turunkan ujian, kita tidak sahaja teruji dengan ujian itu. Kita juga belajar bagaimana untuk mengenali insan sekeliling. Dan Tuhan berikan ujian sebegitu, ada masanya buat serlahkan kepada kita siapa manusia di sekeliling kita itu. Itulah yang aku jumpa dari sekian banyak keperitan yang Allah berikan. Dari sekian berat cubaan yang terpaksa kutempuhi biarpun hati bagai tak terdaya lagi menanggung. Berpegangkan “Allah tidak menganiayai hambaNya. Dia hanya uji hambaNya setakat kemampuan diri hamba itu sahaja” lalunya biarpun rasa tak tertanggung, aku tetap juga berdepan. Bersemuka. Tabah dan sabar.

Kesabaran itulah yang menang. Kesabaran itulah gagahkan kaki biarpun sebenarnya tak terheret untuk terus melangkah. Dan Dia bukan sahaja tunjukkan aku jalan yang terbaik untuk hadapinya, pamerkan aku hati budi tiap insan yang kukenal, Lalunya hari ini Dia juga singkapkan satu lagi topeng yang menutupi wajahnya. Terima kasih, Tuhan. Akhirnya…telah kau menangkan hati ini biarpun dunia tetap memandang aku ini BERSALAH. Cukuplah Kau pamerkan di hadapan mataku seorang, tanpa orang lain mengetahuinya. Itupun sudah memadai. Itupun sudah terlebih dari cukup buat kubebat luka ini. Moga kemenangan yang aku seorang sahaja tahu ini menetapkan hatiku agar sentiasa redha atas setiap apa yang berlaku.

Tuhan, lindungilah aku dari kejahatan hatiku sendiri.

Tiada ulasan: