Selasa, 1 Mac 2016

Padanlah Selalu Sakit! Jeleslah Tu!

Sekarang ni ramai dok cari sebab mengapa ramai wanita atau lelaki lambat kahwin, malah ada yang tak kahwin langsung pun.

sebab lambat kahwin
Ikut kajian konon lewat kahwin berpunca dari nilai hantaran yang tinggi. Memang gini ek? Tradisi keluarga kami tak ada pulak letak nilai hantarannya sebegini;Orang kata ambo terlalu memilih. Ambo akui pun. Ya lah, nak buat laki bukannya macam beli ikan di pasar malam, belek-belek tengok matanya merah ke tidak. Belek-belek tengok perutnya terburai ke tidak. Kalau mata biru hijau macam Aiswarya Rai boleh beli. Kalau pinggang ramping macam Sarimah baru boleh beli. 

Nak pilih orang lagi susah dari nak pilih ikan. Ada masa muka memang kacak segak dan badan kemain sado, tapi mulut tak berhenti hembus asap rokok atau vape. Fuhhhhh! Alamatnya nyamuk aedes tak bersarang lah rumah ambo. Tak adalah kena demam denggi, ya dak? 

Namun memilih untuk dibuat suami juga ada banyak kategori. Ada yang kata kena tengok poketnya kembung ke kempis, ada berapa banyak kilang dia perintah. Betul jugak begitu, namun kalau harapkan poket je kembung tapi dada kempis, tak boleh jugak. Selama mana nak tahan untuk kempiskan poketnya, kena pulak yang jenis kedekut tangkai jering taik idung masin….huh uhuhu alamatnya mati beraganlah macam kata Mek, macam mimpi gitulah.

kena bebel dengan doktor hensem huhuhuhu
Namun sebenarnya, antara perkara yang sangat perlu untuk dipilih adalah “adakah dia serius untuk halalkan sebuah ikatan?” kalau tak ada ciri-ciri pun nak halalkannya, baiklah blah aje. Buang masa sahaja tunggu buah yang tak gugur tu. Usia semakin bertambah, rambut makin memutih uban dan mati makin dekat, namun dia masih lagi leka nak berdating menting keluar tengah-tengah malam nikmati keindahan neon kota. Rasanya, orang gitu memang tak perlu ada dalam list ambo. 

Maaflah, ambo memang memilih! 

Kalau dah memang bukan pilihan ambo, memang ambo ngelak untuk buang masa.  

Tiada ulasan: