Khamis, 14 November 2013

Berdebar-Debar Sejak Minggu Lepas


Hari ni ramai ibu bapa tak sedap duduk. Tak lena tidur sejak minggu lepas pun ada. Memasing lebih berdebar-debar berbanding anak-anak yang berada di tahun enam dan telah menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun 2013. Anak-anak mereka ni Nampak tak kesahpun. Mak ayah yang lebih ya!

Itu mak bapak. Macam mana pulak dengan makciknya ni? Sama lah jugak berdebarnya. Berdebar ada makna tu!

Hari ni, pelajar yang menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun 2013 akan mendapat keputusan peperiksaan itu di sekolah masing-masing selepas jam 10 pagi. Masa si Angah dapat keputusan UPSR tahun 2011, aku yang pergi teman dia, kali ni giliran si Fahmi pulak. Dah tentulah ummi dan abah depa yang ambik.

Selain mendapatkan keputusan peperiksaan UPSR 2013 menerusi sekolah masing-masing, calon boleh membuat semakan keputusan UPSR melalui sistem pesanan ringkas MySMS 15888 dengan menggunakan format penghantaran seperti berikut;

Taipkan: UPSR (Angka giliran) dan sms ke 15888

Contoh

UPSR AZ1211221 sms ke 15888


Perkhidmatan MySMS akan diaktifkan bermula 10 pagi, 14 November dan akan ditamatkan pada 11.59 malam, 20 November 2013


Kenapa pulaklah makcik ni pulak yang berdebar lebih?

Kalau baca entri aku yang lepas di tajuk Graduasi Pada Hari Terakhir Sesi Persekolahan akan tahu sebabnya. Tahun ni pula, seorang anak buah aku duduki peperiksaan UPSR iaitu si Fahmi, manakala Syafik pula duduki peperiksaan PMR. Gamaknya berapa banyak makcik kena sediakan imbuhan untuk mereka ya?

Harap-harapnya, bonus setengah bulan gaji penjawat awam dapat ketika pembentangan Bajet 2014 lepas boleh menampung kos tu. Mmmmmm bayangkan kalau si Syafik tu dapat 9A dan si Fahmi pula dapat 5A…harus terjelepek makcik nak cari RM1400 ni…berdebar-debar tak? Dah tentulah makcik akan terlebih debarnya huh u huhuhu

Apapun, kena tunggu petang lah ya untuk tahu keputusan UPSR 2013 Fahmi.


2 ulasan:

JunAina berkata...

Akak tak janjikan apa2 pun pada anak perempuan yang ambik periksa tapi sebelum exam dia dah dapat imbuhan dulu...hp baru!

Kakcik Seroja berkata...

Entah apalah keputusan yang budak Sepet dapat...