Selasa, 7 September 2010

Hati-hati Sepanjang Perjalanan Balik Kampung

Hari ini keadaan dah sibuk di Bangi terutama di bank dan pusat beli belah. Kalau ke pejabat kerajaan, syahdu je suasana. Sunyi sepi dan tenang serta damai. Walaupun masih ramai lagi yang belum mula bercuti, tetapi malam ni dijangka agak ramai juga sudah memulakan perjalanan yang panjang. Sila berhati-hati di jalan raya ya…ingatlah orang yang tersayang menanti.

Cik Bintang pun dah bertolak balik kampung pagi tadi dan dah selamat bersama-sama keluarga. Takziah untuknya yang kehilangan barang kesayangan…telefon Nokia yang baru dibelinya lebih kurang dua bulan lepas. Memang sedih bila hilang barang kesayangan, apalagi kalau barang kecintaan. Siang malam bersama. Tidurpun sama-sama.

Cicirnya itu memang telah ditakdirkan. Hanya sedikit terkilan sebab dijumpai oleh orang yang kurang nilai moral. Andai orang itu Islam, yang akan sambut Aidilfitri dua tiga hari lagi…aku doakan dia diberi nur serta hidayah Allah. Ditunjukkan jalan yang benar. Biarpun bukan hari ini, suatu masa nanti. Bukannya dia tak tahu nombor-nombor yang boleh dihubungikan? Bersepah nombor telefon aku kat dalam tu, sama ada dalam list orang yang menelefon, ditelefon, dalam folder sms dan senarai nombor yang ada. Itupun kalau dia nak telefon aku. Nombor telefon Cik Bintang sendiripun dia boleh tahu kan?

Andainya dia bukan Islam, aku doakan roh Islam meresap dalam dirinya, akhir nanti dia menjadi antara hamba Allah yang dicintaiNya. Aminnnnn.

Buat Cik Bintang, banyak-banyak bersabar. Bukan mudah untuk pujuk hati sendiri, namun ada masa kita perlu belajar untuk menjadi redha dengan ketentuan Ilahi. Mungkin hayatnya bersama kita hanya dua bulan itu sahaja ----à ada macam ayat memujuk ke ni? Adussssssss, ampun! Aku memang tak pandai bab pujuk memujuk ni.

Nanti saya belanja keyefsi ya …selamat Hari Raya Aidilfitri.

4 ulasan:

eelobor berkata...

selamat menyambut hari raya...

terokai seni berkata...

takde rezeki nak buat gone, sabo je le ujian di penghujung ramadhan

anyss berkata...

Eelobor: Selamat menyambut Hari Raya...maaf zahir batin andai terkasar celubar bahasa. Selamat tempuh jem dengan sabar

anyss berkata...

Cemomoi: Itulah...hanya syaitan yang dirantai, manusia belum lagi ;)
Tiap apa yang berlaku ada hikmahnya.