Isnin, 29 Disember 2014

Korbankan Hidup Sendiri Demi Ayah Angkat

Deng Xuefeng, tampil di acara TV China Dream Show untuk mendapatkan dana bagi menyembuhkan ayahnya yang telah lama sakit.

Deng Xuefeng adalah anak terbuang yang ditemui ayahnya di atas jerami di ladang pada waktu malam di musim sejuk. Ketika itu dia baru dilahirkan beberapa jam dan hanya memakai baju yang nipis. Ayah ini membelanya dan sanggup untuk tidak berkahwin kerana risau Deng Xuefeng dizalimi ibu tiri.

Deng Xuefeng belajar perubatan di Hunan Normal University (Hunan Shifan Daxue) dan menjadi antara pelajar cemerlang. Pada masa sama dia berkerja sambilan untuk menampung kehidupan ayahnya di kampong, yuran pengajian dankehidupannya sendiri di universiti. Walau bagaimanapun, dia sanggup berhenti belajar semata-mata nak jaga ayahnya yang masuk hospital.Pihak universiti memanggilnya semula untuk meneruskan pengajian.

Melihat video ini buatkan aku tertanya-tanya dengan keupayaan sendiri; sampai tahap mana kemampuan aku untuk berjuang demi Mek dan ayah. Deng Xuefeng lakukan kepada ayah angkatnya tanpa pertalian darah. Kita?

2 ulasan:

aizamia3 berkata...

Rasa jauh kalau nak dibandingkan dengan dia.. :(

Pinangso Loro berkata...

Salam kenal dan salam singgah...

SELAMAT TAHUN BARU 2015

semoga tahun mendatang akan menjanjikan kebahagiaan untuk semua... aminnnn