Khamis, 12 Februari 2009

Bila Februari Bertandang
Februari datang lagi. Ada apa dengan Februari?


Kalau ditanyakan pada golongan muda mudi pada hari ini, tarikh 14 Februari memang tidak asing lagi kepada mereka. Malah, ada sesetengahnya sangat ditunggu-tunggu. Kononnya itulah tarikh untuk Hari Berkasih Sayang. Persoalannya, hanya 14 Februari sahajakah kasih sayang perlu diingati? Kenapa 14 Februari, kenapa tidak 15, atau 27 atau 29 Februari? Pada tarikh yang lain itu, kasih sayang tidak perlu diingati lagi?

Perayaan Hari Kekasih atau Valentine’s Day mula menjadi budaya dalam masyarakat kita khususnya generasi muda, sekitar akhir tahun 1980-an kesan dari budaya asing yang masuk melalui berbagai saluran media sama ada cetak mahupun elektronik. Kononnya hari inilah hari yang paling tepat untuk mengungkapkan perasaan cinta dan kasih sayang kepada orang yang dicintai atau dikasihi.

Kini, Hari Valentine bagaikan menjadi sebahagian daripada budaya timur yang kita amalkan. Sama seperti menyambut hari Taipusam, Deepavali, Cah Goh Meh, ataupun mesti ramai yang akan marah kalau disamakan juga dengan Hari Raya Aidiladha atau Aidilfitri. Hakikatnya, promosi tentang sambutan itu sangat meluas. Lihat sahaja sambutan yang diadakan melalui program TV yang ditayangkan atas nama “Valentine’s Special”.

Sesekali, jelling-jelinglah persekitaran yang sudah mula membudaya dalam masyarakat kita kini bila tibanya Februari. Jenguk-jenguklah pasaraya yang membuat pelbagai promosi untuk hadiah sempena perayaan ini. Potongan harga untuk minyak wangi, pelbagai cenderahati yang comel di rak seperti anak beruang, patung, ataupun kad-kad yang direka khas. Harga bunga-bungaan pada tarikh ini memang akan melambung naik secara mendadak. Tempahan makan malam direstoren terkemuka, kelab, hotel-hotel pula akan penuh. Dengan harga promosi yang melambung-lambung yang ada masanya memang tak masuk akal pula. Pihak hotel pula menawarkan pakej-pakej istimewa seperti ‘Makan Malam Hari Kekasih atau Hidangan Makan Malam Romantik’ dan sebagainya yang mempunyai tujuan untuk menyambut Hari Kekasih.

Lebih membimbangkan, kebelakangan ini pesta perayaan Hari Kekasih dirayakan dengan pelbagai sambutan yang tidak bermoral seperti yang dilaporkan oleh media massa. Mereka banyak menghabiskan malam perayaan tersebut dengan berpasang-pasangan, mengadakan parti, minum malah bergaul bebas dan sebahagiannya yang ada kala akan diakhiri dengan pesta seks. Hati kita lebih tergugah bila semua itu melibatkan muda mudi Melayu beragama Islam pula. Sedih!

Valentine’s Day mempunyai hubungan yang rapat dengan sejarah, tradisi dan ajaran Kristian. Berdasarkan penyelidikan yang tak seberapa kulakukan, berikut adalah apa sebenarnya yang dipanggil Valentine Day itu. Jom sama-sama kita tambah ilmu sejarah hari ni…

Sejarah Permulaan Valentine’s Day

Terdapat tiga pendapat mengenai asal-usul Valentine’s Day:

i. Valentine’s Day bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno, ratu kepada dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bagi masyarakat
Rom di mana pada malam pesta tersebut, nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

ii. Pendapat kedua menyatakan bahawa pada 14 Februari 270 Masihi, St. Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari pada tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine dan iainya adalag satu upacara keagamaan.

iii. Pendapat ketiga mengatakan Valentine’s Day diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Apabila St. Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai Hari Kekasih untuk St. Valentine sendiri.

Hujjah dan Dalil
Islam sangat prihatin dan menghendaki supaya umatnya mempunyai identiti yang tersendiri dan berbeza dengan identiti umat yang lain. Penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi-tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dan serupa dengan umat lain, apalagi mencampuradukkan akidah dan ibadat agamanya dengan akidah dan amalan agama lain. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T;

Bermaksud:
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[1] Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai orang-orang kafir!
[2] Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
[3] Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
[4] Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
[5] Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
[6] Bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku.
(al-Kafirun ayat 1-6)

Jadinya umat Islam tidak boleh tampil dengan cara yang sama dengan umat lain dalam hal-hal bersifat individu, misalnya dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan dan sebagainya. Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. :
Bermaksud:
Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor
Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 1/2006 pada 21 Februari 2006 telah memutuskan bahawa:
“Amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.


Sebagai kesimpulannya, budaya dan amalan meraikan Valentine’s Day adalah dilarang sama sekali oleh agama Islam. Perayaan tersebut mengandungi unsur-unsur ritual dan kepercayaan agama Kristian serta amalannya yang bercampur baur dengan maksiat. Di dalam Islam, usaha untuk memupuk kasih sayang tidak semestinya dilakukan hanya pada hari tersebut sahaja kerana cinta merupakan satu proses yang berpanjangan dan berterusan sehingga seseorang menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Sekiranya Jawatankuasa Fatwa negeri Selangor telah memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine Day ini dilarang dalam Islam, masihkah kita mahu meraikannya? Masihkah kita mahu mengagungkannya? Mungkin ada yang akan pertikaikan dengan alasan, betapa Islam juga agungkan kasih sayang. Pada aku secara peribadi, kasih sayang itu sepanjang hayat. Bukan hanya sehari dalam setahun. Bukan hanya ketika bunga mawar melambung harganya. Tidak juga terletak pada sebotol pewangi yang naik harganya itu.

Kalaupun nak menyatakan perasaan kasih sayang, luahkanlah pada hari yang lain. Pada hari harga bunga mawar tidak melambung-lambung tinggi. Pada hari harga pakej makan malam di hotel berbintang-bintang itu pada kadar yang biasa, ataupun pada hari harga pewangi dibuat Jualan Gudang. Kan jimat tu!


Artikel berikut merupakan kutbah Jumaat yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor yang boleh diperolehi di
http://www.jais.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=1.


"LARANGAN MERAIKAN HARI MENGINGATI KEKASIH "


Sidang jumaat yang berbahagia,
Marilah kita bertakwa kepada allah s.w.t dengan sebenar-benar takwa iaitu dengan mematuhi suruhannya serta meninggalkan larangannya, dan takutlah bahawa sesungguhnya azab allah s.w.t adalah suatu yang pasti bagi orang-orang yang ingkar dan ianya adalah terlalu dasyat untuk dihadapi.

Sidang jumaat yang dihormati,
Sejak kebelakangan ini, keruntuhan akhlak para remaja islam telah sampai pada satu tahap yang membimbangkan. Kegiatan-kegiatan sumbang,tidak sihat serta salah laku semakin menjadi-jadi seperti yang dilaporkan oleh media massa dan ada juga yang berlaku didepan mata kita. Lebih membimbangkan apabila golongan yang ramai terjebak dalam masalah sosial adalah para remaja dan belia, yang menjadi harapan bangsa dan agama masa hadapan.

Para remaja dan beliau merupakan aset negara yang amat berharga, yang bakal menjadi pemimpin, walaupun sekurang-kurangnya sebagai pemimpin dalam keluarga. Mereka wajib mengisi dada dengan ilmu dan iman bagi mempersiapkan diri sebagai pelapis pemimpin negara serta keluarga dan bukannya hanya asyik leka dengan keseronokan duniawi. Akibat keruntuhan ini, sekirannya tidak dibendung, pasti akan membawa kepada kerugian dan kehancuran keluarga, masyarakat,bangsa,agama dan negara. Kegagalan menghayati ajaran islam dan kemasukkan budaya tidak sihat yang dibawa oleh golongan yang memusuhi islam mempercepatkan lagi kehancuran umat islam dan peradabannya.

Syahadat yang pernah kita lafazkan mengandungi ikrar bahawa tiada tuhan melainkan allah serta Nabi Muhammad s.a.w itu pesuruh Allah,tetapi mengapa kita gagal mengahayati tuntutan tersebut?, sebaliknya lebih banyak terpengaruh dengan ciri-ciri ajakan dan meniru cara hidup musuh-musuh islam, terutamanya golongan Yahudi dan Nasrani Laknatullah, yang berkiblatkan hasutan iblis dan syaitan.

Minggu hadapan apabila masuknya tarikh 14 Febuari, adalah tarikh yang diingati oleh sebahagian golongan muda mudi. Pasti kita lihat nanti, akan ramai anak remaja islam yang turut meraikan tarikh tersebut sebagai Valentine's Day. Minbar jumaat hari ini mengingatkan, bukannya untuk kita meraikan hari tesebut, sebaliknya biarlah ia berlalu begitu sahaja.

Sidang jumaat yang dihormati,

Nabi s.a.w pernah ditanya oleh sahabat tentang siapakah yang terselamat diakhirat kelak?
Jawab Baginda: Mereka itu adalah golongan yang menuruti perjalananku dan perjalanan para sahabatku.

Harus diingatkan Valentine's Day ini bukan amalan yang disuruh oleh nabi atau para sahabatnya Tabiil At-Tabiin atau para solihin, adalah sangat malang lagi bila mana valentine's day ini diraikan oleh pasangan muda mudi yang bukan mahram serta direstui pula oleh ibu bapa yang jahil tentang hukum-hukum agama. Pasangan kekasih ada kalanya meraikan hari valentine's day ini hingga berakhir di pub-pub, disko-disko, hotel-hotel dan berpenghujung dibilik-bilik sehingga berlakunya zina, yang kononnya sebagai tanda cinta kepada pasangan kekasih yang mereka sayangi.

Sidang jumaat yang dihomati,
Sebagai seorang Islam yang beriman, siapakah kekasih yang seharusnya kita agung-agungkan?.Sebagai umat Islam kita hendaklah menjadikan Allah dan Rasulullah S.A.W itu sebagai kekasih utama, kemudiannya ibu bapa yang melahirkan serta membesarkan kita.
Terdapat tiga tanda untuk mendapat kemanisan iman iaitu,
1. Cinta kepada Allah dan Rasul lebih dari seisi dunia.
2. Kasih dan benci sesuatu kerana allah.
3. Terlalu takut kepada kekufuran serta cukup takut dilontar kedalam api neraka.
Jika sudah berani keluar dengan pasangan bukan muhrim, sanggup dipeluk dan dibelai oleh pasangan yang bukan muhrim, sanggup menggadai kesucian diri untuk orang yang dianggap sebagai kekasih tanpa ikatan nikah, adakah perilaku ini dianggap sebagai kasih kerana Allah dan takut pada api neraka Allah?.

Sidang jumaat yang dihormati,
Valentine's Day itu diambil dari nama seorang paderi yang begitu berpengaruh pada zaman pemerintahan ratu dari Sepanyol. Terdapat beberapa variasi bagaimana valentine's day dikaitkan dengannya, namun sekurang-kurangnya terdapat dua variasi yang telah dicatat dalam sejarah.

1. Valentino adalah orang terpenting ratu Isabella yang berjasa menumpaskan kerajaan islam Krodova, Sepanyol. Ratu Isabella dan seluruh rakyat menganggap dia sebagai kekasih, lalu 14 Febuari itu diraikan sebagai tanda kemenangan dalam menyembelih dan menumpaskan umat islam serta memadamkan cahaya Islam di Sepanyol.

2. Sebelum mencapai kejayaannya menumpaskan islam, Valentino dikatakan mempunyai dua orang kekasih. Kekasih pertamanya beragama islam dan kekasih keduanya beragama kristian. Memandangkan berlainan agama, maka dia terpaksa melupakan kekasihnya beragama Islam dan menumpukan kepada kekasih keduanya yang berpahaman Protestan. Apabila beliau berjaya menumpaskan kerajaan Islam di krodova sepanyol, maka ratu Isabella bertanya kepadanya, apakah bentuk ganjaran yang ingin dikurniakan atas kejayaanmu itu? Lantas Valentino menyatakan keinginannya untuk mengahwini kekasihnya, yang berpahaman protestan itu. Permintaan ini menimbulkan kemarahan kepada ratu Isabella dan juga rakyat Kardova kerana Velentino merupakan paderi katolik sedangkan kekasihnya seorang protestan , tambahan pula beliau adalah seorang paderi ia sememangnya tidak boleh berkahwin. Atas kemurkaan inilah beliau dipenjarakan, tetapi sebagai mengenangkan jasa paderi ini maka tarikh 14 Febuari dianggap sebagai "Hari Mengingati Kekasih".

Di barat, hari kekasih bermaksud hari tersebut para pasangan kekasih bebas melakukan apa sahaja. Mereka bukan sahaja bertukar bunga-bungaan, malah mereka akan melakukan perkara yang berada diluar batas moral manusia dan akhirnya berlaku perkara yang tidak sepatutnya mereka lakukan. Agak bahaya budaya ini telah dijadikan sebagai gaya hidup pada golongan muda mudi kita masa kini. Firman allah s.w.t :

"Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana menegakkan agama Allah, janganlah kamu sengaja mencampakkan diri ke dalam bahaya kebinasaan, baikilah perbuatan kamu, kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha supaya baik amalannya". (Al-Baqarah: 195)

Sidang jumaat yang berbahagia,
Amalan menyebut hari valentine's ini, jelas bertentangan dengan Islam dan hari yang tidak dimuliakan oleh Islam. Hari yang asasnya bukan dari akidah yang benar, malah sesiapa dikalangan umat islam yang meraikannya samalah seperti dia meraikan perjuangan seorang paderi yang telah berjaya meruntuhkan Islam dibumi Allah di Sepanyol itu.

Meraikan valentine's day juga seolah kita mengiktiraf perilaku seseorang kasanova valentino yang mengheret dua kekasih dalam satu masa. Hari kekasih yang dibawa oleh musuh-musuh Islam ini tanpa disedari bertujuan melekakan dan merosakkan akhlak umat Islam. Sedarlah, bahawa budaya ini bukan budaya Islam. Budaya ini adalah kudis yang membawa barah kerosakkan dalam masyarakat kita, yang mana kumannya dikirim oleh musuh-musuh Islam dalam agenda mereka untuk memusnahkan khususnya para remaja Islam. Sewajarnya kita lebih menghayati dan meraikan kekasih kita -Habibullah- iaitu Nabi Muhammad s.a.w yang telah menyinari kehidupan manusia dari kegelapan kepada cahaya seluruh alam.

Ya-allah , kurniakan kehormatan dan keselamatan, penjagaan dan perlindungan ,kesuburan dan penghasilan, keatas negeri kami, negeri selangor darul ehsan. Jadikan rakyatnya bersatu padu, berilmu pengetahuan dan berakhlak mulia,lindungi kami daripada persengketaan, perpecahan,fitnah memfitnah dan bencana alam. Semoga dengan demikian negeri selangor dan rakyatnya bertambah makmur dan berkat.
10 Februari 2006

Jadinya…masihkah kita mahu meraikan 14 Februari dengan cara yang sama seperti mereka? Apa bezanya Mereka berbanding anda?

Anda sendiri memang tahu jawapannya.

Tiada ulasan: